Φωτό: Χρυσές Συνταγές
Εισαγωγή
1. Ζάχαρη
Η λευκή ζάχαρη (σακχαρόζη) προέρχεται από ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμο. Κατά τη διαδικασία εξευγενισμού της χρησιμοποιούνται ουσίες όπως το ανθρακικό ασβέστιο (λευκόλιθος) για καθίζηση ακαθαρσιών, γεγονός που εξηγεί τη λευκή της όψη (Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2022). Αν και ο λευκόλιθος δεν παραμένει στο τελικό προϊόν σε επιβλαβή ποσότητα, η διαδικασία αφαιρεί πλήρως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με παχυσαρκία, ινσουλινοαντίσταση, διαβήτη τύπου 2, τερηδόνα και φλεγμονές (World Health Organization [WHO], 2023). Επίσης, επηρεάζει τη διάθεση και την ενεργειακή ισορροπία. Παρόλα αυτά, παρέχει άμεση ενέργεια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας ή έντονης σωματικής άσκησης.
Υγιεινότερες εναλλακτικές:
Μέλι (ακατέργαστο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά)
Ζάχαρη καρύδας (χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης, περιέχει κάλιο και ψευδάργυρο)
Μελάσα, σιρόπι σφενδάμου, ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
Φυσικά γλυκαντικά όπως στέβια, ερυθριτόλη, ξυλιτόλη (με μέτρο)
2. Αλάτι
Το ραφιναρισμένο επιτραπέζιο αλάτι είναι σχεδόν καθαρό χλωριούχο νάτριο (NaCl). Η επεξεργασία του αφαιρεί τα φυσικά ιχνοστοιχεία, ενώ συχνά προστίθενται αντισυσσωματικά και ιώδιο (Mayo Clinic, 2021).
Η υπερκατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επιβαρύνει την καρδιά και τα νεφρά και συμβάλλει σε κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση ηλεκτρολυτών και την νευρομυϊκή λειτουργία (WHO, 2023).
Υγιεινότερες επιλογές:
Θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι (περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο)
Αλάτι Ιμαλαΐων (περιέχει >80 ιχνοστοιχεία)
Μείγματα βοτάνων ή υποκατάστατα με κάλιο για μειωμένο νάτριο
3. Αλεύρι
Το λευκό αλεύρι προκύπτει από το σιτάρι μετά την απομάκρυνση του πίτουρου και του φύτρου, αφήνοντας μόνο το άμυλο. Αυτή η διαδικασία μειώνει τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες Β και τα ανόργανα συστατικά (Harvard Health Publishing, 2021).
Η συχνή κατανάλωση προκαλεί απότομες αυξήσεις σακχάρου, συνδέεται με παχυσαρκία, διαβήτη και φλεγμονώδεις αντιδράσεις (Harvard Medical School, 2022). Παρά ταύτα, αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και βασικό τρόφιμο παγκοσμίως.
Φωτό: MISKO
Αλεύρι ολικής άλεσης (περιέχει ίνες και βιταμίνες Β)
Αλεύρι ντίνκελ (spelt) (πιο εύπεπτο, πλουσιότερο σε πρωτεΐνη)
Αλεύρια χωρίς γλουτένη (κινόα, ρεβιθιού, αμυγδάλου, καρύδας)
Πίνακες Θρεπτικής Αξίας και Συγκριτικά Στοιχεία
| Προϊόν | Ενέργεια (kcal) | Υδατάνθρακες (g) | Πρωτεΐνη (g) | Λιπαρά (g) | Ίνες (g) | Ιχνοστοιχεία / Ιδιαιτερότητες |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Λευκή ζάχαρη | 400 | 100 | 0 | 0 | 0 | Καθαρή σακχαρόζη, χωρίς βιταμίνες ή μέταλλα |
| Μέλι (ακατέργαστο) | 304 | 82 | 0.3 | 0 | 0.2 | Αντιοξειδωτικά, ένζυμα, ίχνη καλίου & μαγνησίου |
| Ζάχαρη καρύδας | 380 | 92 | 0.4 | 0.1 | 1 | Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, κάλιο, ψευδάργυρος |
| Στεβία (εκχύλισμα) | 0–5 | 1 | 0 | 0 | 0 | Μηδενικές θερμίδες, σταθερό σάκχαρο |
Προϊόν | Ενέργεια (kcal) | Νάτριο (mg) | Κάλιο (mg) | Ασβέστιο (mg) | Ιχνοστοιχεία / Ιδιαιτερότητες |
|---|---|---|---|---|---|
| Ραφιναρισμένο αλάτι | 0 | 38,000 | 0 | 0 | Καθαρό NaCl, χωρίς ιχνοστοιχεία |
| Θαλασσινό ανεπεξέργαστο | 0 | 36,000 | 80 | 50 | Περιέχει Mg, K, Ca, ιώδιο |
| Αλάτι Ιμαλαΐων | 0 | 36,000 | 100 | 60 | Περιέχει >80 ιχνοστοιχεία, Fe, Zn |
| Μείγμα βοτάνων | ~100 | ~1,000 | ~400 | ~200 | Χαμηλό Na, αντιοξειδωτικά |
Προϊόν | Ενέργεια (kcal | Υδατάνθρακες (g) | Πρωτεΐνη (g) | Ίνες (g) | Βιταμίνες . Ιχνοστοιχεία |
|---|---|---|---|---|---|
| Λευκό αλεύρι σίτου | 364 | 76 | 10 | 2.7 | Ελάχιστα θρεπτικά, υψηλός γλυκαιμικός δείκτης |
| Αλεύρι ολικής άλεσης | 340 | 72 | 13 | 10 | Βιταμίνες Β, σίδηρος, μαγνήσιο |
| Αλεύρι ντίνκελ (spelt) | 345 | 70 | 14 | 9 | Πιο εύπεπτο, πλούσιο σε πρωτεΐνη |
| Αλεύρι ρεβιθιού | 387 | 58 | 22 | 11 | Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο, φυλλικό οξύ |
| Αλεύρι αμυγδάλου | 570 | 10 | 21 | 12 | Υγιή λιπαρά, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο |
Φωτό: Onmed
Συμπεράσματα
Βιβλιογραφία
Harvard Health Publishing. (2021). The truth about refined carbohydrates. Harvard Medical School.
Harvard Medical School. (2022). How refined flour affects blood sugar and health.
Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2022). Nutrition Source: Sugar and Health.
Mayo Clinic. (2021). Sodium: How to tame your salt habit.
World Health Organization (WHO). (2023). Guideline: Sodium intake for adults and children.
World Health Organization (WHO). (2023). Guideline: Sugars intake for adults and children.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου