Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Πλάτανος που άντεξε σε πολέμους και πυρκαγιές μετατράπηκε σε εκκλησάκι της Παναγίας

   

        Εικονοστάσι μέσα στον πλάτανο. Φωτο: Οι Φίλοι της Τέχνης και της Φιλοσοφίας


Στη μαγευτική Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας  υπάρχει ένας μικρός ιερός ναός αφιερωμένος στην Παναγία Πλατανιώτισσα. Παράλληλα εκεί βρίσκεται και ένας αιωνόβιος πλάτανος, ο οποίος άντεξε σε πολέμους και πυρκαγιές και οι κάτοικοι του χωριού μεταμόρφωσαν το εσωτερικό του σε εικονοστάσι και μέγα προσκυνητάρι.

Η Παναγία Πλατανιώτισσα προσελκύει τόσο τους Έλληνες , όσο και τους κατοίκους των γειτονικών χωρών. Πρόκειται για ένα προσκύνημα όλων των Βαλκανίων. Έλληνες, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Αλβανοί φτάνουν στον ιερό ναό της Παναγίας Πλατανιωτίσσης για να πραγματοποιήσουν μία προσευχή, να κάνουν το σταυρό τους ή να ανάψουν ένα κερί, λέγουν οι ‘Φίλοι της Τέχνης και της Φιλοσοφίας”.

Η πίστη των Ελλήνων Ορθοδόξων είναι μεγάλη. Η δύναμή τους από τη θρησκεία είναι τεράστια. Μπορούν και δημιουργούν ναούς και εκκλησάκια στα πιο δύσβατα ή ασυνήθιστα μέρη.

Ένα μοναδικό προσκυνητάρι έχει δημιουργηθεί μέσα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο, ο οποίος μετρά εκατοντάδες χρόνια ζωής. Πριν από περίπου δέκα χρόνια φτιάχτηκε το συγκεκριμένο προσκυνητάρι εντός του πλατάνου.

Το όνομα που πήρε το δέντρο ήταν από ένα φύλακα του κάμπου. Αυτά αναφέρει η παράδοση. Το όνομα που δόθηκε σε αυτόν είναι «πλάτανος του αράπη» και το ραπ σημαίνει πλάτανος. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να είχε γίνει κάποια μάχη στην περιοχή και ο πλάτανος να έλαβε από εκεί το συγκεκριμένο όνομα.

Πηγή: Οι Φίλοι της Τέχνης και της Φιλοσοφίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου