Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Η Κατανυκτική Ακολουθία και Περιφορά του Επιταφίου στη Βαλύρα, το 2023

                           

                Ο στολισμένος Επιτάφιος στον ιερό ναό  του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας.
                                              Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Με βαθιά συγκίνηση, αλλά και φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, τελέστηκε η περιφορά του καταστόλιστου Επιταφίου του  ιερού ναού Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου της Βαλύρας. Όλες οι γειτονιές του χωριού, όπου κάθε ρούγα  προστατεύει ο δικός της ιερός ναός,    συμμετείχαν με ευλάβεια, στόλισαν από στέγη σε στέγη τα σπίτια με εορτάσιμες κορδέλες, και άναψαν φωτιές για τη στάση του Επιταφίου και τη θεία ευλογία.


                             Τα εξαπτέρυγα κατά την περιφορά του Επιταφίου (2023)

                                             Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου


Οι μαθητές με τα εξαπτέρυγα και οι ανδρειωμένοι του χωριού με τον διακοσμημένο με κόκκινα , άσπρα γαρύφαλλα , τριαντάφυλλα, κάλα και ιώδη άνθη Επιτάφιο,  κράτησαν τη  δόξα του Κυρίου επάνω στα άξια χέρια τους. Τον γλυκύ Χριστό, επί του τάφου Του, συνόδεψαν οι μικρές Μυροφόρες της Βαλύρας, ραίνοντας με άνθη   κατά την αγία  λιτανεία, στους ασπρισμένους δρόμους της Βαλύρας.


                                   Οι μικρές Μυροφόρες του Επιταφίου στη Βαλύρα.
                                      Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Η κυρία Βάσω Φ. Ηλιοπούλου,  που βρίσκεται αυτές τις ημέρες με την οικογένειά της  στο όμορφο χωριό μας,  καθώς και τα παιδιά της , το ζεύγος Γιώργος και Άσπα Καπότη, κάλυψαν φωτογραφικά το γεγονός και τους ευχαριστούμε θερμά. 


                                         Η περιφορά του Επιταφίου στη Βαλύρα. 

                                        Φωτό: Οικ.  Γιώργου και Άσπας  Καπότη


Μάς έστειλαν φωτογραφίες και από τη στάση του Επιταφίου στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο δημόσιο δρόμο, προς τη γέφυρα του χωριού.


                        Ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα
                                   Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Στόχος μας είναι και οι ομογενείς μας, που αγαπούν την όμορφη γενέτειρά τους, να μετέχουν νοερά στο θείο δρώμενο της αποκαθήλωσης του Κυρίου μας, της καθόδου και νίκης Του στα σκοτεινά δώματα του Άδη, και της  Αγίας Του Ανάστασης.


Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας με τον Επιτάφιο (2023).
 Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου


Ο Επιτάφιος της Βαλύρας είναι πολύ παλιός, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μεγαλοπρεπής ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου θεμελιώθηκε το 1829, και λειτούργησε κατά το 1850, αφού μετά από μία δεκαετία ολοκληρώθηκε το σκαλιστό από τους  Αρκάδες ξυλογλύπτες τέμπλο του.Τα χέρια των αείμνηστων γιαγιάδων μας, στο στολισμό του Επιταφίου, διαδέχθηκαν αυτά των σημερινών άξιων γυναικών του χωριού μας, διατηρώντας την τοπική παράδοση αλόβητη στο χρόνο.


Ο  σεπτός ιερέας κ. Ιωάννης Φωτεινός, κατά τη τέλεση 
της ιεράς ακολουθίας του Επιταφίου. 
Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Ο σεπτός πατήρ, κ. Ιωάννης Φωτεινός, ακούραστα τέλεσε τη θεία   λιτανεία του Επιταφίου, και με τη βοήθεια του Θεού θα οδηγήσει απόψε τη Βαλύρα στην Αγία τού Κυρίου μας Ανάσταση.

Χρόνια Πολλά σε όλους.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

15/4/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου