Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Δυναμικές Παρεμβάσεις στην Περιοχή "Μπεζεστένι" της Βαλύρας

 


     

                                       H Βαλύρα με θέα το Μεσσηνιακό Κάμπο.

                                           Φωτό: κ. Στασινός Αθαν. Μπόβης

Τα ευχάριστα νέα μάς ανήγγειλε η κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, μετά τη χθεσινή, εποικοδομητική συμομιλία της με τον δημοφιλή Αντιδήμαρχο Μεσσήνης, κ. Δημήτρη Γαλιάτσο. Ο βασικός της στόχος ήταν να ενημερώσει τον κ. Αντιδήμαρχο για την ανάγκη συνεχούς φροντίδας του χώρου του σιδηροδρομικού σταθμού Βαλύρας και την αρμονική ένταξή του, ως αναπόσπαστο και αγαπητό μέρος, στο χωριό μας. Πέραν τούτου, συζητήθηκε το ανοιχτό θέμα πολλών δεκαετιών, που αφορά την οικολογικά ευαίσθητη, και ιστορική περιοχή "Μπεζεστένι". Ο κ. Αντιδήμαρχος τη διαβεβαίωσε

ότι στα άμεσα σχέδια του είναι να γίνει ο καθαρισμός και η οριοθέτηση της περιοχής, ώστε σταδιακά να ενταχθεί πολιτιστικά στο χωριό μας.Τις βαθυστόχαστες σκέψεις της μοιράστηκε μαζί μας η κα Ντουραμάκου, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στη Βαλύρα.

                   Από αριστερά ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης
                  και ο κ. Δημήτρης Γαλιάτσος, Αντιδήμαρχος.Φωτό: Messinialive.gr

-Κα Ντουραμάκου, ποιος ήταν ο βασικός λόγος της επικοινωνίας σας με τον κ. Αντιδήμαρχο Μεσσήνης;

-Η επαφή μου με τον κ. Γαλιάτσο, Αντιδήμαρχο Μεσσήνης, είχε ως απώτερο σκοπό να τού ζητήσω να συνεχίσει να φροντίζει το χώρο τού σταθμού της Βαλύρας και να τον ένταξει ως αναπόσπαστο μέρος τού όμορφου χωριού μας.Εμείς, ως Σύλλογος Γυναικών και όχι μόνο, συνεχίζουμε να ομορφαίνουμε το χώρο, φυτεύοντας λουλούδια και δέντρα, χρειαζόμαστε όμως και δύο τρία παγκάκια για εμάς αλλά και για τούς επισκέπτες μας, ως φιλόξενο χωριό που είμαστε.

-Εκτός από το χώρο του σταθμού συζητήσατε και για κάποιο άλλο θέμα που επείγει στην Κοινότητα Βαλύρας;

-Βεβαίως. Για τη περιοχή Μπεζεστένι.Η οικολογικά ευαίσθητη περιοχή Μπεζεστένι είναι ανοιχτή πληγή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο Δήμος χρειάζεται να δώσει λύση, σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων.) Κανείς μέχρι και σήμερα δεν προσέγγισε το πρόβλημα, απλά το διαιώνισαν.Στην επικοινωνία μου με τον κ. Γαλιάτσο ενημερώθηκα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τον καθαρισμό στην περιοχή Μπεζεστένι. Θα γίνει η οριοθέτηση του και ο καθαρισμός του ώστε μελλοντικά, μέσα από κάποιο σχεδιασμό, να μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα σημείο αναφοράς, ομορφιάς και συνάντησης. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό ξεκίνημα . Σίγουρα αν υπάρχει όραμα, στρατηγική και βέβαια ενδιαφέρον τής αυτοδιοικησης και τής τοπικής κοινωνίας, το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι.

-Υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα που άμεσα αφορά την Κοινότητα Βαλύρας;

-Αφορά όχι μόνο τη Βαλύρα, αλλά γενικώς όλες τις κοινότητες. Αναφέρομαι στην πάγια προκαταβολή, την οποία δικαιούται κάθε κοινότητα, με βάση τον πληθυσμό της, από τον Δήμο στον οποίο ανήκει.

Πιστεύω ότι η πάγια προκαταβολή πρέπει να διατεθεί στις κοινότητες, να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, ώστε οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια να μπορούν να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά.Η πάγια προκαταβολή αφορά τις δαπάνες για την άμεση αποκατάσταση ζημιών, όπως στο δίκτυο ύδρευσης (και πιστέψτε με είναι πολλές οι φορές πού έχει πρόβλημα, το δε αντλιοστάσιο είναι σε απόλυτη απαξίωση). Η Βαλύρα δικαιούται δύο χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον πληθυσμό της.Αναγνωρίζουμε ότι αρκετά μάς έχει ήδη δώσει ο Δήμαρχος Μεσσήνης, κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, και ότι στέκεται δίπλα μας υποστηρικτικά, με τους άξιους αντιδημάρχους του. Ας ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά που θα είχε ενδεχομένως ο μόνιμος χαρακτήρας της πάγιας εντολής, προς όφελος όλου του Δήμου Μεσσήνης.

-Κα Ντουραμάκου, σας ευχαριστούμε για το ειλικρινές και ανιδιοτελές ενδιαφέρον σας για τη Βαλύρα.

Αγαπητοί αναγνώστες, θέλω να πιστεύω ότι ο ευρηματικός Αντιδήμαρχος Μεσσήνης , κ. Δημήτρης Γαλιάτσος, δοθείσης της ευκαιρίας και δυνατότητας, θα εξοικονομήσει και τα τρία παγκάκια του σταθμού και θα προχωρήσει δυναμικά με το Μπεζεστένι, γράφοντας ιστορία στο χωριό μας.Αλλά και εμείς, σαν μια γροθιά, εντός και εκτός Ελλάδας, ας βάλουμε το χέρι στην τσέπη και ας βοηθήσουμε τη γενέτειρα μας, όσο μπορούμε. Στο σταθμό βρίσκεται και η παιδική χαρά που εκκρεμεί, ας δώσουμε χαρά στα νέα βλαστάρια μας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να παίζουν και να εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι, που βοηθά στην ευαισθητοποίηση και κοινωνική ένταξη των παιδιών. Είναι σημαντικό να μοιράζονται μεταξύ τους, να θέτουν όρια στον εαυτόν τους και να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων γύρω τους, να σταματήσουν, πολλά εξ αυτών, να μεγαλώνουν απομονωμένα και κλεισμένα στις αυλές των σπιτιών τους. Η αποξένωση δημιουργεί κοινωνική φοβία, ανασφάλεια , αβεβαιότητα, άγχος στα σχολικά μαθήματα, και πολλά άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Τα παιδιά χρειάζεται να εκτονώνουν καθημερινά την ένταση που αισθάνονται, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι.Το παιχνίδι κτίζει υγιείς προσωπικοτήτες στους μέλλοντες πολίτες της κοινωνίας μας.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να απευθύνονται στο Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας, ή στον Πρόεδρο της Κοινότητας Βαλύρας κ. Σταύρο Μακρή.

Τράπεζα Πειραιώς

Κατάστημα Μελιγαλά 1345

Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας

-Κουτσοσταθοπούλου Ευγενία, Νικολάου

-Αγάπη Συκιωτάκη-Μπουρολιά, Δημητρίου

Αριθμ.Λογ. 6345 010118 858

IBAN.GR 69-0171-3450-0063-4501-0118-858

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, για την ενδιαφέρουσα ενημέρωση.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28/4/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου