Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Τα ευλογημένα ζώα του ζεύγους Ιωάννη και Διονυσίας Καρανάνου, στη Βαλύρα

             

                                        Η κα Ελένη Ι. Καρανάνου, στο facebook


Δεν πιστεύω στα μάτια μου! αναφώνησε η κα Ελένη Ι. Καρανάνου, κοινωνιολόγος, όταν επισκέφτηκε, πριν από μερικές ημέρες, τα διαλεκτά ζώα που εκτρέφουν οι γονείς της , στο κτήμα τους στο βουνό της Ιθώμης.

                     Το βουνό της Ιθώμης. Φωτό: mr Bill Chalikouras, στο facebook


Από απόσταση 200 μέτρων οσμίστηκαν το άρωμα της, και άρχισαν να βελάζουν χαρούμενα, όλα μαζεμένα ασφυκτικά στο φράχτη του κτήματος , για να την προϋπαντήσουν και να χαρούν το πλατύ της χαμόγελο και τα άφθονα χάδια της. Περιχαρής η Ελένη, μετά από απουσία ενός έτους στην Αθήνα, λόγω εργασίας, απόλαυσε τα πρόβατα και τις όμορφες κατσικούλες  των γονιών  της, απαθανατίζοντας και μοιράζοντας μαζί μας σκηνές απείρου κάλλους.


  Tα αρνάκια στο μαντρί. Φωτό: κα Ελένη Ι. Καρανάνου

Το πολύ υπεύθυνο και εργατικό ζεύγος Γιάννη και Σούλας Καρανάνου, αν και η κτηνοτροφία δεν είναι το βασικό τους επάγγελμα, εκτρέφουν λίγα και διαλεκτά ζώα, για να προμηθεύονται πλούσια και να καλύπτουν τις οικογενειακές τους ανάγκες σε γάλα και κρέας, καθώς και των παιδιών τους, που διαμένουν στην Καλαμάτα. Αλλά και οι μερικές πωλήσεις της χρονιάς, σε αρνιά και κατσίκια, είναι προσοδοφόρες, αφού ισοφαρίζουν τα έξοδα συντήρησης, διατροφής, και κτηνιατρικής φροντίδας των τυχερών ζώων τους.


     Οι κατσικούλες με τα θρεφτάρια τους υποδέχονται την Ελένη, στο οικογενιακό κτήμα.

                                                  Φωτό: κα Ελένη Ι. Καρανάνου

Η κα Ελένη Ι. Καρανάνου, πανευτυχής, διαπίστωσε ότι οι αγαπημένες κατσικούλες της μητέρας της, κα Σούλας Γρίβα, όπως από μικρή την προσφωνούμε, με το πατρικό της επώνυμο στη Βαλύρα, μεγάλωσαν κατά ένα έτος , αλλά παράλληλα έγιναν πιο όμορφες και έξυπνες, και είναι όλες υγιέστατες!


                                  H κα Διονυσία Γρίβα-Καρανάνου στο facebook

Η πλούσια σε χόρτο γη της Ιθώμης , και ο καθαρός αέρας, στο ήσυχο και ευλογημένο περιβάλλον της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, είναι ο πλεόν κατάλληλος τόπος για τη σωστή διατροφή και γενικά βοσκή των ζώων.


                           Εμένα δεν θα με χαϊδέψεις; Φωτό: κα Ελένη Ι. Καρανάνου

Πολλοί κτηνοτρόφοι της Βαλύρας, από τα παλιά χρόνια, προτιμούσαν περισσότερο από τον πλούσιο κάμπο του χωριού μας το   βουνό, στους πρόποδες του οποίου ορθώνεται η όμορφη Βαλύρα μας. Ο αγαπημένος τράγος της κα Ελένης Ι. Καρανάνου έχει μοντέρνες αφέλειες!Τον χτενίζει καθημερινά η  μητέρα της και τον κουρεύει, για να μη χάσει το στυλ του, και ενοχλείται όταν πέφτουν τα μαλλιά στα μάτια του.


                     Πότε θα σε ξαναδούμε Ελένη μας; Φωτό: κα Ελένη Ι. Καρανάνου

Ο Κύριος να ευλογεί τα πανέμορφα ζώα της οικογενείας Καρανάνου, αλλά και όλων των Βαλυραίων κτηνοτρόφων, που θυσιάζουν το σώμα τους, για την αγάπη του Χριστού, εκτρέφοντάς μας.


Χριστός Ανέστη!


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

17/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου