Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Πρόταση του κ. Γιώργου Παρ. Φειδά για την αξιοποίηση στο Μπεζεστένι της Βαλύρας

         

             Φροντίζοντας τα ελαιόδενδρα στη Βαλύρα. Φωτό: κ. Στασινός Αθ. Μπόβης


Αγαπητοί συμπατριώτες,


Ο άξιος Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος ανέθεσε στον κ. Δημήτρη Γαλιάτσο, δραστήριο Αντιδήμαρχο, να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας . Όλα τα έργα που έπρεπε να είχαν εκτελεστεί εδώ και 50 χρόνια, όσον αφορά την περιβαλλοντική υποδομή του Δήμου Μεσσήνης, ήλθαν σαν εφιάλτες στο φως. Μέσα όμως στο κουτί της Πανδώρας παραμένει η ελπίδα, και αυτή η ελπίδα είναι η αφοσίωση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων του όσον αφορά τη φροντίδα και ανάδειξη του τόπου μας. Ο κ. Γαλιάτσος τήρησε την υπόσχεσή του και ανέστησε από τις στάχτες του το Μπεζεστένι της Βαλύρας. Ο χώρος καθαρίστηκε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Τοπική Κοινότητα Βαλύρας, και πλέον αναμένεται η αξιοποίηση και διαμόρφωσή του.

Με τον φιλόπατρη αδελφό μου Ανδρόνικο συζητήσαμε εκτενώς, από επιχειρηματικής απόψεως, προς όφελος του Δήμου Μεσσήνης, της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, των ελαιοπαραγωγών της Βαλύρας και των γύρω χωριών, καθώς και την ενίσχυση των Γεωπόνων που υπηρετούν στο χωριό μας και γενικά στο Δήμο.

Προτείνουμε τη διαμόρφωση του χώρου σε εκθεσιακό κέντρο προώθησης της ελιάς και όλων των προϊόντων της, καθώς και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια και συγκομιδή του ελαιόκαρπου, επίσης των νόμιμων φαρμάκων που διατίθενται στα γεωπονικά κέντρα για την προστασία των ελαιόδεντρων.

Σε ένα διώροφο κτίσμα θα μπορούσε να στεγάζεται η έκθεση, επί μονίμου βάσεως , και να επιφέρει κέρδος στον Δήμο και στην Τοπική Κοινότητα Βαλύρας, να προωθήσει τους μικρούς παραγωγούς που θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους, καθώς και τους Γεωπόνους της περιοχής. Οι Γεωπόνοι, ως καλοί γνώστες της καλλιέργειας της ελιάς, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναλάβουν την αντιπροσωπεία και προώθηση συγκεκριμένων μηχανημάτων καλλιέργειας και συγκομιδής των ελαιoδένδρων.

Ο Δήμος Μεσσήνης   θα μπορούσε να λάβει επιδότηση από σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εκθεσιακό κέντρο να γίνει πραγματικότητα στο Μπεζεστένι μας, στο  εγγύς μέλλον. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται άμεσα τα προϊόντα της αρεσκείας τους, και η εμπορική δραστηριότητα θα αναδείξει το παγκοσμίως άριστο σε ποιότητα ελαιόλαδο της Μεσσηνίας.

Μέσα από το κουτί της Πανδώρας εμφανίστηκαν στη Βαλύρα και δύο Χάριτες, οι οποίες δεν πέταξαν μακριά, αλλά στέκονται καλοπροαίρετα δίπλα στον κ. Γαλιάτσο και επικροτούν τις προσπάθειές του.


           Το Μπεζεστένι της Βαλύρας. Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου στο facebook

Η μία είναι η κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια, η Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, με το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας, και η άλλη η κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας , με το συνεχές ενδιαφέρον της για το καλό της Βαλύρας. Ο Δήμαρχος χρειάζεται να ενισχύσει νέα και δραστήρια άτομα, με υπερκομματική αντίληψη , προς όφελος του τόπου μας.


               Οι ελαιώνες της Βαλύρας. Φωτό: κ. Στασινός Αθ. Μπόβης στο facebook

Αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στη Βαλύρα ο νεαρός επιχειρηματίας κ. Στασινός Αθ. Μπόβης, ως ελαιοπαραγωγός, με την αμέριστη βοήθεια των εξαιρετικών γονιών του κ. Θανάση Μπόβη, καθηγητή μαθηματικών και της μητέρας του, κα Ουρανίας Μαυρίκη-Μπόβη , φιλολόγου.

Το Μπεζεστένι ήταν ανέκαθεν χώρος εμπορικής δραστηριότητας και ανήκει στη νέα γενιά. Να ξεδιπλώσει τα ταλέντα της και να προωθήσει τα συμφέροντα του τόπου μας, μέσα από την κατάλληλη υποδομή ενός εκθεσιακού κέντρου στο Μπεζεστένι της Βαλύρας.



Με φιλικούς χαιρετισμούς,


Γιώργος Παρ. Φειδάς

25/5/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου