Φωτό: κα Αγάπη Συκιωτάκη-Μπουρολιά
Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, ιδιαίτερα συνδεδεμένο με την περίοδο των Χριστουγέννων. Η παρασκευή τους συμβολίζει τη χαρά και την προετοιμασία για τη Γέννηση του Χριστού, ενώ εντάσσεται στην περίοδο της νηστείας που ξεκινά στις 14 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 25 Δεκεμβρίου (Καψάλης, 2015).
Στη Βαλύρα Μεσσηνίας, η παράδοση αυτή διατηρείται ζωντανή μέσα από τη φροντίδα των τοπικών αρτοποιών και νοικοκυρών. Δύο φούρνοι ξεχωρίζουν για τα εξαιρετικά τους μελομακάρονα: ο Φούρνος Ιθώμη της οικογένειας Καρτερολιώτη, όπου η νεαρή ζαχαροπλάστης κα Ευθυμία καταθέτει το προσωπικό της μεράκι, και ο Φούρνος Μπουρολιά, όπου ο κ. Γιώργος και η σύζυγός του κα Αγάπη συνεχίζουν να προσφέρουν στους κατοίκους του χωριού γλυκίσματα υψηλής ποιότητας.
Πέρα όμως από τους φούρνους, οι κυρίες της Βαλύρας τιμούν τις οικογενειακές τους παραδόσεις, ανοίγουν τα παλιά τους τετράδια με συνταγές και φτιάχνουν τα μελομακάρονα όπως τα έμαθαν από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους (Σκορδάς, 2020). Το άρωμα του μελιού, της κανέλας και του καρυδιού πλημμυρίζει τα σπίτια, ξυπνώντας μνήμες από παιδικά Χριστούγεννα και οικογενειακή θαλπωρή.
Παραδοσιακή συνταγή για Μελομακάρονα με Αλεύρι και Σιμιγδάλι
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
½ φλιτζάνι κονιάκ ή ρακή
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
Για το σιρόπι:
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας
Για το πασπάλισμα:
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
Κανέλα σκόνη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
½ φλιτζάνι κονιάκ ή ρακή
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε τα υγρά: Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα μπαχαρικά.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού (θα αφρίσει) και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να σχηματιστεί μαλακή, λεία ζύμη.
Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα, τα χαράζουμε ελαφρώς με πιρούνι και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Σιροπιάζουμε: Ρίχνουμε τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο χλιαρό σιρόπι για 10–15 δευτερόλεπτα το καθένα.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα.
Αναμειγνύουμε τα υγρά: Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα μπαχαρικά.
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού (θα αφρίσει) και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να σχηματιστεί μαλακή, λεία ζύμη.
Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα, τα χαράζουμε ελαφρώς με πιρούνι και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25–30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Σιροπιάζουμε: Ρίχνουμε τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο χλιαρό σιρόπι για 10–15 δευτερόλεπτα το καθένα.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα.
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Το σιμιγδάλι δίνει στα μελομακάρονα τραγανή εξωτερική υφή και τα βοηθά να απορροφούν καλύτερα το σιρόπι.
Μην τα παραζυμώσετε· θέλουν ελαφρύ χέρι για να γίνουν αφράτα.
Για πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι και στη ζύμη.
Το σιμιγδάλι δίνει στα μελομακάρονα τραγανή εξωτερική υφή και τα βοηθά να απορροφούν καλύτερα το σιρόπι.
Μην τα παραζυμώσετε· θέλουν ελαφρύ χέρι για να γίνουν αφράτα.
Για πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι και στη ζύμη.
Ευχές για τη Σαρακοστή
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και αρχίζει η περίοδος της νηστείας, ευχόμαστε Καλή Σαρακοστή, με υγεία, γαλήνη και χαρά σε κάθε οικογένεια.
Είθε το άγιο Φως της Γέννησης του Κοσμοσωτήρα Ιησού Χριστού να φωτίζει τις καρδιές όλων μας, χαρίζοντας ελπίδα και ευλογία.
Το ζεύγος Γιώργος και Αγάπη Μπουρολιά
Είθε το άγιο Φως της Γέννησης του Κοσμοσωτήρα Ιησού Χριστού να φωτίζει τις καρδιές όλων μας, χαρίζοντας ελπίδα και ευλογία.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Καψάλης, Π. (2015). Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδήμα.
Σκορδάς, Ν. (2020). Η γεύση της παράδοσης: Τα γλυκά των εορτών στην ελληνική επαρχία. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις University Studio Press.
Τσελεμεντές, Ν. (2001). Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής. Αθήνα: Εκδόσεις Φιλιππότη.
Καψάλης, Π. (2015). Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδήμα.
Σκορδάς, Ν. (2020). Η γεύση της παράδοσης: Τα γλυκά των εορτών στην ελληνική επαρχία. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις University Studio Press.
Τσελεμεντές, Ν. (2001). Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής. Αθήνα: Εκδόσεις Φιλιππότη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου