Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Η Βροχούλα της Πρωτομαγιάς και τα Περίτεχνα Στεφάνια της Βαλύρας

                          

                        Στεφάνι της Πρωτομαγιάς για  υγεία και επαγγελματική ευημερία.

                                              Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη

Καθώς η κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, σύζυγος του γεωπόνου της Βαλύρας κ. Νίκου Καρύδη και ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Αστέρα FC Βαλύρας, με τον έμπειρο φακό της απογείωσε την Πρωτομαγιά  στο όμορφο χωριό μας, και έφτασε το μήνυμα για “καλό μήνα” μέχρι τον ουρανό, η κα Ελένη Καπότη-Αδαμοπούλου, με την παραδοσιακή ενδυμασία της, σύζυγος του εργολάβου και ρομαντικού ποιητή της Βαλύρας, κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλου , τηρώντας τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, προσγείωσε την Πρωτομαγιά στον όμορφο κήπο του αρχοντικού τους και στο ανθοστόλιστο μπαλκόνι τους.

                          Το στεφάνι της οικ. Παναγιώτη Αδαμόπουλου στη Βαλύρα.

                                Φωτό: Κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος στο facebook

Ο κ. Θοδωρής Χαρ. Σταυριανόπουλος, ο λόγιος άνδρας της Βαλύρας, μαθηματικός, λογοτέχνης και κηπουρός, διαμαρτύρεται για τη διοσημία της βροχής της Πρωτομαγιάς,  όσον αφορά την καλή έκβαση των εκλογών, και το νεαρό ζεύγος Γιώργος και Ασπασία Καπότη δυσανασχετεί λιγάκι  γιατί βρέχει σήμερα, ημέρα γιορτής, και η μικρή κόρη τους Βασιλικούλα θέλει να χαρεί την εξοχή.    "Να  μην αμφιβάλλετε ότι όλα θα πάνε καλά" , μάς διαβεβαιώνει η κα  Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη - Τσαγκάρη. 

           Η όμορφη κα Ελένη Καπότη-Αδαμοπούλου  με την παραδοσιακή της ενδυμασία.

                                            Φωτό: κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος


Η καταξιωμένη  λαογράφος και λογοτέχνης εκ Δωρίου και νύφη της Βαλύρας , μας διαφωτίζει σχετικά με τη βροχή της Πρωτομαγιάς, ως αρκετά μεγαλύτερη από τους εξηντάρηδες της δικής μου γενιάς, μέσα από το βιβλίο της, “Τα Δώδεκα Παιδιά του Χρόνου”(1).


 Η κα Ευθυμία Καρτερολιώτη με τα πλούσια μαγιολουσμένα μαλλιά  , με τη μικρότερη αδελφή της, κάτω από την ανθοστόλιστη τριανταφυλλιά. Φωτό: κα Ευθυμία Ξ.Καρτερολιώτη


"Το νερό της βροχής της Πρωτομαγιάς έχει ιδιαίτερες θεραπευτικές δυνάμεις. Ευνοεί όσους παρουσιάζουν πτώση μαλλιών και δρα ως μαγιά, βοηθά στο πήξιμο του τυριού και στο φούσκωμα της ζύμης" τονίζει η κα Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη, παράλληλα για τη συγκεκριμένη ημέρα αναφέρει τα εξής:

Πρωτομαγιά, γιορτή της φύσης αλλά και της εργατιάς. Ημέρα αγώνων και πάλης για τα εργασιακά δικαιώματα, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής. Πρωτομαγιά, ημέρα γιορτής και χαράς, που ο κόσμος τη γιορτάζει με εκδρομές στην ολάνθιστη και καταπράσινη φύση, στην εξοχή με λουλούδια, στεφάνια και τραγούδια. Χιλιοτραγουδισμένη ημέρα!


                  Το καλαίσθητο στεφάνι της κα Γεωργίας Μπουρίκα-Μαρινοπούλου.

                                  Φωτό: κα Γεωργία Μαρινοπούλου στο facebook


Τα στεφάνια τα φτιάχνουν με πολύτιμα άνθη των αγρών ή των κήπων. Παλιά τα έφτιαχναν πρωί- πρωί και τα κρέμαγαν στην εμπατή του σπιτιού, πριν βγει ο ήλιος, για να να τα δει όταν ανατείλει.


                                  O Παράδεισος του κ. Γιάννη Κλειώτη στη Βαλύρα. 

                                        Φωτό: κ. Γιάννης Κλειώτης στο facebook


 Οι αγρότες σε πολλά μέρη έφτιαχναν το στεφάνι του Μάη με κλαδιά από σπαρτά ή με κλαδιά δένδρων, με καρπούς όπως στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, κλαδί από αμυγδαλιά με αμύγδαλα, κλαδί από συκιά με μικρούλια σύκα, κλαδί με ρόδι και άλλα.


                            To  στεφάνι της συμμαθήτριάς μου κα Αγλαΐας Μακρή. 

                                        Φωτό: κα Αγλαΐα Μακρή στο facebook

Τα λουλουδένια στεφάνια τα έπλεκαν οι γιαγιάδες μας μαζί με ένα σκόρδο για το μάτιασμα, ένα αγκάθι για τους εχθρούς κι ένα στάχυ για την καλή χρονιά.


                     Στεφάνι από άξια ανδρικά χέρια. Φωτό: κ. Βασίλης Τζαμουράνης


Αλλού έβαζαν κι ένα αγριόχορτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα άνθη που το λένε δαιμοναριά. Αυτό το φυτό το έβαζαν στα στεφάνια όταν είχαν ανύπαντρα κορίτσια, για να φλέγονται οι υποψήφιοι γαμπροί!


                              Το στεφάνι της κα Σούλας Ντουραμάκου στη Βαλύρα.

                                   Φωτό: κα Σούλα Ντουραμάκου στο facebook


Τα μαγιοστέφανα τα έκαιγαν και συνεχίζουν να τα καίνε στις φωτιές που ανάβουν στην εορτή της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Ριγανά, στις 24 Ιουνίου.

                                Λουλουδένια  τριπλοστέφανα για θεϊκή προστασία.
                                   Φωτό: κα Γωγώ Καλογεροπούλου-Κοντοδήμου

Την Πρωτομαγιά πιάνουν τα μάγια και ο λαός που φοβάται την κακή ενέργεια προσπαθεί να ξορκίσει το κακό με καθαρμούς και εξαγνισμούς. Όπως λέγει και το δημοτικό τραγούδι:

Πρωτομαγιά μου τα΄ριξες

τα μάγια και με μάγεψες

και μ΄έχεις κάνει σαν τρελό

κόρη μ΄ που σέρνεις το χορό”.

Κάποιες κυρίες στη Βαλύρα, πρωτοτύπησαν φέτος, αναρτώντας και τα πλεκτά στεφανάκια τους, όπως η κα Ελένη Ντουραμάκου.

                          Tο πλεκτό στεφάνι της κα Ελένης Ντουραμάκου.

                                      Φωτό: κα Ελένη Ντουραμάκου στο facebook


Αλλά και η κα Γωγώ Μαγκλάρα, ως φιλόλογος και καλλιτεχνική φύση, δεν παρέλειψε να κλέψει το βλέμμα του συζύγου της, κ. Θοδωρή Σταυριανόπουλου, με το πρωτότυπο μαγιάτικο στεφάνι της, με λουλουδένια παράσταση σε στρογγυλό τελάρο , κρεμασμένο στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.



Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ο ρομαντικός ποιητής της Βαλύρας, κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος, να αναρτήσει το ποίημά του για την Πρωτομαγιά, ας όψονται οι γατούλες του, που τού  έκλεψαν την έμπνευση, εμπρός στο βωμό της αγάπης.


                       Ο κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος με τη χαριτωμένη συντροφιά του.

                               Φωτό: κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος στο facebook

 Καλό και ευλογημένο μήνα!

Θερμές ευχαριστίες  στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας και στην κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου, για τις προτάσεις τους, σχετικά με το φωτογραφικό υλικό της ανάρτησης.

Βιβλιογραφία

1. Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη (2013). Τα Δώδεκα Παιδιά του Χρόνου. Αθήνα. Εκδόσεις ΦΑΡΑΙ Α.Ε.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

1/5/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου