Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Ως κηπουρός δεν εμφανίστηκε μόνο ο Κύριος ημών Χριστός εμπρός στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή, μετά την Ανάσταση, αλλά και ο κύριος Θεόδωρος Χαρ. Σταυριανόπουλος, μαθηματικός και λογοτέχνης, από τα πρώτα έτη του γάμου του, εμπρός στην καλλίκομη σύζυγό του, κυρία Γεωργία Μαγκλάρα, φιλόλογο.
Κι ενώ ο Θεάνθρωπος Αναστάς Χριστός είπε στην Αγία Μαρία “μη μου άπτου”, ο Θοδωρής, έχοντας ακόμη το περιθώριο, “ως νέος άνθρωπος” , γλυκολάλησε στην όμορφη σύζυγό του Γωγώ: Άπτου των καρπών του κήπου μας”! Κι όταν λέγω “καρπούς του κήπου τους”, μη φανταστείτε τίποτα άλλο, κυριολεκτώ, αφού κατά τα τελευταία 20 χρόνια ο “Θοδωράκης της Βαλύρας” αποδείχθηκε έμπειρος κηπουρός και στην Καλαμάτα.
Η γη ανθοφορεί και παράγει καρπούς στα έμπειρα χέρια του Θοδωρή.
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Από τα γεννοφάσκια του, ο άριστος στα μαθήματα, εργατικός και υπεύθυνος συμμαθητής μου Θοδωρής, ήταν εραστής της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αγαπημένη ασχολία που δεν εγκατέλειψε ακόμη και κατά τα φοιτητικά του χρόνια, πόσο μάλλον σήμερα, που έχει εδραιώσει την οικογενειακή του εστία στην Καλαμάτα, και διαθέτει το δικό του κήπο, δίπλα στην οικία του!
Βέβαια, ο τρόπος που καλλιεργεί ο Θοδωρής τη γη, αναδεικνύει την Ελληνική ευρηματικότητα, τη Γερμανική συμμετρία , την Αγγλική αρμονία, τη Γαλλική επιλεκτικότητα, και τη Ρωσική πληθωρικότητα. Να μη πω περισσότερα, γιατί επάνω από όλα χαρακτηρίζει τις πατροπαράδοτες αρχές της Βαλύρας, που παρέλαβε επιτυχώς από την πατρική του οικογένεια και καλλιέργησε συστηματικά.
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Ο εργατικός συμμαθητής μου, σαν σε αριθμοπίνακα, με χαραγμένες καθέτως, μη αποκλίνουσες, παράλληλες γραμμές, έχει διαμορφώσει τα αυλάκια στον κήπο του. Με μεγάλη προνοητικότητα, και βάσει της θεωρίας των πιθανοτήτων, λαμβανομένων υπόψη όλων των εξωτερικών μεταβλητών και της τυπικής απόκλισης , ποσοτικά και ποιοτικά, όσον αφορά την αναμενόμενη σοδειά του, φύτεψε και φέτος στον ευλογημένο κήπο του τα ακόλουθα:
“20 ντομάτες , 4 ντοματίνια, 8 κολοκυθιές , 7 αγγουριές , 4 πιπεριές ,6 μελιτζάνες, 30 μαρούλια , 1 τετραγωνικό μέτρο κρεμμύδια, 1 τετραγωνικό μέτρο ρόκα, και
1 τετραγωνικό μέτρο παντζάρια”.
Ο ακούραστος κηπουρός επί το έργον.
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Ας δούμε τι ακριβώς λέγει ο ίδιος:
“Έχω μια μικρή φρέζα και οργώνω. Αυτό το κάνω 20 χρόνια, εδώ στην Καλαμάτα. Κάνω δύο καλλιέργειες το χρόνο. Η μία καλλιέργεια γίνεται αρχές Απριλίου, με αυτά που προανέφερα, και η άλλη αρχές Σεπτεμβρίου, με μάπες, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια, ρόκα, χόρτα σπαρτά, ραπανάκια, σκόρδα και πατάτες. Επίσης, πάντα σε γλάστρες υπάρχουν μαϊντανός, σέλινο, δυόσμος κλπ.”.
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Τι να πω!
Ο Άγιος Γεώργιος προφανώς ευλογεί τις ελιές στη Μεσσηνία, και οι Άγιοι Θεόδωροι τα κηπευτικά, αφού και ο άλλος δεινός καλλιεργητής της Βαλύρας, ο άξιος γιος της οικογενείας Λινάρδου, “Θεόδωρος” είναι στο όνομα και τη χάρη. Ιδού οι Βίοι Παράλληλοι του Πλουτάρχου!
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Ο κ. Θοδωρής Χαρ. Σταυριανόπουλος βρίσκει χρόνο να εκθρέψει και τις τέσσερες κότες του, επίσης τις τρεις γαλοπούλες του, που ανέκαθεν αγαπούσε και έβοσκε ανελλιπώς, κατά τα μαθητικά του χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας. Οι παλιές γαλοπούλες του ήταν σκουρόχρωμες χωριατοπούλες, τούτες είναι χιονάτες νυφούλες της πόλης.
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
-“Στο πρόγραμμα υπάρχουν 4 κότες ωοτοκίας, και από το πανηγύρι της Μεσσήνης, κάθε χρόνο, αγοράζονται και εκτρέφονται 3 γαλοπούλες”, μάς εξηγεί ο οργανωτικός, επιτελικός και εκτελεστικός, ο εκ φύσεως μαθηματικός νους!
Είναι ακόμη αρχές της Άνοιξης, αλλά δεν κρατήθηκα να μη προβάλλω και τη σοδειά της προηγούμενης χρονιάς, του δημοφιλούς κ. Θεόδωρου Χαρ. Σταυριανόπουλου.
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Βαλύρα , να χαίρεσαι το άξιο τέκνο σου.Τέτοια καρπούζια, μόνο οι παππούδες μας γνώριζαν καλά πώς να καλλιεργούν!
Φωτό: κ. Θοδωρής Xαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook
Καλό Πάσχα!
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Θεόδωρο Χαρ. Σταυριανόπουλο, μαθηματικό, λογοτέχνη και .... κηπουρό, που μάς ξενάγησε στον καρπερό και καλοφροντισμένο κήπο του.
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
13/4/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου