Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Μοναδικές Ομορφιές της Μεσσήνης με Ξεναγό τον κύριο Γιώργο Οικονομόπουλο

     

                 Με φόντο  την Ιερά Μονή Βουλκάνου στο διάσελο Εύας και Ιθώμης

Ξεναγός στη σημερινή διαδρομή μας, γύρω από την ευρύτερη περιοχή της  Μεσσήνης, είναι ο κύριος Γιώργος Οικονομόπουλος, οδηγός του Δήμου Μεσσήνης, ο οποίος μάγεψε την οθόνη μας με το πλούσιο φωτογραφικό του υλικό.

Πολλές κρυφές και ανείπωτες, αλλά και αρκετές χιλιοτραγουδισμένες είναι οι φυσικές ομορφιές  της  Μεσσήνης, καθώς και οι καλαίσθητες, φωτισμένες από τον Θεό ανθρώπινες παρεμβάσεις ανά τους αιώνες. Ο  πολιτισμικά ευαισθητοποιημένος οδηγός του Δήμου Μεσσήνης απαθανατίζει ό,τι καλό συναντά στο διάβα του, καθώς διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή, για εργασιακούς λόγους. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τον συμπατριώτη μας, κύριο Γιώργο Οικονομόπουλο.

Είναι γέννημα και θρέμμα της Καλαμάτας , είδε το φως της ζωής το έτος 1973, και διαμένει στη Μεσσήνη.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Καλαμάτα το 1991, υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο μηχανικό κατά τα έτη 1992-1994, παράλληλα κατά το τελευταίο έτος εργαζόταν ως σερβιτόρος σε εστιατόριο στο Λουτράκι. Επέστρεψε στη γενέτειρά του και από το 1995-2012 εργάστηκε ως πωλητής σε αντιπροσωπεία της ΝESTLE, με έδρα την Καλαμάτα, και ταυτόχρονα ως σερβιτόρος έως το 2010. Επίσης, ως επιμελής αγρότης διατηρεί και φροντίζει τακτικά τα ελαιοπερίβολά του, στην περιοχή που ζει. Από το 2015 εργάζεται με σύμβαση ως οδηγός στον Δήμο Μεσσήνης. Δραστήριος και ακούραστος, ολοκλήρωσε την ειδίκευση Τεχνικού Οχημάτων, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ της Καλαμάτας, το έτος 2020.

Αυτή την εποχή, με ευλάβεια συγκέντρωσε τις σχεδόν ώριμες χοντρολιές του στον ελαιώνα του στη Μεσσήνη, και μάς μάγεψε με τις υπέροχες φωτογραφίες του από την παραδοσιακή και ιδιαίτερα προσεγμένη περιοχή γύρω από την αρχαία Μεσσήνη και τον Άγιο Δημήτριο (Μαυρομάτι), καθώς και τα όμορφα χωριά του Μηλιώτου και της Πελεκανάδας. Αναδείχτηκαν η   Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου,   τα  πλακόστρωτα, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και οι καλοδιατηρημένες κεραμοσκεπές στο μαγευτικό χωριό τού Αγίου Δημητρίου (Μαυρομάτι), στην κορυφή της Ιθώμης, αλλά δεν παρέλειψε να μας ταξιδέψει και στην Πελεκανάδα, για να δούμε τον ολοκληρωμένο  Βυζαντινό ναό του Αγίου Βασιλείου του 12ου αιώνα, καθώς και στο Μουσείο Μηλιώτου. Παραθέτουμε φωτογραφίες τραβηγμένες με αγάπη από τον κύριο Γιώργο Οικονομόπουλο.

Ας ακούσουμε όμως πρώτα τι λέγει ο ίδιος για τις μοναδικές εμπειρίες του, ερχόμενος σε επαφή με τα θαύματα της Μεσσηνιακής γης:

      Ο κ. Γιώργος Οικονομόπουλος 

-Μού δίνεται η ευκαιρία, ως οδηγός του Δήμου Μεσσήνης, να πηγαίνω καθημερινά σε αρκετά μέρη για εργασίες του Δήμου, και ταυτόχρονα, όσα μέρη μπορώ τα φωτογραφίζω να τα βλέπει ο κόσμος. Πραγματικά η ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης είναι υπέροχη, με ατέλειωτες ομορφιές.

Η ακόλουθη φωτογραφία είναι τραβηγμένη από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο χωριό (Μαυρομάτι).Το  πέτρινο χωριό αναδεικνύεται λουσμένο στο φως της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης. 


                      Το πέτρινο χωριό  του Αγίου Δημητρίου (Μαυρομάτι)

Στο φόντο της εικόνας  αναφαίνεται η Αρχαία Μεσσήνη, σε όλη την αίγλη της, μετά την αναστύλωση από τον καταξιωμένο αρχαιολόγο κ. Πέτρο Θέμελη.


    
Η αρχαία Μεσσήνη

Το ρολόι του Αγίου Δημητρίου μετρά τις ώρες στον πεπερασμένο χρόνο και  αιώνιο χώρο, στο  αέναο παρόν  στην κορυφή της Ιθώμης.


                                   Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου

Το πέτρινο Μουσείο Μηλιώτου, στο ομώνυμο χωριό, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, τότε που η ζωή δεν είχε τόσο άγχος όσο σήμερα και τα πράγματα ήταν λιγότερο πολύπλοκα. Οι κάτοικοι  του χωριού, με επιμέλεια συγκέντρωσαν πολλά και ενδιαφέροντα παλιά αντικείμενα για το μουσείο τους, ιερή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.


                                      Λαογραφικό Μουσείο Μηλιώτου

Πολλά θετικά σχόλια ακούει από τους φίλους του στο facebook ο κύριος Οικονομόπουλος. Απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση αυτά που απαθανατίζει το έμπειρο μάτι του και λατρεύει η καρδιά του.


                                           
   Μουσείο Μηλιώτου

 Στο μονόχωρο ξυλόστεγο ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στην Πελεκανάδα, με τις τρεις αψίδες ανατολικά και τη μικρή δυτική θύρα εισόδου,   με πρωτοβουλία των γυναικών Πελεκανάδας, εκπονήθηκε μελέτη το έτος 2013. Πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα το 2017 και ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του βυζαντινού ναού το 2019.

                           Ο Άγιος Βασίλειος Πελεκανάδας (12ος αιώνας)

Εκτός όμως των φυσικών καλλονών της Μεσσήνης, την παράσταση κλέβουν και οι αγροτικές εργασίες του κυρίου Γιώργου Οικονομόπουλου, στα πλούσια ελαιοπερίβολά του.


                                   Οι  Κορωνέϊκες ελιές στη Μεσσήνη

Αποφασιστικός και βέβαιος για την καλλιέργεια της ευλογημένης χοντρολιάς αλλά και της Κορωνέϊκης ποικιλίας που αποδίδει άριστο ελαιόλαδο, ο κύριος Γιώργος Οικονομόπουλος δεν παραλείπει να προσέχει ενδελεχώς τις καρποφόρες και καμαρωτές ελιές του, ευχαριστώντας τον Θεό για τα πλούσια ελέη Του. Αιώνες τώρα η Μεσσηνιακή γη μάς προσφέρει το χρυσό λάδι της για βρώση, θεραπεία και άναμμα του καντηλιού στους ιερούς ναούς και στις κατοικίες των κεκοιμημένων μας, αλλά και για εξαγωγές στα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

-Επιβάλλεται να μαζέψουμε τις χοντρολιές μας και να τις φτιάξουμε, τονίζει σε σχετική του ανάρτηση στο facebook, ο εργατικός και καλοπροαίρετος αγρότης.


                                        Το μάζεμα της χοντρολιάς

Χαρούμενος, μάζεψε και φέτος τις σφριγηλές χοντρολιές του, βαμμένες από τον φλογερό ήλιο της Μεσσηνίας, στο πρώιμο ιώδες χρώμα τους. Έτοιμες είναι για ξενέρισμα να φύγει η πικράδα τους, αλάτισμα και ξύδι,  για  να διατηρηθούν στη συνέχεια στο εύγευστο ελαιόλαδο, μέχρι τελικής κατανάλωσης, εφαρμόζοντας ευλαβικά την παραδοσιακή , απαράλλακτη και διεθνώς αγαπητή συνταγή των μανάδων της Μεσσηνίας. 


                         Υγιέστατες, σχεδόν ώριμες χοντρολιές της Μεσσήνης

 Τον συντροφεύουν ανελλιπώς στα γεύματά του οι νόστιμες και ιδιαίτερες Καλαματιανές ελιές καθ΄ όλη τη χρονιά, προσφέροντάς του, παράλληλα με τη ξιδάτη γεύση τους, υγεία και ευεξία. Αλλά και οι φίλοι του περιμένουν πώς και πώς να τις ετοιμάσει για να γιορτάσουν όλοι μαζί τη νέα σοδειά, με συνοδευτικό  τυράκι από τα παραδοσιακά τυροκομεία του Δήμου Μεσσήνης, και ζυμωτό ψωμί με προζύμι, όπως των αείμνηστων γιαγιάδων μας, καθώς και άριστο  ρακί  εγχώριας παραγωγής . 

Καλοφάγωτες οι νέες ελιές σας κύριε Οικονομόπουλε, θερμές ευχαριστίες που μοιραστήκατε γενναιόδωρα μαζί μας τις υπέροχες φωτογραφίες σας, με τις ομορφιές της Μεσσήνης, και τις αξιοζήλευτες αγροτικές σας δραστηριότητες.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

16/11/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου