Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Σμήνος Χελιδονιών Συντάσσει Θείο Άσμα στο Πεντάγραμμο της ΔΕΗ στη Βαλύρα

     

              Τα χελιδόνια στη Βαλύρα την Άνοιξη του 2023. Φωτό: κ. Γιώργος Δ. Καπότης


Δεν είναι βουβή η έκτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής της Ορθοδοξίας, έστω κι αν δεν ακούγονται οι χαιρετισμοί προς τη Θεοτόκο. Είναι η εβδομάδα των Βαΐων, που η φύση σύσσωμη χαιρετά τον ερχομό του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, προσμένοντας την Αγία του Ανάσταση.

Βροχερές ημέρες εσωστροφής και πνευματικής αναζήτησης επεφύλαξε ο καιρός στη Βαλύρα τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή του 2023, με συντροφιά τα χελιδόνια, που σαραντίζουν προσευχόμενα, αψηφώντας τη συννεφιά, επάνω στο πεντάγραμμο της ΔΕΗ. Σαν καλλίγραμμες νότες αποκαλύπτουν θείο ύμνο προς τον ύψιστο, ανοίγοντας τον πάπυρο του νου τους, κάτω από τα επίσημο μαύρο ένδυμα της θείας τους αποφοίτησης. Άυλη κληρονομιά, απολύτου κύρους του θείου λόγου, είναι τούτη η ανείπωτη αυδή των πτερωτών φίλων μας, στο Ανοιξιάτικο πλατό στην όμορφη Βαλύρα μας.

Αστροφεγγή στίγματα θείας γραφής, άσκυφτα,  μακριά από τα αποσαρίδια των ανθρωπίνων παθών, απονήρευτα και θεοκαθοδηγούμενα, συνταγμένα εν τάξει, χωρίς να ολολύζουν τη μοίρα τους, απέδιλα και απάχυντα, άριστοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Σιωπής , είναι τα πτεροδόνητα χελιδόνια που λάμπουν την αυγή, και πορφυρίζουν προσκυνώντας το λαμπρό αναβάτη τ΄ουρανού  στο ηλιοβασίλεμα.

Κι ενώ τα άνθη γράφουν το ρωμάντσο της Άνοιξης επάνω στο φόρεμα της γης, εκείνα, με ουράνια σαγήνη, συνδιδάσκαλοι στο γίνεσθαι, με ζώνη ξύλου εξέχουσα την πίστη τους και τιράντες τη θεία τους υπακοή, άφοβα ξεπερνούν το φόβο της απογείωσης και στα ύψη τον αιθέρα δονούν.

Με ουρανοσυρμένο όχημα, σε πλήρη διάταξη, επέστρεψαν στα ανθεστήρια του Μαρτιού και θα μάς αποχαιρετίσουν μετά την ολοκλήρωση του κύκλου του θέρους τούτου του ενιαυτού.

Τι κι αν μάς ξεγελούν αμέριμνα, αδιατάρακτα, ανεμπόδιστα και ξέγνοιαστα. Δεν είναι! Με ανοιχτά τα ώτα παραμένουν διαρκώς σε εγρήγορση, με εγκράτεια, νηστεία και προσευχή, ανταποκρινόμενα με δέος στα θεία κελεύσματα. Την πτερναλγία δεν την άντεξαν, γι΄ αυτό ανυπόδητα ήλθαν στη ζωή, αλλά ενδεδυμένα με την επίσημη στολή της αποφοίτησης. Πτωχαλαζώνες δεν κατέληξαν στον θείο γάμο τους, αλλά κοσμημένα με πλούσια πνευματική τροφή, εν σιωπεί.

Οι υψιπέτες της Βαλύρας υμνούν το Ιλαρόν Φως της αιωνίου ζωής , τυλιγμένοι σαν Σεραφείμ στις πτέρυγές τους, στης ψυχής τους το αέτωμα.

Ο ατρύγητος νους του γυμνού ανθρώπου χαμογελά, εμπρός στο γλυκό άκουσμα αυτής της θείας συμφωνίας, καθώς το άσμα των όμορφων χελιδονιών στον άνεμο αντηχεί, "τα πάντα εν σοφία εποίησεν ο Κύριος"!

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Δ. Καπότη, για την όμορφη φωτογραφία με τα χελιδόνια στη Βαλύρα.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

6/4/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου