Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα, με τον φακό του κ. Γιώργου Οικονομόπουλου

           

                Η δυτική, κύρια είσοδος του ιερού ναού. Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

Με τον  άριστο φακό   και την πολύ καλή διάθεση του  κυρίου  Γιώργου Οικονομόπουλου, μηχανικού οχημάτων και οδηγού στο Δήμο Μεσσήνης,  θα επισκεφθούμε τον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ανήμερα της μνήμης των αγαπημένων Αγίων της Βαλύρας. Ο κ. Οικονομόπουλος,  ως σύγχρονος Παυσανίας του Δήμου Μεσσήνης, απαθανάτισε τον  πλούσιο σε κάλλος πέτρινο ιερό ναό, ο οποίος θεμελιώθηκε στις 10-8-2006 και εγκαινιάστηκε στις 4-11-2007. Ο ιερός ναός   είναι επίσης αφιερωμένος  στον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης και στον Όσιο Δαβίδ  εν Ευβοία.
 Είναι μεγάλη ευλογία ο   καλαίσθητος πέτρινος ναός της Βαλύρας,  και αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι στο θείο διάκοσμο του όμορφου χωριού.

Οι Βαλυραίοι, όπως άλλωστε το αποδεικνύουν οι πολλές εκκλησίες  τους, συγκριτικά με τον πληθυσμό , έκτιζαν πάντα τα σπίτια    γύρω ή πολύ κοντά σε έναν ιερό ναό, ο οποίος αποτελούσε τον πυρήνα προστασίας και σημείο αναφοράς της επίγειας ζωής τους.

Το Πνεύμα το Άγιον καθαρίζει και ευλογεί το έδαφος και τον αέρα, διώχνει μακριά τις πονηρές δυνάμεις και λαμπρύνει τα φίλτρα της Βαλύρας. Ο ιερός ναός είναι το πνευματικό σχολείο των κατοίκων , είναι ο βασιλικός οίκος του Θεού όπου δέχονται οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία,   τον Λόγο του Ευαγγελίου, και πνευματική τροφή από τους Αγίους Πατέρες, είναι ο αγιασμένος χώρος όπου τρέφονται οι πνευματικοί αθλητές με τους ώριμους καρπούς της Ορθοδοξίας. 


                     Η δυτική και νότια  είσοδος. Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος
 

Ο   πέτρινος βασιλικός μετά τρούλου και καμπαναριού ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα προέκυψε, όπως μας πληροφόρησε ο πατήρ κ. Κωνσταντίνος Σφήκας , από τις γενναίες δωρεές των ευλαβών πιστών. Και ο ίδιος συμμετείχε αποτελεσματικά στη συγκέντρωση χρημάτων, γιατί πολύ ήθελε να δει τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης να γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, να λαμβάνει σάρκα και οστά στο δωρισμένο, προ αμνημονεύτων χρόνων, στην Μητρόπολη Μεσσηνίας οικόπεδο, το οποίο προσωπικά θυμάμαι από το 1965,  όταν ήταν ένας κήπος με χαμηλή βλάστηση.


                          Η κρήνη του ιερού ναού. Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

Μετά τα εγκαίνια του  ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,  από τους σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, μειώθηκαν αισθητά τα αυτοκινητικά δυστυχήματα και γενικώς τα ατυχήματα έχουν  ελαττωθεί στη Βαλύρα. Ας μη ξεχνάμε, ότι οι περισσότεροι ιερωμένοι Βαλυραίοι, οι οποίοι υπηρετούν άξια τον Κύριο, φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, με πρώτον τον σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο οποίος ανατράφηκε κατά Θεόν ως Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, στη συνέχεια τους αιδεσιμότατους πατέρες κ. Κωνσταντίνο Σφήκα, ιερέα στους Αγίους Ταξιάρχες στην Καλαμάτα, και  πατέρα κ. Κωνσταντίνο Μελισσουργό,  πρωτοπρεσβύτερο στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Μεσσήνη.


                 Η ιερή εικόνα του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα. 

                                                Φωτό:  lyrasi.blogspot.com.

Η αγία εικόνα του ιερού ναού φέρει αγιογραφημένους, μαζί με τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης δεξιά, καθώς και τον Όσιο Δαβίδ εν Ευβοία αριστερά, διότι ο ναός είναι αφιερωμένος και σε αυτούς, τους δύο μεγάλους της Ορθοδοξίας Αγίους.

        Οι άρτοι στην εορτή της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα.

                                                     Φωτό: lyrasi.blogspot.com.

Οι γυναίκες του χωριού επιμελώς φροντίζουν με τα όμορφα και εύοσμα άνθη τους να στολίζουν την αγία εικόνα των τιμωμένων αγίων κάθε χρόνο,   και ορισμένες ετοιμάζουν το παραδοσιακό πρόσφορο,  τη λειτουργιά όπως την έλεγαν οι γιαγιάδες μας, και πολύ καλούς άρτους. Επίσης, οι δύο καλοί φούρνοι της Βαλύρας, των κ.κ Γιώργου Μπουρολιά και Ξενοφώντα Καρτερολιώτη ετοιμάζουν πρόσφορα και άρτους για τη μεγάλη εορτή.

Ο σεπτός ιερέας της ενορίας , πατήρ κ. Ιωάννης Φωτεινός,   ιερουργεί  κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον ομώνυμο ιερό ναό. 


                   Η βόρεια και δυτική είσοδος. Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος


Τιμώμενο πρόσωπο   είναι κάθε πιστός, ο οποίος   προσέρχεται για να ασπαστεί την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , να συμμετέχει στη θεία λειτουργία, να κοινωνήσει και να ψάλλει εντός του ιερού ναού το Απολυτίκιο των Αγίων. 


                       Η πλάκα θεμελίωσης και εγκαινίων του ιερού ναού.

                                           Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος


Η χάρη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης να φωτίζει τους εορτάζοντες και αυτούς που με πίστη και ευλάβεια τιμούν τη μνήμη τους.

Απολυτίκιον. Ήχος πλ.δ΄.

Του Σταυρού σου τον τύπον εν ουρανώ θεασάμενος, και ως ο Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος, ο εν βασιλεύσιν, Απόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τη χειρί σου παρέθετο· ην περίσωζε δια παντός εν ειρήνη, πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε”.

Θερμές ευχαριστίες στον ακούραστο κ. Γιώργο Οικονομόπουλο, μηχανικό οχημάτων και οδηγό στο Δήμο Μεσσήνης, για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από τον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα.

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ .


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

 21/5/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου