Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Ζάχαρη, Αλάτι και Λευκό Αλεύρι: Κίνδυνοι και Οφέλη στη διατροφή του ανθρώπου

 

                                                      Φωτό: Χρυσές Συνταγές


Εισαγωγή

Η σύγχρονη διατροφή του ανθρώπου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τρεις λευκές πρώτες ύλες: ζάχαρηαλάτι και αλεύρι. Αυτά τα συστατικά αποτελούν θεμέλιο της μαγειρικής και της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ή η χρήση έντονα επεξεργασμένων μορφών τους έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Το παρόν άρθρο εξετάζει τις διατροφικές επιδράσεις, τις βλαπτικές συνέπειες, αλλά και τα πιθανά οφέλη αυτών των ουσιών, προτείνοντας υγιεινότερες εναλλακτικές, βάσει επιστημονικών δεδομένων.

1. Ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη (σακχαρόζη) προέρχεται από ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμο. Κατά τη διαδικασία εξευγενισμού της χρησιμοποιούνται ουσίες όπως το ανθρακικό ασβέστιο (λευκόλιθος) για καθίζηση ακαθαρσιών, γεγονός που εξηγεί τη λευκή της όψη (Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2022). Αν και ο λευκόλιθος δεν παραμένει στο τελικό προϊόν σε επιβλαβή ποσότητα, η διαδικασία αφαιρεί πλήρως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με παχυσαρκίαινσουλινοαντίστασηδιαβήτη τύπου 2τερηδόνα και φλεγμονές (World Health Organization [WHO], 2023). Επίσης, επηρεάζει τη διάθεση και την ενεργειακή ισορροπία. Παρόλα αυτά, παρέχει άμεση ενέργεια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας ή έντονης σωματικής άσκησης.

Υγιεινότερες εναλλακτικές:

  • Μέλι (ακατέργαστο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά)

  • Ζάχαρη καρύδας (χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης, περιέχει κάλιο και ψευδάργυρο)

  • Μελάσασιρόπι σφενδάμουακατέργαστη καστανή ζάχαρη

  • Φυσικά γλυκαντικά όπως στέβιαερυθριτόληξυλιτόλη (με μέτρο)           

2. Αλάτι

Το ραφιναρισμένο επιτραπέζιο αλάτι είναι σχεδόν καθαρό χλωριούχο νάτριο (NaCl). Η επεξεργασία του αφαιρεί τα φυσικά ιχνοστοιχεία, ενώ συχνά προστίθενται αντισυσσωματικά και ιώδιο (Mayo Clinic, 2021).

Η υπερκατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επιβαρύνει την καρδιά και τα νεφρά και συμβάλλει σε κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση ηλεκτρολυτών και την νευρομυϊκή λειτουργία (WHO, 2023).

Υγιεινότερες επιλογές:

  • Θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι (περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο)

  • Αλάτι Ιμαλαΐων (περιέχει >80 ιχνοστοιχεία)

  • Μείγματα βοτάνων ή υποκατάστατα με κάλιο για μειωμένο νάτριο

3. Αλεύρι

Το λευκό αλεύρι προκύπτει από το σιτάρι μετά την απομάκρυνση του πίτουρου και του φύτρου, αφήνοντας μόνο το άμυλο. Αυτή η διαδικασία μειώνει τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες Β και τα ανόργανα συστατικά (Harvard Health Publishing, 2021).

Η συχνή κατανάλωση προκαλεί απότομες αυξήσεις σακχάρου, συνδέεται με παχυσαρκίαδιαβήτη και φλεγμονώδεις αντιδράσεις (Harvard Medical School, 2022). Παρά ταύτα, αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και βασικό τρόφιμο παγκοσμίως.

                                                            Φωτό: MISKO

 
Υγιεινότερες εναλλακτικές:

  • Αλεύρι ολικής άλεσης (περιέχει ίνες και βιταμίνες Β)

  • Αλεύρι ντίνκελ (spelt) (πιο εύπεπτο, πλουσιότερο σε πρωτεΐνη)

  • Αλεύρια χωρίς γλουτένη (κινόα, ρεβιθιού, αμυγδάλου, καρύδας)

  • Πίνακες Θρεπτικής Αξίας και Συγκριτικά Στοιχεία



ΠροϊόνΕνέργεια (kcal)Υδατάνθρακες (g)Πρωτεΐνη (g)Λιπαρά (g)Ίνες (g)Ιχνοστοιχεία / Ιδιαιτερότητες
Λευκή ζάχαρη400100000Καθαρή σακχαρόζη, χωρίς βιταμίνες ή μέταλλα
Μέλι (ακατέργαστο)304820.300.2Αντιοξειδωτικά, ένζυμα, ίχνη καλίου & μαγνησίου
Ζάχαρη καρύδας380920.40.11Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, κάλιο, ψευδάργυρος
Στεβία (εκχύλισμα)0–51000Μηδενικές θερμίδες, σταθερό σάκχαρο







Προϊόν



 




Ενέργεια (kcal)






Νάτριο (mg)






Κάλιο (mg)






Ασβέστιο (mg)






Ιχνοστοιχεία / Ιδιαιτερότητες
Ραφιναρισμένο αλάτι038,00000Καθαρό NaCl, χωρίς ιχνοστοιχεία
Θαλασσινό ανεπεξέργαστο036,0008050Περιέχει Mg, K, Ca, ιώδιο
Αλάτι Ιμαλαΐων036,00010060Περιέχει >80 ιχνοστοιχεία, Fe, Zn
Μείγμα βοτάνων~100~1,000~400~200Χαμηλό Na, αντιοξειδωτικά






Προϊόν







Ενέργεια (kcal 






Υδατάνθρακες (g)






Πρωτεΐνη (g)






Ίνες (g)





Βιταμίνες .  Ιχνοστοιχεία
Λευκό αλεύρι σίτου36476102.7Ελάχιστα θρεπτικά, υψηλός γλυκαιμικός δείκτης
Αλεύρι ολικής άλεσης340721310Βιταμίνες Β, σίδηρος, μαγνήσιο
Αλεύρι ντίνκελ (spelt)34570149Πιο εύπεπτο, πλούσιο σε πρωτεΐνη
Αλεύρι ρεβιθιού387582211Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο, φυλλικό οξύ
Αλεύρι αμυγδάλου570102112Υγιή λιπαρά, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο


                                                             Φωτό: Onmed


Συμπεράσματα

Η ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι είναι αναπόσπαστα στοιχεία της διατροφής, αλλά η μορφή και η ποσότητα τους καθορίζουν τη δράση τους στον οργανισμό.
Η μείωση της επεξεργασίας, η ισορροπημένη πρόσληψη και η αντικατάσταση με φυσικές, ανεπεξέργαστες μορφές μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη διατροφή και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Η ενημερωμένη επιλογή τροφίμων αποτελεί πλέον ζήτημα πρόληψης και ποιότητας ζωής.

Βιβλιογραφία  

  • Harvard Health Publishing. (2021). The truth about refined carbohydrates. Harvard Medical School.

  • Harvard Medical School. (2022). How refined flour affects blood sugar and health.

  • Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2022). Nutrition Source: Sugar and Health.

  • Mayo Clinic. (2021). Sodium: How to tame your salt habit.

  • World Health Organization (WHO). (2023). Guideline: Sodium intake for adults and children.

  • World Health Organization (WHO). (2023). Guideline: Sugars intake for adults and children.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου