H επταμελής ομάδα της οικ. Καρύδη, προς το βουνό Τσούκα στη Βαλύρα.
Φωτό: κα Σοφία Μπούτση- Καρύδη
Ρεπορτάζ: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, μέλος του Δ.Σ. του Αστέρα F.C. Βαλύρας
Η μητέρα και γιαγιά της οικογενείας, κα Αθανασία Καρύδη, είναι η υφηγήτρια του σημερινού μας περιπάτου, αφού γνωρίζει από γωνιά σε γωνιά όλους τους επί γης και εντός αυτής θησαυρούς, που κρύβει η όμορφη Τσούκα. Όμως, και η άξια νύφη της, κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, συνεχίζει σταθερά την οικογενειακή παράδοση, καθώς είναι η ίδια βαθιά μυημένη στα μυστικά της φύσης τής μακαρίας Μεσσηνιακής γης.
-“ Είναι μία ευχάριστη συνήθεια που τείνει να γίνει παράδοση η βόλτα μας γύρω από την Τσούκα, το δικό μας βουνό, εδώ στη Βαλύρα. Η αγάπη τής πεθεράς μου, Αθανασίας Καρύδη, για την πεζοπορία, μάς επηρεάζει όλους και την ακολουθούμε, όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο. Η ίδια και οι φίλες της, κάνουν καθημερινές βόλτες στη φύση, γύρω από τη Βαλύρα, και γνωρίζουν πολύ καλά τις όμορφες διαδρομές, ώστε με άνεση μπορούν να μας οδηγήσουν”, είπε η κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, η οποία είναι ένα δραστήριο και άκρως αγαπητό μέλος του Δ.Σ. του Αστέρα F.C. Βαλύρας, όπως άλλωστε και ο δημοφιλής σύζυγός της και γεωπόνος, κ. Νίκος Καρύδης.
Πριν από εκατομμύρια έτη, όταν την Τσούκα σκέπαζαν τα “αρχέγονα ύδατα,” το θαλάσσιο περιβάλλον θα έπρεπε να ήταν μοναδικό. Το καταμαρτυρούν τα ευρήματα στο υπέδαφος και στους βράχους του ευλογημένου βουνού. Θυμάμαι, κατά την παιδική μου ηλικία, σε έναν περίπατο στην Τσούκα, υπήρχαν κάποιες βελανιδιές και οι μικρές μαθήτριες μαζεύαμε το κέλυφος από το βελανίδια, για τις χειροτεχνίες μας. Σαν να ακούω τη φωνή του αείμνηστου νονού μου Κώστα Φεφόπουλου, που ξεφώνιζε χαρούμενος: “Αφήστε τις χαρχάλες και ελάτε να σας δείξω κάτι μεγάλες κροκάλες, από την εποχή του Νώε”! Οι αγρότες παλιά εύρισκαν διάφορα θαλάσσια όστρακα και ανίχνευαν τα πετρώματα, όταν όργωναν τα κτήματά τους στην Τσούκα.
Ερωτικά δίστιχα, μαντινάδες και πατινάδες άδουν τα πτηνά του ουρανού στην Τσούκα. Ο νους του Βαλυραίου, ως ορεογράφος τούτης της ανείπωτης ομορφιάς, με ένα πιθάρι παιδικές αναμνήσεις, ακολουθεί πιστά τις παλιές και αγίες πατημασιές των προγόνων του.
Περιπλανιέται στους αγρούς και τους ελαιώνες, ακολουθώντας την ανθισμένη ρίγα του χωματόδρομου, με μια ρονιά νεράκι στο παγούρι του κι ένα χρυσό δάκρυ χαράς στα μάτια του. Στη πλουτοδότειρα γη μας, ριζοβολούν και ανθίζουν την Άνοιξη λογής- λογής αγριολούλουδα και βότανα.
Μ΄ ένα ροκάνι έκρουε και παραμέριζε τις πέτρες στα μονοπάτια η κα Αθανασία Καρύδη, καθώς προηγείτο στη διαδρομή , στη εύφορη γη της φυλλόσπεπης Τσούκας, “ δια κρούσεως διεγείρον το συναίσθημα της οικογενειακής ομάδας της”.
Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη
Οι κορμοί των δένδρων, τα ανθισμένα κλαδιά, οι θάμνοι, τα ποικιλόχρωμα αγριολούλουδα, και όλα τα ιδιαίτερα στολίδια της χλωρίδας, στον ευλογημένο τόπο μας, συνθέτουν τον Ανοιξιάτικο τάπητα, της πλανεύτρας μάνας μας γης. Συνθέτει με τα θεία χτένια της, τα στημόνια του ηλίου και τα πολύχρωμα υφάδια της αυγής και του δειλινού, στην όμορφη Τσούκα.
Αγριοβρούβες, νεραγκούλες, κίτρινο τριφύλλι, αγριμόνιο και ασφάκες διάλεξε για να υφάνει τον κίτρινο κάμπο του τάπητά της. Αγριοκρέμμυδο, άσπρες λαδανιές, λευκά μυρώνια και χαμομήλι για τα λευκά της νήματα, ροζ αλάδανο, καμπανούλες και δίανθους , κόκκινα σχίνα, μπλε ραδίκια, αγριολίζες και τουλπάνια, καθώς και μοβ λεβάντα για τα αρρητολεπτόπνευστα σχέδιά της.
Μελωδίες απίστευτες ακούστηκαν, καθώς το χορδιστίρι της ψυχής της ομάδας, της κα Αθανασίας Καρύδη, συντονίστηκε με τα τέσσερα στοιχεία , το εύφορο και ενεργειακό κοκκινόχωμα, το Ανοιξιάτικο αεράκι, το κελαρυστό νερό του ποταμού και τη θερμότητα του ηλίου, στην ωρεοστόλιστη Τσούκα.
Λέγει η κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, για τη μοναδική αυτή εμπειρία:
-“Η βόλτα μας στην Τσούκα είναι μία από τις αγαπημένες μας, γιατί "σταυρώνουμε" τα σημεία του ορίζοντα! Ξεκινάμε από το Μπιζάνι και πηγαίνουνε βόρεια. Φτάνοντας στη δεξαμενή, γυρίζουμε και ατενίζουμε πρώτα τον απέραντο κάμπο της Μεσσηνίας και τον Ταΰγετο. Συνεχίζοντας, μέσα στα χωμάτινα μονοπάτια και ανάμεσα στους ελαιώνες και κάθε λογής αγριολούλουδο, βλέπουμε την κορυφή της Εύας, την Ιερά Μονή Βουλκάνου , την κορυφή της Ιθώμης, και τον ποταμό της Μαυροζούμενας, σε όλο τους το μεγαλείο. Το τοπίο μας συνεπαίρνει! Το κίτρινο κυριαρχεί στα φυτά και όλα φαίνονται πιο φωτεινά. Μοβ, ροζ, λευκό, κόκκινο συμπληρώνουν τη φυσική παλέτα. Το τραγούδι των πουλιών, το νερό του ποταμού ,και το αεράκι ηχούν ευχάριστα στα αυτιά μας! Σημείο τερματισμού είναι η Αγία Τριάδα, η όμορφη εκκλησία μας, με θέα και σκιά για ξεκούραση".
Η παρέα μας, σε αυτόν τον περίπατο, ήταν η πεθερά μου Αθανασία Καρύδη, ο σύζυγός μου Νίκος Καρύδης, ο Γιώργος Καρύδης και η σύζυγός του Μάρω Μπάκα, τα παιδιά μας Πάνος και Τάκης Καρύδης, φυσικά και τα όμορφα σκυλάκια μας , ο Σκούμπι , η Νάλα και ο Σπάϊκ” .
Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη
Τα μέλη της ομάδας της κα Αθανασίας Καρύδη, "εγγύς αλλήλων", και εισπνέοντας το ανθισμένο χαμομήλι και τη λεβάντα στις πλαγιές της Τσούκας, πέτυχαν την ψυχοσωματική ανάπλαση, με ευγνωμοσύνη προς τον Ύψιστο Θεό, που τους χάρισε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Με ευχαρίστηση απαθανάτισε η κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη τα δρώμενα του περιπάτου στην Τσούκα, και τα μοιράστηκε απλόχερα με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας.
Τα χαριτωμένα σκυλάκια, που σαν φυλακισμένοι σκύμνοι ξεχύθηκαν στη διαδρομή, μετουσίωσαν την ενέργεια τους σε ψυχική ευφορία, και γαλήνεψαν τα εκφραστικά τους πρόσωπα. Όσο για τα αγόρια του ζεύγους Νίκου και Σοφίας Καρύδη, ως υγιή γεννήματα της γης της Βαλύρας, ψηλώνουν , θεριεύουν και διδάσκονται, στο πέρασμα του χρόνου, στολισμένα με τις μοναδικές ευκαιρίες και μνήμες, που τους προσφέρει, με αγάπη και στοργή, η όμορφη οικογένειά τους.
Καταλήγει η κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη:
-“Δεν είναι μια απλή βόλτα στην Τσούκα! Για μένα είναι μια συνάντηση με την ίδια μας τη φύση. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους”!
Θερμές ευχαριστίες στην κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, μέλος του Δ.Σ. του Αστέρα F.C. Βαλύρας, που μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, καθώς και τις μοναδικές φωτογραφίες της, από την ανθισμένη Τσούκα της Βαλύρας.
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
20/4/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου