Ομολογώ ότι άλλο θέμα σκεπτόμουν να αναπτύξουμε σήμερα, ώσπου άνοιξα τον υπολογιστή μου και τον είδα στολισμένο με όμορφες παραθαλάσσιες εικόνες και χρυσές μαργαρίτες, εμμέσως λαμβάνοντας το μήνυμα ότι οι μεγάλοι μαθητές της Βαλύρας θέλουν σήμερα να πάμε εκδρομή! Και πού νομίζετε; Σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Μεσσηνίας, στη μαγευτική Γιάλοβα , στον όρμο του Ναυαρίνου.
Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Γιάλοβας βρίσκεται στον όρμο του Ναυαρίνου και απέχει 7 χιλιόμετρα από την Πύλο. Έχει 275 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2011. Το όνομα Γιάλοβα προέρχεται από τη λέξη «αιγιαλός» σε συνδυασμό με την τουρκική λέξη «όβα» που σημαίνει «ομαλός», δηλαδή «ομαλή ακτή»(1).
Η Γιάλοβα υπήρξε εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού στρατιωτικών πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19οαιώνα , γι΄αυτό στην περιοχή κανείς συναντά απομεινάρια ναυαγίων πολύ παλιά και από την εποχή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (1827).
Η Γιάλοβα διαθέτει παραθαλάσσιο πεζόδρομο με εστιατόρια, καφέ και μπαρ, με θέα την Πύλο και τη Σφακτηρία. Τα κοντινά ιστορικά μνημεία , από το Ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα, μέχρι το Νιόκαστρο στην Πύλο και Παλαιόκαστρο πάνω από την όμορφη Βοϊδοκοιλιά είναι εντυπωσιακά.
Η λιμνοθάλασσα Διβάρι, στη Γιάλοβα Μεσσηνίας (1).Ο οικισμός βρίσκεται πολύ κοντά στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (γνωστή κι ως Διβάρι ή Ντιβάρι) και την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς που έχει χαρακτηριστεί ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένας από τους σημαντικότερους μικρούς υδροβιότοπους της χώρας όπου φιλοξενούνται 265 είδη πουλιών. Στην λίμνη επιβιώνει και μία μικρή αποικία του Αφρικανικού Χαμαιλέοντα-μοναδικού στην Ευρώπη. Επίσης, η λιμνοθάλασσα Διβάρι είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας.
Στη Γιάλοβα βρίσκεται το ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο του Κώστα Μπαλαφούτη, ο οποίος είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων. Το μουσείο στεγάζεται σε μία παλιά σταφιδαποθήκη, και η συλλογή αποτελείται από 3000 εκθέματα, όπως γκραβούρες, μουσικά όργανα, αντικείμενα οικιακής χρήσης, σπάνια βιβλία, έναν αργαλειό και πολλά άλλα. Απείρου ομορφιάς και εξαιρετική επιλογή για βόλτα στη φύση είναι ο καταρράκτης Καλαμάρη που βρίσκεται πάνω από τη Γιάλοβα. Αποτελεί έναν μικρό υδροβιότοπο με πολλά αμφίβια και έντομα που ζουν στα νερά του , γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για αξέχαστες οικογενειακές , αλλά και φιλικές εξερευνήσεις.
Η πρόσβαση είναι εφικτή από ένα πλούσιο σε βλάστηση μονοπάτι και η άφιξη στον μεγάλο καταρράκτη αποζημιώνει αδιαμφισβήτητα για τον ποδαρόδρομο . Ο μήνας Μάιος είναι η ιδανικότερη εποχή για επίσκεψη στον καταρράκτη, που η θερμοκρασία είναι ανεκτή , τα νερά πλούσια και το τοπίο κατάφυτο.
Το ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Γιάλοβας, στην “ομαλή ακτή”, παραμένει ονειρικό. Ο νους του ανθρώπου υπερίπταται και ταξιδεύει στον ουρανό για να συναντήσει τον Θεό του. Καθώς ο ήλιος κατεβαίνει και ο ουράνιος θόλος στολίζεται με χρυσοπόρφυρα σύννεφα , μαγνητίζεται το βλέμμα του ανθρώπου και αναγεννιέται ποιητής μέσα από τις στάχτες της καταπιεστικής έως ανυπόφορης καθημερινότητας. Τέτοια μυστικά δειλινά ονειρευόταν ο Ιούλιος Βερν, που δύσκολα τα συναντά κανείς στη Σκωτία, γι΄αυτό και έγραψε το βιβλίο του με τίτλο “Η πράσινη ακτίνα”. Σπάνια και μοναδική είναι η πράσινη ακτίνα όταν εμφανίζεται στον θαλάσσιο ορίζοντα, σαν φλας επάνω από τον ήλιο, στην περίμετρό του. Η Καρολίνα και η Μαρί ανυπομονούν να δουν αυτό το μοναδικό φαινόμενο μαζί με τον Ιούλιο, καθώς λέγεται ότι κάνει αυτόν (ή αυτήν) που θα επιλέξεις να σε ερωτευτεί. Όμως ο Ιούλιος διστάζει, γιατί σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου η ακτίνα είναι επικίνδυνη… Δυστυχώς, οι χειρότεροι φόβοι του Ιουλίου επιβεβαιώνονται όταν οι δύο φίλες του χάνουν την όρασή τους αντικρίζοντας τη θρυλική ακτίνα. Το μυστήριο της προέλευσής της πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί, αφού είναι ο μόνος τρόπος να τις βοηθήσει!
Ο ήλιος, σε ξάστερο ουρανό, άγγιξε στη γραμμή του ορίζοντα τα θαλάσσια ύδατα , διαγράφοντας μία πράσινη ακτίνα στην παραλία της Γιάλοβας. Πράσινη ακτίνα εμφανίστηκε , πάνω από τον ήλιο και τυχερός ήταν ο κ. Γιώργος Φωτεινός, ο Αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας. Δεν τυφλώθηκε, απέσπασαν την προσοχή του και τον προστάτευσαν οι χρυσές μαργαρίτες της όμορφης ακτής, που δέθηκαν μαζί του για πάντα!
Να έχετε μία όμορφη Κυριακή!
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Φωτεινό, Αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, για το φωτογραφικό υλικό από τη Γιάλοβα.
Βιβλιογραφία
1.https://messinia.mobi/el/article/poleis-kai-xoria-tis-messinias/gialoba/65
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
7/5/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου