Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Ο Επιτάφιος του έτους 2023, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας

                          

              Ο σεπτός πατήρ Ιωάννης Φωτεινός, εμπρός στο στολισμένο Επιτάφιο.

                                          Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Οι ευλαβείς γυναίκες της Βαλύρας στόλισαν και φέτος τον Επιτάφιο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου  , με κόκκινα ,  λευκά τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, επίσης   μοβ  άνθη,  ως είθισται, με βάση την παράδοση του χωριού μας. Οι μικρές Μυροφόρες, με τα λευκά τους , αστραφτερά ενδύματα , τα λευκά στεφάνια και τις ιώδεις, πένθιμες ταινίες, παρίστανται  συγκινημένες και σιωπηλές κατά τη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του σεπτού ιερέα της Βαλύρας, κ. Ιωάννη Φωτεινού. 


                Οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας ντυμένες Μυροφόρες. 

                                             Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Η Παναγία της Βαλύρας θρηνεί τη Σταύρωση του Υιού της   ,"ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον  που έδυ σου το κάλλος  " αναφωνεί σπαρακτικά, καθώς το ξίφος του πόνου διαπερνά την καρδιά της.Δεν θρηνεί μόνο για  τον Υιό της που κατέρχεται στον τάφο, αλλά και για κάθε νεκρωμένη ανθρώπινη ψυχή που κείτεται στη σκοτία αυτής της ζωής.



Όλη η Βαλύρα βρίσκεται σε εγρήγορση, για να λάβει μέρος στην περιφορά του Επιταφίου, με αναμμένα κεριά και φαναράκια, στους φροντισμένους δρόμους του χωριού μας, όπου οι ψαλμωδίες και το θυμίαμα θα αναδυθεί στους ουρανούς. 

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής τελείται η    λιτανεία του Επιταφίου στην Ιερά Μονή  Βουλκάνου, μάς ενημέρωσε ο κύριος Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου, όπου θα παρευρεθεί με την οικογένια του αδελφού του, όπως κάθε χρόνο, και στη συνέχεια θα επιστρέψουν για να παραστούν στην περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Η νύχτα απόψε θα έχει θεία λάμψη στην όμορφη Βαλύρα μας.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου, για τις μοναδικές φωτογραφίες που μάς έστειλε από τη Βαλύρα.

Καλή Ανάσταση.

Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

14/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου