Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Η Επανάσταση είναι ένα Πνευματικό Φαινόμενο

            

                   Η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη,  εισηγήτρια στο σεμινάριο της ομάδας "Συμπόσιο".

                                                     Φωτό: κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη

Η “επανάσταση” είναι ένα πνευματικό φαινόμενο διατείνεται η κυρία Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, η φιλόλογος-μέλισσα της Βαλύρας.  Συστηματικά συλλέγει ό,τι καλό για πνευματική βρώση και τρέφει τους πολλούς φίλους της, μέσα από τη δημοφιλή σελίδα της στο facebook, αλλά και στο σεμινάριο της ομάδας “Συμπόσιο”, που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2023, με θέμα "ο Άνθρωπος τόσο Δημιουργικός, τόσο Καταστοφικός". Οι δύο εισηγήσεις της κυρίας Μαυρίκη-Μπόβη είχαν τίτλους α. Ατομικός και Κοινωνικός Ναρκισσισμός και β. Σχέσεις Εξάρτησης. Μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση της δραστήριας φιλολόγου  αφορά την πνευματική επανάσταση, που είναι το  σημερινό θέμα μας.

Η πνευματική-εσωτερική επανάσταση διαφοροποιείται από την πολιτική , κοινωνική ή οικονομική επανάσταση. Η πρώτη συμβαίνει επειδή το ίδιο το άτομο επιθυμεί δι΄ έρωτος ψυχής να συμβεί, ενώ στη δεύτερη περίπτωση επιβάλλεται βίαια, ‘ως δικτατορία” , από τις εξωτερικές δυνάμεις του περιβάλλοντος, στο οποίο ζει και  κινείται το άτομο, και αλληλεπιδρά θετικά ή αρνητικά με το κοινωνικό σύνολο.

Σε μία πολιτική επανάσταση την κεντρική θέση στο οικοσύστημα δεν την κατέχει ο ίδιος ο άνθρωπος, αλλά η “ ιδέα” ή ο “σκοπός”που προκάλεσαν τη συγκεκριμένη δράση. Ο άνθρωπος-θύμα καλείται να υπηρετήσει, άνευ αντιρρήσεως, εκείνο που επικράτησε βίαια, περιβαλλόμενος από δυνάμεις που άμεσα ή έμμεσα ασκούν   επιρροή επάνω του. Το άτομο είτε παραδίδεται στωικά στους όνυχες των δυνατότερων από αυτό ατόμων ή ομάδων του πληθυσμού, είτε τίθεται στο αντίπαλο στρατόπεδο. Φανερά ή κρυφίως,  προσπαθεί να αναχαιτίζει την εξωτερική επέμβαση, που επιβλήθηκε βίαια, και , κατά την "άποψή" του,  επιβουλεύεται την προσωπική και/ή οικογενειακή του ζωή και πρόοδο, καθώς και την κοινωνική ευημερία του.

Τα λόγια του Όσσο δανείζεται η κα Μαυρίκη-Μπόβη για να μεταφέρει την “πραγματικότητα της επανάστασης”. Η  πνευματική επανάσταση, ως μορφογένεση   και νέα ομοιόσταση,  οδηγεί την ψυχή σε ανώτερες εξελικτικές βαθμίδες, στην πορεία της ένωσής της με το Δημιουργό της, και έχει ως αποτέλεσμα   την αλλαγή και του κοινωνικού συνόλου προς το καλύτερο.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς επισημαίνει η ευαισθητοποιημένη λογία κυρία της Βαλύρας μας:

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική, κοινωνική ή οικονομική επανάσταση.

Η επανάσταση είναι εφικτή μόνο μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Η κοινωνική επανάσταση είναι ένα ψεύτικo φαινόμενο, επειδή η κοινωνία δεν έχει δική της ψυχή.

Η μόνη επανάσταση είναι εκείνη του πνεύματος - είναι ατομική.

Και αν αλλάξουν εκατομμύρια άνθρωποι, τότε θα αλλάξει και η κοινωνία, όχι αντίστροφα.

Δεν μπορείς να αλλάξεις την κοινωνία πρώτα και να ελπίζεις πως θα αλλάξουν τα άτομα αργότερα. Γι' αυτό έχουν αποτύχει οι επαναστάσεις, επειδή έχουμε κοιτάξει τις επαναστάσεις από τη λάθος οπτική.

Έχουμε σκεφτεί ότι αν αλλάξεις την κοινωνία, τότε μια μέρα θα αλλάξουν και τα άτομα, τα οποία είναι συστατικά στοιχεία της κοινωνίας.

Αυτό είναι ανόητο. Ποιος πρόκειται να αρχίσει μια τέτοια επανάσταση”;

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, φιλόλογο, που διατηρεί το πνεύμα μας σε εγρήγορση!


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

5/4/2023


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου