Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Το Πασχαλινό Αυγό της Εκκλησίας , Όπλο Αήττητο!

        

                                                    Φωτό: κ. Γιώργος Οικονόμου

Είθισται, να λαμβάνουν οι Χριστιανοί, που παραμένουν μέχρι το τέλος της Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως , το Μεγάλο Σάββατο,   ένα ευλογημένο κόκκινο αυγό. Το συγκεκριμένο αυγό κάποιοι προτιμούν να το μοιραστούν οικογενειακά, λαμβάνοντας τη θεία ευλογία εντός τους, ενώ άλλοι το τοποθετούν στο εικόνισμα του σπιτιού, ως όπλο αήττητο, ως τείχος απόρθητο, ενάντια στο κακό που παραμονεύει να προσβάλλει στην οικία τους.

Το ευλογημένο κόκκινο αυγό στο εικόνισμα, που δεν καταστρέφεται μετά από ένα ολόκληρο έτος, η τροφή που αγιάζεται με το Πάτερ ημών και το σημείο του Σταυρού , καθώς και ο Αγιασμός των υδάτων , έχουν απασχολήσει ερευνητικά τους επιστήμονες. Έχουν αποδειχθεί πειραματικά οι θεραπευτικές ιδιότητες του σημείου του Σταυρού και της Κυριακής Προσευχής, στον καθαρισμό των στερεών και υγρών τροφών που λαμβάνει ο άνθρωπος.

Υπάρχουν αρκετές παλιές και νεότερες τοπικές παραδόσεις για το ευλογημένο κόκκινο αυγό του Πάσχα. Στη Βαλύρα, οι γιαγιάδες μας διατηρούσαν ένα δικό τους κόκκινο αυγό στο εικόνισμα για ένα έτος, το οποίο έθαβαν στον κήπο τους, κάτω από ένα καλλωπιστικό φυτό, κατά τη Μεγάλη Τετάρτη. Στο εικόνισμα τοποθετούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη ένα νέο και γερό κόκκινο αυγό από τα φρεσκοβαμμένα τους, το οποίο στη συνέχεια έπαιρναν μαζί τους στην Ακολουθία της Αναστάσεως, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Αυτό το αυγό , με τις ευλογίες του ιερέα του χωριού, το άφηναν σταθερά στο εικόνισμα του σπιτιού τους για προστασία. Κάποιες θεοσεβείς γιαγιάδες, δεν έθαβαν το παλιό αυγό στον κήπο, αλλά προτιμούσαν να το καταναλώσουν στο δείπνο της Αναστάσεως. Διαπίστωναν με συγκίνηση, ότι δεν ήταν χαλασμένο! Έστω κι αν είχαν περάσει δώδεκα ολόκληροι μήνες, παρέμενε διατηρημένο σε άριστη κατάσταση, μόνο βέβαια στο εικόνισμα, όχι στο ψυγείο που επιλέγουν να το τοποθετούν κάποιοι σήμερα. 

Tο Πασχαλινό αυγό στις ημέρες μας το προσφέρει η εκκλησία στους πιστούς , μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας της Αναστάσεως . Ορισμένες κυρίες της ενορίας ετοιμάζουν τα αυγά που θα ευλογηθούν για όλους τους πιστούς. Ψήνουν συνήθως στο φούρνο έως και 200 αυγά, στους 120 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 λεπτά, και την επόμενη ημέρα τα περνούν από το κόκκινο χρώμα.Όταν στεγνώσουν καλά τα τοποθετούν σε διακοσμητικά Πασχαλινά κουτάκια. Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος και βαφής, μειώνουν το σπάσιμο των αυγών και αποφεύγουν να διαποτιστούν εσωτερικά με μπογιά, όπως μάς  εξήγησε η κα Μαρία Μάντικα από τη Χίο, Αγιογράφος και φίλη της ιστοσελίδας μας, που φέτος η αδελφή της Άννα ανέλαβε την προετοιμασία των αυγών της ενορίας τους.


                                                  Φωτό: κ. Γρηγόρης Μασούρας

Πώς όμως διατηρείται φρέσκο το Πασχαλινό αυγό στο εικόνισμα για ένα ολόκληρο έτος;

Την απάντηση μάς τη δίνουν επιστημονικά οι σύγχρονες έρευνες , οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δύναμη της προσευχής και του σημείου του Σταυρού.

Το σημείο του Σταυρού και της Ορθόδοξης Κυριακής προσευχής (Πάτερ ημών) είναι ικανά να σκοτώσουν  βακτήρια και να μεταβάλουν τις  ιδιότητες του μολισμένου ύδατος. Ο Σταυρός και η προσευχή, πριν και μετά τη λήψη τροφής , έχουν μεγάλη θεραπευτική και πρακτική χρησιμότητα. Η τροφή, αποδεδειγμένο πλέον και ερευνητικά, καθαρίζεται άμεσα, και τα βακτήρια περιορίζονται στατιστικά σημαντικά!

Σε σχετική ανάρτηση στο diadrastika.gr, διαβάσαμε τα ακόλουθα:

Αυτό είναι ένα μεγάλο θαύμα, που κυριολεκτικά συμβαίνει κάθε ημέρα» είπε η φυσικός Angelina Malakhvskaya που προσκλήθηκε από την εφημερίδα Zhizn (1).
Η Malakhovskaya έχει μελετήσει τη δύναμη του σημείου του Σταυρού με την ευλογία της Εκκλησίας, για 10 περίπου χρόνια. Έχει διεξάγει ένα μεγάλο αριθμό πειραμάτων, που έχουν επανειλημμένα επαληθευτεί, η εγκυρότητα και αξιοπιστία τους είναι πολύ υψηλή.

Ειδικότερα, έχει ανακαλύψει τις πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες του ύδατος, μετά την ευλογία του με την Κυριακή προσευχή και το σημείο του Σταυρού, όταν βέβαια ο Σταυρός εκτελείται σωστά, επάνω στο σώμα εκείνου που τον κάνει.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ερευνητικά, ότι μία άγνωστη ιδιότητα του Θείου Λόγου μετασχηματίζει τη δομή του ύδατος, αυξάνοντας στατιστικά σημαντικά την οπτική του πυκνότητα, στην περιοχή του φάσματος της βραχείας υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Zhizn(1).

Οι επιστήμονες έχουν επαληθεύσει τη δύναμη της δράσης της Κυριακής προσευχής (Πάτερ ημών) και του Ορθοδόξου σημείου του Σταυρού στα παθογενή βακτήρια. Αντιπροσωπευτικά δείγματα ύδατος , από διάφορους χώρους, όπως πηγάδια, ποταμούς και λίμνες, λήφθηκαν, με βάσει ανάλογο πειραματικό σχέδιο.

Όλα τα δείγματα είχαν goldish staphylococus, ένα κολοβακτηρίδιο. Αποδείχθηκε, ότι όταν η Κυριακή προσευχή λέχθηκε ορθά και το σημείο του Σταυρού έγινε επάνω από τα συγκεκριμένα δείγματα ύδατος  κατάλληλα, ο αριθμός των βλαβερών βακτηρίων μειώθηκε στατιστικά σημαντικά.
Ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων πειραμάτων απέκλεισε σημαντικές εξωτερικές μεταβλητές, όπως
 και την ελάχιστη πιθανή νοητική παρέμβαση από το δείγμα του πληθυσμού , το οποίο έλαβε μέρος στην πειραματική διαδικασία. Η Κυριακή προσευχή εκφωνήθηκε από πιστούς και από απίστους, αλλά ο αριθμός των παθογόνων βακτηρίων, ακόμη και σε διαφορετικά περιβάλλοντα, επίσης σε διαφορετικές ομάδες βακτηρίων, μειώθηκε σημαντικά .

Επιπλέον, αποδείχθηκε η ευεργετική επίδραση που η Κυριακή προσευχή και το σημείο του Σταυρού έχουν θεραπευτικά στον άνθρωπο. Όλοι οι συμμετέχοντες στα πειράματα, παρατήρησαν την πίεση του αίματός τους να τείνει να σταθεροποιηθεί, και τους αιματικούς δείκτες τους βελτιωμένους. Κατά τρόπο εντυπωσιακό, οι δείκτες άλλαζαν προς το καλύτερο, προς την ίαση που χρειαζόταν ο οργανισμός τους. Στους υποτασικούς, η αιματική τους πίεση ανέβηκε, ενώ στους υπερτασικούς κατέβηκε(1).

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το σημείο του Σταυρού , εάν γίνεται πρόχειρα ή ακατάλληλα, με τα τρία δάκτυλα βαλμένα μαζί απρόσεκτα ή τοποθετούμενα εκτός των σωστών σημείων- σωστά σημεία είναι το μέσον του μετώπου, το κέντρο του ηλιακού πλέγματος , και τα κοιλώματα κάτω από το δεξί και αριστερό ώμο- το θετικό αποτέλεσμα ήταν στατιστικά σημαντικά μειωμένο, ή απουσίαζε εντελώς.


                                                Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Κατέστη κατανοητό το αναφαίρετο του Αγιασμού της Ορθοδοξίας, το ανέβασμα του ζυμαριού από τα Σταυρολούλουδα (λουλούδια του Επιταφίου), η διατήρηση φρέσκου του Πασχαλιάτικου αυγού στο εικόνισμα, μέχρι τον επόμενο χρόνο, το αγίασμα και πιάσιμο του προζυμιού με το βασιλικό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού , και άλλα πολλά και θαυμαστά.

Μετά από όλα αυτά, αναρωτιέμαι τι τα χρειαζόμαστε τα ψυγεία και τα νοσοκομεία. Η πίστη μας , όπως είπε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μπορεί να μάς σώσει και όρη να μετακινήσει.

Καλή συνέχεια στην Πασχαλινή απόλαυση....ευλογώντας σταθερά το αρνάκι και τα όμορφα Πασχαλινά αυγά σας, διασφαλίζοντας καλή υγεία και ευεξία.


Χριστός Ανέστη!


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

16/4/2023

Πηγή:

Τι συμβαίνει όταν κάνουμε το σταυρό μας σε μας και τους γύρω μας, στο diadrastika.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου