Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Το Ασκληπιείο και οι Ανθισμένες Νύμφες του Ονειρεμένου Παμίσου

                    

                                                      Τα νούφαρα του Παμίσου. 

                   Φωτό: κ.Γιώργος Φωτεινός και κα Αθανασία Μπατάλια στο Facebook


Μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ήταν η αφορμή για να θυμηθώ τον θεό Πάμισο και τα “μάτια” του, τις δύο μικρές και βαθιές λίμνες ψηλά στο χωριό Άγιος Φλώρος. Εκεί κοντά εντοπίστηκε ο ιερός ναός του, το Ασκληπιείο, το θεραπευτήριο των Αρχαίων Μεσσηνίων, το οποίο αναφέρει ο Παυσανίας στα Μεσσηνιακά του. Το Σεπτέμβριο του 1933 ο Σουηδός αρχαιολόγος Ματίας Νάταν Βαλμίν και οι συνεργάτες του, αρχαιολόγοι και εκσκαφείς, έφεραν στο φως ερείπια αρχαίου ιερού του Ασκληπιού, δωρικού ρυθμού, διαστάσεων 7,42 χ 8,75 μ.(1). Η τρίτη  λίμνη, το "στόμα" θα λέγαμε του ποταμού, βρίσκεται κεντρικά στον Άγιο Φλώρο,   απέναντι από τον ιερό ναό των Αγίων Φλώρου και Λαύρου και δίπλα στον αιωνόβιο πλάτανο.Και οι τρεις λίμνες  κοσμούνται με οικότοπους λευκών νουφάρων.

Τα ευρήματα στο ιερό του Παμίσου είναι μία μαρμάρινη στήλη και δύο επιγραφές που γράφουν “ΑΣΚΛΑΠΙΟΔΩΡΟΣ ΠΑΜΙΣΩ” και “ΔΕΞΙΠΠΟΣ ΕΥΧΗΝ ΕΠΗΚΟΩ ΠΑΜΙΣΩ”, 5 κούροι (νέοι άνδρες) αρκετά ορειχάλκινα αγαλμάτια που παριστάνουν μικρά παιδιά με παραμορφωμένα μέλη, και ειδώλια, που απεικονίζουν ανθρώπους, θεούς και ήρωες, καθώς και ζώα, ιδίως ταύρους, που συμβολίζουν τον ποτάμιο θεό. Τα ορειχάλκινα αγαλμάτια βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ αρκετά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (2).


                            
                                Tα ερείπια του ιερού του Παμίσου στον Άγιο Φλώρο. 

                                    Φωτό: aristomenismessinios.blogspot.com

 Πριν μερικές ημέρες, σε σχετικές αναρτήσεις στο facebook, είδα  τα νούφαρα του Παμίσου, της Άνοιξης 2023. Στη Βαλύρα,  ο κ. Γιώργος Φωτεινός, Αντιπρόεδρος της τοπικής κοινότητας , και η κα Αθανασία Μπατάλια, σύμβουλος , περιχαρείς ανάρτησαν τα νούφαρα του ποτάμιου Θεού της Μεσσηνίας, για να μάς δώσουν την ευκαιρία να απολαύσουμε τη χάρμα οφθαλμών υδρόβια βλάστηση, που αποτελεί τμήμα του υγροτοπικού οικοσυστήματος του μαγευτικού Παμίσου.


                               Τα νούφαρα του Παμίσου, ανοίγοντας το άνθος τους. 

                  Φωτό: κ. Γιώργος Φωτεινός και κα Αθανασία Μπατάλια, στο Facebook

Τα αυτόχθονα νούφαρα του  Παμίσου, με τα λευκά-υπόλευκα εντυπωσιακά τους άνθη, σύμβολο της αγνότητας και αθωότητας, της κάθαρσης της ψυχής και της πνευματικής ανάστασης, αλλά και της παραμυθίας των πασχόντων, καλύπτουν τους οφθαλμούς του και το στόμα του , τις  τρεις ονειρεμένες  λίμνες του, και απλώνονται κατά μήκος στο υδάτινο σώμα του. Από αρχαιοτάτων χρόνων νεαρές νύμφες στροβιλίζονται τυλιγμένες στα αέρινα, πράσινα πέπλα τους , και ανθίζουν τα νούφαρα,  ανοίγοντας εντυπωσιακά το λωτό τους.  Συνέλαβε ο Δημιουργός νύμφες νουφάρων για να παρηγορούν το ταύρο της Μεσσηνίας, και να τον ταξιδεύουν στα  φωτεινά παλάτια του ουρανού, καθώς είναι φυλακισμένος στα χθόνια πεδία, υπακούοντας στο θέλημα του Παντοδύναμου  Πατέρα, εκβάλλοντας , άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε οργισμένος στο Μεσσηνιακό κόλπο. Οι λεπτόμορφες κόρες τον θωπεύουν και τον καλύπτουν για να μην αισθάνεται γυμνός και άνευ στόλου, ο εραστής της μακαρίας Μεσσηνιακής γης.

                                       
                                          Ανθισμένα νούφαρα. Φωτό: votaniki.gr

Τα νούφαρα του Παμίσου ανθίζουν όταν το κλίμα είναι ζεστό. Σε άριστη κατάσταση βρίσκονται αυτή την άνοιξη, και πανευτυχής είναι ο ταύρος , κυλά ήρεμος, καθώς ταξιδεύει με τις ασπροντυμένες κόρες του. Τα εντυπωσιακά νούφαρα, κατά την οικονομία του Θεού, έχουν φυτρώσει σε σημεία που δεν κινδυνεύουν από τη βόσκηση στις κοίτες του ποταμού, δεν υπάρχει υπεράντληση ή αποστράγγιση υδάτων, ούτε γίνονται έργα ευθυγράμμισης και διευθέτησης του ποταμού. Η ρύπανση του ύδατος από τα φυτοφάρμακα φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει σημαντικά τραυματίσει θανάσιμα τον  δέσμιο ταύρο και τις ανθοστόλιστες νύμφες του (3 και 4).

Τα εύτροφα και στάσιμα νερά εξασφαλίζουν στα νούφαρα το κατάλληλο ενδιαίτημα, αλλά και ως φυτά είναι ανθεκτικά στις διακυμάνσεις του επιπέδου του νερού. Διαθέτουν την ικανότητα επιμήκυνσης των κυττάρων στους μίσχους των φύλλων τους, που επιπλέουν και διατηρούνται για αρκετό καιρό σε υγρό έδαφος. Ακόμη και όταν δεν υπάρχει καθόλου νερό, αναπτύσσουν αέρια φύλλα, με τα οποία εξασφαλίζουν την απαραίτητη υγρασία από το ριζικό τους σύστημα (3 και 5).

Υπάρχουν παγκοσμίως αρκετά είδη νουφάρων, όπως ο ροζ λωτός των Βουδιστών που συμβολίζει την πνευματική άνοδο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ως σύμβολο το νούφαρο στη Βόρεια Αίγυπτο και τον πάπυρο στη νότια, που και τα δύο μαζί συμβόλιζαν την ενότητα της αυτοκρατορίας τους. Οι Ρωμαίοι ονόμαζαν τα νούφαρα nymphaeaceae , από το Ελληνικό “νύμφη” (6).

Διεθνώς , οι συμβολισμοί των χρωμάτων των νούφαρων είναι οι ακόλουθοι:


Λευκό

Αγνότητα, αθωότητα, μετά θάνατον ζωή-ανάσταση

Ροζ

Ευτυχία, νιότη, φιλία

Γαλάζιο

Ειρήνη, σοφία, λύτρωση

Πράσινο

Τιμή, δόξα, οικονομική ευρωστία και οικογένεια

Κίτρινο

Ενέργεια, καλή υγεία, νέο ξεκίνημα

Πορτοκαλί

Ενέργεια, διασκέδαση, επιτυχία

Κόκκινο

Πάθος, πλούτη, αγάπη


Καθώς σκεπτόμουν την πιθανότητα διαμόρφωσης αντίστοιχων οικοτόπων σε συγκεκριμένα σημεία του ποταμού της Μαυροζούμενας, συνειδητοποίησα ότι ο Μεσσηνιακός ταύρος, προτού αναδυθεί μαινόμενος , χρειάζεται το δικό μας σεβασμό  για την αποτελεσματική προστασία του. Είναι μεγάλη ευλογία να συνεχίσει να γονιμοποιεί και να θεραπεύει την όμορφη γη μας, και η γη με αγάπη να βλασταίνει και να τρέφει εμάς, τα προκομμένα και ευσυνείδητα αλλά και ορισμένες φορές αχάριστα τέκνα της.



                        Το Ιερό και Ασκληπιείο του Παμίσου.                        

                                        Φωτό: aristomenismessinios.blogspot.com


Στο Ασκληπιείο οι πάσχοντες έπιναν νερό στη δεξιά από τις δύο επάνω πηγές του Παμίσου, στην πηγή της μνημοσύνης, και θεραπεύονταν με τη διαδικασία της εγκοιμήσεως . Ξάπλωναν, περιέπιπταν σε κατάσταση υπνωτισμού, όπως κοίμισε ο Θεός τον Αδάμ και έφτιαξε την Εύα από την πλευρά του σώματός του. Τούς επισκεπτόταν ο ποταμίσιος Θεός , στην ουσία ο πραγματικός Θεός-ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, και τους εξέταζε. Τους απεκάλυπτε το πρόβλημα της ασθενείας τους, για το οποίο έπρεπε να εργαστούν με υπακοή, προσευχή και εγκράτεια, με ταπείνωση και αγάπη προς τον Θεό, προκειμένου να θεραπευτούν. Και εμείς χρειαζόμαστε σήμερα άπλετη θεραπεία.

Εύχομαι να ανθίσει ολόφωτο το νούφαρο της ψυχικής αγνότητας στο μπαλκόνι του νου σας, και να μη το μαράνουν οι παγίδες των δαιμονίων νυμφών κατά το διάβα του βίου σας.

Βιβλιογραφία

1.Το Ιερό του Παμίσου στον Άγιο Φλώρο Μεσσηνίας. aristomenismessinios.blogspot.com

2.greece.terrabook.com/et/messinia/page/iero-tou-pamisou/

3.hhtp:/votaniki.gr/vlastisi/typoi-oikotopon/eytrofikes-fysikes-limnes-me-vlastisi-topoy/magnopotamion-i-hydroharition-kod-3150/

4.Βραχνάκης Μ. Φωτιάδης Γ. Και Καζόγλου Ι. 2011.Τύποι Οικοτόπων Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Αναγνώριση-Καταγραφή 2011. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

5.Ντάφης Σ., Παπαστεργιάδου Ε., Λαζαρίδου Ε. Και Τσιαφούλη Μ. 2001. Τεχνικός Οδηγός Αναγνώρισης, Περιγραφής και Χαρτογράφησης Τύπων Οικοτόπων της Ελλάδας. ΕΚΒΥ.

6. drblogo.com/έννοια – και - συμβολισμός-του-λολουδιού/


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

30/4/2023 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου