Κυριακή 9 Απριλίου 2023

"Σταλαγματιές από το Θείο Δράμα" , του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου

         

                          Ο Εσταυρωμένος Χριστός. Φωτό: Ενωμένη Ρωμηοσύνη


Το προς πνευματική οικοδόμηση έργο του Σεβασμιωτάτου κ. Ευσταθίου, με γενικό τίτλο “Σταλαγματιές από το Θείο Δράμα”, το οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης το 2002, είναι ανεκτίμητος θησαυρός για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό, και άκρως επίκαιρο. Διότι από σήμερα, Κυριακή των Βαΐων , αρχίζει η Μεγάλη εβδομάδα των παθών του Κυρίου μας, που θα μάς οδηγήσει στην Αγία του Ανάσταση.

Το 286 σελίδων βιβλίο του σεπτού πατρός κ. Ευσταθίου, αποτελείται από δύο μέρη: Στην Α΄ Ενότητα περιλαμβάνονται 26 κεφάλαια και στη Β΄ ενότητα 13. Με θεία διάκριση και σοφία έχει συνταχθεί το εξαιρετικό πόνημα, για να μπολιαστεί ο άνθρωπος με κοσμοσωτήριες σταγόνες από το θείο δράμα, ενάντια στους ιούς της ποικιλόμορφης αμαρτίας. Ανεπιφύλακτα θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο θρησκευτικό εγχειρίδιο είναι ένα από τα καλύτερα δώρα, που θα μπορούσε κανείς να προσφέρει σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Ευγνωμονώ τον πατέρα Ευστάθιο, που φρόντισε γενναιόδωρα να μη λείψει κι αυτός ο δομικός λίθος, μαζί με τις ευλογίες του, από το υπό κατασκευή πνευματικό, προσωπικό μου οικοδόμημα.

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί ο άγιος Πατέρας είναι άρρητος, και βαθύτατα συμβολικός, αν και οι αβίαστες εκδηλώσεις του, λεκτικά και μη λεκτικά, καθιστούν σαφές το μέγεθος της αγάπης του προς το ποίμνιό του, και προς όλους όσους προστρέχουν προς αυτόν για να λάβουν τη θαυματοποιό ευλογία του.

Διαβάζοντας τις “Σταλαγματιές από το Θείο Δράμα”, συνειδητοποίησα τις διαστάσεις της αγάπης του Θεού, και κατανόησα βαθύτερα την Εσταυρωμένη Αγάπη. Ιδίως η τελευταία και ανώτερη μορφή αγάπης, είναι το κλειδί που ανοίγει διάπλατα την πόρτα της καρδιάς του αγαπημένου μας πατρός Ευσταθίου!

Ακολουθούν στη συνέχεια αποσπάσματα από δύο κεφάλαια του αξιόλογου έργου του φωτισμένου ιεράρχη της Ορθοδοξίας:


                               Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος. Φωτό: Aris Spiliotis

Η Εσταυρωμένη Αγάπη (σελ.58)

Η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και γι΄ αυτό έχει και πολλά ονόματα.

Όταν βλέπουμε τον αστροποίκιλτο ουρανό, τον αχανή ωκεανό, την ανθόσπαρτη γη και τα χιονισμένα βουνά, θαυμάζουμε την πανσοφία του Θεού και την παντοδυναμία Του. Όταν μαθαίνουμε πως όλα αυτά έγιναν από αγάπη, για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του ανθρώπου, τότε ονομάζουμε την αγάπη Του δημιουργική.

Όταν με προσοχή μελετούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και τα θαυμάζουμε για την κίνησή τους, για το κύκλο της ζωής τους, για τον προορισμό τους, και βεβαιωνόμαστε, ότι, όλα συντηρούνται και καθοδηγούνται από την ανύστακτη φροντίδα του Δημιουργού τους, τότε ονομάζουμε την αγάπη Του συντηρητική και προνοητική.

Διαβάζοντας τα ιερά κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και Καινής Διαθήκης, που είναι το στόμα του Θεού και έχουν αιώνιο κύρος, μαθαίνουμε, ότι, το αποτέλεσμα κάθε παρανομίας μας πρέπει να είναι ο θάνατος. “Τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος” και “πάσα παράβασις και παρακοή λαμβάνει ένδικον μισθαποδοσίαν”.

Όμως διαπιστώνουμε πως δεν έρχεται πάντα ως πικρός καρπός της ανομίας μας ο θάνατος, γιατί επεμβαίνει η αγάπη και μακροθυμία Του και λέγει “ ου θέλω τον θάνατον του αμαρτωλού ως το επιστρέψαι και ζην αυτόν”. Τότε γεμάτοι ευγνωμοσύνη αναφωνούμε, “Δόξα τη μακροθυμία σου Κύριε, δόξα σοι” και χαρακτηρίζουμε αυτή την αγάπη ως ανεκτική.

Θαυμάζουμε ακόμη τον ερχομό Του στη γη και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την αγία Σάρκωση με τα μέτρα τα δικά μας, χωρίς να τα καταφέρουμε, γιατί “ου φέρει το μυστήριον έρευναν”. Όμως, και τότε βλέπουμε ότι αυτή η ταπείνωση του Θεού είναι τρανή απόδειξη της αγάπης Του, για τον πεσόντα άνθρωπο, αφού ήλθε στη γη, για να ανέβουμε εμείς στον ουρανό, έγινε Θεός ων, άνθρωπος, για να θεοποιήσει τον άνθρωπο, και τότε χαρακτηρίζουμε την αγάπη του σαρκωμένη.

Υπάρχει και μία άλλη Αγάπη, που δίνει και στις άλλες αξία, και αυτή είναι η Εσταυρωμένη Αγάπη.

Η μεγάλη θυσία του Γολγοθά και προ πάντων αυτός ο ίδιος ο Τίμιος Σταυρός είναι το πιστοποιητικό της αναμφισβήτητης αγάπης του Κυρίου μας.

Η Εσταυρωμένη Αγάπη από το ύψος του Σταυρού θα σελαγίσει στα πέρατα της γης, και θα διαλαλεί την αξία της ψυχής μας και το μέτρο της στοργής του Πλάστη για το πλάσμα Του.

Αυτή η Εσταυρωμένη Αγάπη πολυμερώς και πολυτρόπως μας διδάσκει και μάς καθοδηγεί ,ιδίως στις στιγμές των δοκιμασιών μας και του πειρασμού......

Το Σημείον του Υιού του Ανθρώπου (σελ.68)

Όταν λέγει κανείς ωραία λόγια για έναν άνθρωπο, αποδεικνύει ότι τον αγαπά. Αν κάνει, για χάρη του καλά έργα και τον ευεργετεί με αυτά, δείχνει μία αγάπη πιο μεγάλη. Μα αν θυσιαστεί για τον άνθρωπο που αγαπάει, τότε η αγάπη του είναι αναμφισβήτητη”.

Σε μία ευχετήριο επιστολή που έστειλα στον πατέρα Ευστάθιο για το νέο έτος, μου απάντησε με ευγνωμοσύνη για  τις ειλικρινείς ευχές μου , που άντλησα από τα ιερά κείμενα των Αγίων Πατέρων μας, διαβεβαιώνοντάς με ότι είναι δείγμα της αγάπης μου προς αυτόν. Όμως η δική του αγάπη, η "εσταυρωμένη", και οι ευλογίες του, οι σταλαγματιές του δικού του θείου δράματος , ως πηγή ανεξάντλητης πνευματικής ζωής, μάς υποχρεώνει βαθύτατα να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε διάπλατα τα όρια και της δικής μας αγάπης, αγαπώντας τον πλησίον και τον εχθρό περισσότερο και από τον ίδιο μας τον εαυτό.


Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

9/4/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου