Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Το "Χριστός Ανέστη" έχει και τα τυχερά του!

        

                                                          Φωτό: Π. Ελπιδίου

Κατά τη δεκαετίες 1950-1970 ήταν αδιανόητο να συναντήσεις κάποιον μετά το Πάσχα και να μην τον χαιρετίσεις λέγοντας “Χριστός Ανέστη”, για 40 ημέρες, μέχρι τη Μεσοπεντηκοστή, λέγει ο κ. Γιώργος Παρ. Φειδάς, που έχει την ονομαστική του εορτή σήμερα, και η μεγάλη οικογένειά του ετοιμάζεται να τον τιμήσει με παραδοσιακά εδέσματα και κλέφτικα τραγούδια, στο μακρινό Road Island των Η.Π.Α.

Στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, όταν επιστρέφαμε από τις διακοπές του Πάσχα, περιμέναμε στη σειρά και καλημερίζαμε τους δασκάλους μας ξεφωνίζοντας “Χριστός Ανέστη”. Επίσης, κατά την πρωινή προσευχή λέγαμε το “Ανάσταση Χριστού θεασάμενοι”. Παρατηρούμε ότι οι νέες γενιές προσπερνούν αυτόν το θείο χαιρετισμό, και, όντας μία Χριστιανική χώρα, δεν είναι καλό σημάδι για την πνευματική εξέλιξη των Νεοελλήνων.

- “Χρειάζεται να προσέξουμε και να διδάξουμε στα παιδιά μας να λένε το χαιρετισμό του Πάσχα, ο οποίος χαιρετισμός είναι η επιβεβαίωση, εκ μέρους μας, της Αναστάσεως του Κυρίου μας”, τονίζει ο κ. Γιώργος Παρ. Φειδάς και συνεχίζει:

Θα σας διηγηθώ ένα προσωπικό μου γεγονός, για να δείτε ότι ο χαιρετισμός του Πάσχα δεν είναι μόνο θεία ευλογία, αλλά έχει και τα τυχερά του.

Υπηρέτησα, ως στρατιώτης, στο 10ο Σύνταγμα στο Ρέθυμνο Κρήτης, όπου Διοικητής της ΑΣΔΕΝ ήταν ο στρατηγός κ.Σκληρός. Διοικητικά, ήταν υπεύθυνος για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Όταν μάς επισκέφθηκε μετά το Πάσχα, τεταγμένοι στη σειρά δίναμε αναφορά, με τη γνωστή τυπική διαδικασία, όπως είχαμε διδαχθεί και εμπεδώσει. Δεν είχαμε περιθώριο για δημιουργική έκφραση ή διάνθιση του χαιρετισμού, γιατί αυτό σήμαινε ποινή φυλάκισης, και κατ΄ επέκταση παράταση της θητείας μας.

Εθισμένος ο ίδιος στο χαιρετισμό του “Χριστός Ανέστη”, παιδιόθεν,   δεν ήθελα να υπακούσω στην εντολή αναφοράς , χωρίς πρωτίστως να χαιρετίσω τον στρατηγό Χριστιανικά. Γι΄αυτό, όταν ήλθε η σειρά μου, αναψοκοκκίνισα, αλλά όρθωσα το ανάστημά μου και τελικά είπα: “Χριστός Ανέστη! Φειδάς Γεώργιος του 10ου Συντάγματος, εκ Βαλύρας Μεσσηνίας, έξω από το Μελιγαλά”. Ο Διοικητής με κοίταξε καλά-καλά και ύστερα χαμογέλασε. Στην ομιλία του, που ακολούθησε, επαίνεσε την πίστη μου στον Αναστάντα Χριστό και είπε στον αξιωματικό του Συντάγματός μου, που στεκόταν δίπλα του, ότι “στο εξής έτσι θα πρέπει οι στρατιώτες να δίνουν αναφορά μετά το Πάσχα, και για σαράντα ημέρες”. Για να με ευχαριστήσει , μου έδωσε 20 ημέρες άδεια, και τότε ανέβηκα από την Κρήτη στην Αθήνα.

Η αείμνηστη αδελφή μου Βάσω Φειδά-Βύνιου δεν πίστευε στα μάτια της και αναφώνησε χαρούμενη: Ιδού που το “Χριστός Ανέστη” έχει και τα τυχερά του. Εσύ αδελφέ μου δεν πιάνεσαι με τίποτα!

Δεν ήταν, εκείνη την εποχή, μόνο αυτό το τυχερό που είχαμε, ιδίως οι νέοι άνδρες, με το χαιρετισμό του Πάσχα. Ουσιαστικά, περιμέναμε να έλθει το Πάσχα για να μάς μιλήσουν επιτέλους τα κορίτσια. Καθ΄ όλη τη χρονιά, όταν τις χαιρετούσαμε, δεν μάς κοιτούσαν, ούτε απαντούσαν. Όταν το Πάσχα τους λέγαμε “Χριστός Ανέστη”, ως βαθιά θρησκευόμενες, δεν μπορούσαν παρά να μας απαντήσουν. “ Αληθώς Ανέστη”, έλεγαν πρόσχαρα, και αναπτερωνόταν το ηθικό μας, δηλαδή ότι μπορεί αυτή η λεκτική επαφή να έχει “καλή” συνέχεια, αφού για 40 συνεχείς ημέρες ανταλλάσσαμε το “Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη ο Κύριος”, συστηματικά!

Αυτά  μάς διηγήθηκε ο κ. Γιώργος Παρ. Φειδάς, αλλά και πολλά άλλα τυχερά εγκλείει ο χαιρετισμός του “Χριστός Ανέστη”, αφού συμφιλιώνει τους ανθρώπους και παραμερίζουν όλες τις διαφωνίες και έχθρες της χρονιάς, εμπρός στο τόσο σημαντικό, χαρμόσυνο γεγονός.

Το φως του Αναστάντος Χριστού λάμπει στις καρδιές των ανθρώπων, που με πίστη, ελπίδα και αγάπη τιμούν την Αγία Του Ανάσταση.

 Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι ο Χριστός δεν Ανέστη μόνο εκ νεκρών, αλλά και “τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος”. Σε μνήμα δεν είναι οι κεκοιμημένοι, αυτοί έχουν συγχωρηθεί. Κυρίως είναι οι ζωντανοί, που διακατέχονται από απιστία, αθεΐα και είναι βυθισμένοι στο λήθαργο των παθών τους. “Χριστός Ανέστη” , είναι η επιβεβαίωση της πίστης μας, ως αληθινοί Χριστιανοί, και σημαντικό είναι να μην το προσπερνάμε. 


                 Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου (δεξιά) στο Κοιμητήριο της Βαλύρας. 

                                              Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Γεώργιος, ο φύλακας των κεκοιμημένων μας στη Βαλύρα.Με το φακό της κα Βάσως Ηλιοπούλου είδαμε ότι το κοιμητήριο του χωριού μας λάμπει, ασπρισμένο και φροντισμένο, για να τιμήσουν οι συγχωριανοί μας την εορτή της μνήμης του Αγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρος και  θαυματουργού, που πρεσβεύει στον Θεό για τις ψυχές όλων μας.


              Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου (αριστερά) στο Κοιμητήριο της Βαλύρας. 

                                              Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Χριστός Ανέστη -Χρόνια Πολλά ! Στους Γιώργηδες, τις Γεωργίες και τις Γωγούλες της Βαλύρας,  για την ονομαστική τους εορτή.

Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος

Απολυτίκιον . Ήχος δ΄.

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλεών υπέρμαχος, τροπαιοφόρε μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.


Θερμές ευχαριστίες στον κο Γιώργο Παρ. Φειδά, επιχειρηματία στο Road Island των Η.Π.Α., που μοιράστηκε τα τυχερά του χαιρετισμού “Χριστός Ανέστη” με τους φίλους της ιστοσελίδας μας, και στην κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου, για το φωτογραφικό υλικό από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Βαλύρας.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου


23/4/2023



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου