Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, στο facebook
Ο έμπειρος ξεναγός μας, κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, μηχανικός οχημάτων και οδηγός στο Δήμο Μεσσήνης, ως "σύγχρονος Παυσανίας", έκπληξη επεφύλαξε, για να κρατήσει το ενδιαφέρον μας ενεργό και κατά την μετά το Πάσχα αγία περίοδο. Αυτή την όμορφη εποχή, όμοια με τη νιότη του ανθρώπου, που ανθίζουν τα δένδρα για να εορτάσουν τον Κοσμοσωτήρα Ιησού Χριστό , και η γη στρώνει χαλιά στο διάβα Του με λογής-λογής πολύχρωμα αγριολούλουδα, ο κ. Οικονομόπουλος τράβηξε προς την κορυφή, που επιθύμησε η φωτοστόλιστη καρδιά του, ψηλά στην ιστορική Δραΐνα, στο κέντρο της Μεσσηνίας.
Η μαγευτική Δραΐνα αγναντεύει το Μεσσηνιακό κάμπο, ανάμεσα στα χωριά Τρίκορφο και Κορομηλιά.
Το ιστορικό χωριό ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τρικόρφου, του Δήμου Μεσσήνης. Στις 04-12-1997 ο οικισμός Δραΐνα προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Τρικόρφου και στις 07-06-2010 στο Δήμο Μεσσήνης.Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, στο facebook
Η Δραΐνα έλαβε το όνομά της από δύο μεγάλες βελανιδιές (δρυς), που βρίσκονταν στην ανατολική είσοδο του χωριού. Οι βελανιδιές αυτές υπήρχαν μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Η βελανιδιά είναι σύμβολο του πυρός, από αρχαιοτάτων χρόνων, το οποίο φέγγει στις ρίζες της και κατ΄ επέκταση το όνομα του χωριού παραπέμπει στο φως της θείας γνώσεως. Οι δύο βελανιδιές, ως φωτεινοί φύλακες, στέκονταν ανατολικά στην είσοδο του χωριού και υμνούσαν τον ήλιο την αυγή.
Η μαγευτική θέα του χωριού είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 495 μέτρων. Ένα πλούσιο σε βλάστηση ποτάμι κυλά στην τοποθεσία Πορί, που ξεκινάει από το Ξεροκάσι, διασχίζει τα χωριά Κορομηλιά, Δραΐνα, Στέρνα και καταλήγει στη Βέλικα. Πλούσιο επίσης σε πηγές είναι το τοπίο (1).
Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος στο facebook
Το χωριό ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας. Λέγεται ότι το ίδρυσαν Μακεδόνες, διωκόμενοι από τους Τούρκους . Στην είσοδο μίας παλιάς οικίας υπάρχει λαξευμένη η χρονολογία 1861, αλλά ο οικισμός είναι παλαιότερος, ενδεχομένως άρχισε να κτίζεται από το 1700 (2) . Αναφέρει η παράδοση του χωριού, ότι έναν από τους πρώτους κατοίκους οι Τούρκοι τον κρέμασαν από το μουστάκι, σε μια βελανιδιά. Ανήκε στην οικογένεια Κουτέλα, η οποία ήταν και η πρώτη που εγκαταστάθηκε στη Δραΐνα, με καταγωγή από τη Μακεδονία και ρίζες από το Αϊβαλί.
Στη Δραΐνα , ο Παπαφλέσσας σχεδίασε αρχικά να αντιμετωπίσει τα στρατεύματα του καταστροφικού Ιμπραήμ, πριν μετακινηθεί στο Μανιάκι. Ο Παπαφλέσσας έμεινε στο χωριό, σε σπίτι στο βουνό. Η ιστορική οικία κατοικείται μέχρι και σήμερα (2).
Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, με βάση την απογραφή του 2011, αριθμούν τους 50 και η Δραΐνα δεν διαθέτει Δημοτικό Σχολείο. Οι αγροτικές εργασίες, η ελαιοπαραγωγή και η συγκομιδή των σύκων είναι η κύρια τους απασχόληση. Η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και σύκα. Τρεις ιεροί ναοί κοσμούν τη γραφική Δραΐνα, Ο Άγιος Γεώργιος, ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ο ναός του κοιμητηρίου του χωριού, αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο.
Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος στο facebook
Στα σύνορα του χωριού υπάρχουν δύο παλιά εξωκλήσια, του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Ιωάννου. Στην εορτή της μνήμης των δύο Αγίων πανηγυρικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρο στη Δραΐνα. Αξεπέραστης ομορφιάς είναι το τοπίο, το οποίο συναρπάζει τον επισκέπτη και δονεί τις χορδές της ψυχής του, εναρμονίζοντας τα εντός του με την παραδεισένια πραγματικότητα, του ελέους του Παντοδύναμου Θεού.
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Οικονομόπουλο, μηχανικό οχημάτων και οδηγό του Δήμου Μεσσήνης, για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορική Δραΐνα.
Βιβλιογραφία
1. https://instagram.com/drainamessinias
2.Δραΐνα Μεσσηνίας, βλπ. Βικιπαίδεια
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
24/4/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου