Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Η Μαύρη Μπούκλα

                            

                               Ο Πρίγκιπας των Κρίνων.Φωτο: Knossos Documenta


Όταν ήμουν οκτώ ετών, είπε ο Κώστας, σημερινός συνταξιούχος φυσικός επιστήμονας και ερευνητής διεθνώς γνωστού Δημοσίου Ερευνητικού Κέντρου στην Αθήνα, καθισμένος ένα αλησμόνητο Καλοκαίρι στα αθάνατα κράσπεδα της Κνωσού, συνέβη κάτι πολύ παράξενο, ένα απόβραδο στο πατρικό μου σπίτι, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου μεγάλωσα. Μία μαύρη, λεπτή μπούκλα κτύπησε το παράθυρο στο υπνοδωμάτιό μου, σαν να ερχόταν να με επισκεφτεί από την έρημο. Μόλις την είδα, εξαφανίστηκε αμέσως. Όμως από τότε μού συμβαίνει κάτι το ανεξήγητο. Ακούω πάνω στο κεφάλι μου σαν να ανεβαίνει ασανσέρ. Όταν ήμουν μικρός νόμιζα ότι όντως ήταν το ασανσέρ του κτιρίου που έκανε θόρυβο, αλλά όταν πήγαμε στην εξοχή και δεν υπήρχε ασανσέρ, τότε κατάλαβα ότι κάτι παράξενο μού συμβαίνει, το οποίο ούτε μπορούσα να δω, ούτε να αγγίξω, γιατί αν και είναι υπαρκτό, είναι παράλληλα ασώματο.

-Το έχετε συζητήσει με τους συναδέλφους σας; ρώτησε η φίλη ξεναγός.

-Βεβαίως, έχω διηγηθεί την ιστορία μου σε συναδέλφους εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν ακούσει με ενδιαφέρον την περίπτωσή μου, αλλά κανένας μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να δώσει μία λογική εξήγηση. Κάτι ζει και ανασαίνει επάνω στο κεφάλι μου, το ακούω αλλά δεν μπορώ να το δω.

-Πώς να το δείτε ακριβώς;

-Να το δω με καθρέφτη, ή να βάλω κάποιον να το φωτογραφίσει.

-Προσπαθήσατε να το φωτογραφίσετε;

-Ναι, αλλά δεν είδα τίποτα περισσότερο από μία λεπτή και κατσαρή όρθια τρίχα, που μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο παρά μία αντανάκλαση του φωτός.

-Κι εμένα στις φωτογραφίες που τραβώ σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους εμφανίζονται περίεργα φαινόμενα, όπως μορφές, σχήματα και άλλα ανεξήγητα, αλλά ποτέ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, γιατί τα θεώρησα όλα παιχνίδια του φωτός. Μήπως να ρωτήσετε και κάποιον έμπειρο ιερωμένο να δούμε τι έχει να πει κι εκείνος , ως ανοιχτός στην ύπαρξη των ασωμάτων αγγέλων;

-Λογικό ακούγεται, ευχαριστώ, ανταποκρίθηκε ο Κώστας, και καθώς η ξεναγός κατευθύνθηκε προς τους εκδρομείς, ο λαμπρός ερευνητής  ασχολήθηκε με τη μελέτη ενός οδηγού, που είχε αγοράσει στο κατάστημα του αρχαιολογικού χώρου, για να δει τις λεπτομέρειες της δομής τού συγκροτήματος των ανακτόρων. Καθώς γύριζε με ενδιαφέρον τις σελίδες, το βλέμμα του έπεσε στην τοιχογραφία του Πρίγκιπα των Κρίνων και έμεινε ενεός. Παρατηρούσε τις λεπτομέρειες της μορφής και της ένδυσης του Πρίγκιπα, καθώς και τις μαύρες μπούκλες πού κοσμούσαν την κεφαλή του. 

-Α! Εσύ, Πρίγκιπα αναφώνησε , όχι έναν και δύο, αλλά πολλούς συνοδούς φέρεις επί της κεφαλής σου.

Δείχνοντας με το δάκτυλο, έτρεξε προς τη νεαρή αρχαιολόγο που παρίστατο σαν λαμπάδα αναμμένη στον χώρο και ρώτησε διακριτικά:

-Αυτή εδώ η μαύρη μπούκλα τι είναι;

-Αυτή η μαύρη μπούκλα είναι μαλλιά προφανώς, απάντησε εκείνη χαμογελαστά και ευγενικά.

-Λέτε; αναφώνησε εκείνος, και καθώς τον κοίταξε  έκπληκτη, τής χαμογέλασε φευγαλέα και απομακρύνθηκε τάχιστα.

Με την πρώτη ευκαιρία επισκέφτηκε έναν φωτισμένο πατέρα στο Άγιον Όρος, με τη συνοδεία ενός συναδέλφου του, που κι εκείνος αναρωτιόταν για τη μαύρη μπούκλα, και για πολλές “διοσημίες” της ίδιας της ζωής του. Παρέμειναν σε τρεις διαφορετικές σκήτες για δεκαπέντε ημέρες και συνομίλησαν με αρκετούς φωτισμένους μοναχούς.

Όταν ο Κώστας επέστρεψε στον κοσμικό βίο, δεν άνοιξε το στόμα του να μοιραστεί κουβέντα με κανέναν κοσμικό άνθρωπο. Μόνο με τον συνάδελφό του, που δέθηκαν με την κοινή τους εμπειρία, συνομιλούσε. Τις πρώτες ημέρες άρχισε να ανακαινίζει εκ βάθρων τη βιβλιοθήκη του. Κατέβασε στην αποθήκη τού σπιτιού του πολλά παλιά και σύγχρονα βιβλία, διεθνείς εκδόσεις που αφορούσαν την επιστήμη του, και γέμισε τα ράφια με νέες παραγγελίες, βιβλία σοφών πατέρων της Ορθοδοξίας, και με θεόπνευστες γραφές, που αφορούσαν τις άκτιστες ενέργειες του Θεού και Πατρός. Διάβαζε για χρόνια ανελλιπώς, 3-4 ώρες κάθε βράδυ, μετά την εργασία του, μέχρι εξαντλήσεως, και δεχόταν καθοδήγηση από έναν μακαριστό πατέρα στο λεκανοπέδιο Αττικής, με τη συμφωνία της συζύγου του και του γιου του, ο οποίος  ζούσε τότε.

Δεκαπέντε έτη μετά την εκδρομή στην Κνωσό, μία λόγια κυρία τον κάλεσε μαζί με άλλους Έλληνες επιστήμονες σε δείπνο στην οικία της, στα νότια προάστια της Αθήνας. Ήταν η πρώτη φορά , το έτος 2010, που συνάντησα αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα και θεοσεβούμενο άνθρωπο, και μού διηγήθηκε την ιστορία του. Αλλά και ο φακός τής οικοδέσποινας επεφύλαξε για όλους μεγάλη έκπληξη. Εμφανίστηκε σε μία από τις φωτογραφίες  μία σπονδυλική στήλη να αιωρείται στον αέρα στο σαλόνι. Μέσα από  τον σκελετό, σαν νωτιαίος μυελός, με υπόλευκο-γαλάζιο χρώμα,  παρουσιάστηκε εγκλωβισμένο  να πάλλεται, σαν φίδι, ένα ενεργειακό σώμα. Έμαθα ότι ο σύζυγος τής οικοδέσποινας απεβίωσε με καρκίνο των οστών και είχε πρόβλημα με την σπονδυλική  του στήλη. Όσο για τον Κώστα, ένας χοντρός γκριζόλευκος δάκτυλος είχε επικαθήσει επί της κεφαλής του, όπως εμφανίστηκε σε άλλη φωτογραφία.

Η οικοδέσποινα, μη δυνάμενη να εξηγήσει τις ενέργειες που αποκάλυψε ο φακός της, ήρθε και με βρήκε στο γραφείο μου κατά τις επόμενες δέκα ημέρες, ζητώντας επίμονα μία ψυχολογική συνεδρία. Όταν συνειδητοποίησε ότι έχει σχέση με την ψυχή τού άνδρα της η φωτογραφία με την σπονδυλική στήλη, με ρώτησε αγχωμένη:

 -Δηλαδή ο αείμνηστος βλέπει που φέρνω στο σπίτι τον νέο μου σύντροφο; Αδυνατώ να συνευρίσκομαι και να αισθάνομαι ότι τα βλέπει όλα ο νεκρός σύζυγός μου.

-Και αν σάς βλέπει ο Θεός; αυτό είναι προτιμότερο και καλύτερο, όσον αφορά τη μοιχεία; τη ρώτησα.

-Μα είμαι μοιχός;

-Μοιχεία κατά την εκκλησία είναι το γεγονός ότι παραμένετε αστεφάνωτοι και ο σύντροφός σας δεν έχει πάρει επισήμως διαζύγιο. Βρίσκεται σε διάσταση από την πρώην σύζυγό του κατά τα τελευταία 15 χρόνια.

-Σωστά! Αν τα βλέπει όλα ο Θεός, τότε δεν θα γλιτώσω με τίποτα, απάντησε αγχωμένη, προσπαθώντας να σκάσει χαμόγελο κάτω από τα σφιγμένα χείλη της.

-Μην απελπίζεστε, την καθησύχασα. Υπάρχει ο δρόμος της μετανοίας, αν το θελήσετε πραγματικά και οι δυο σας. Όσο για την ψυχή του κεκοιμημένου δεν είναι αυτό το κυρίως πρόβλημα.

Ο Κώστας αναθεώρησε πολλές από τις απόψεις του και συνδύασε την επιστήμη του με τη θεολογία, στην πορεία των χρόνων που ήρθαν.

-Τι σάς λέει η μπούκλα σας; τον ρώτησα  σε μία επόμενη συνάντησή μας μετά από κάποια χρόνια. Τότε συνειδητοποίησε ότι ο συνοδός επί της κεφαλής του  τού μιλάει στον ύπνο του.

-Δεν με σκανδαλίζει απάντησε, ούτε όμως και με καθοδηγεί τι να πράξω. Με αφήνει να επιλέξω, αλλά αν κάτι που επιλέγω δεν είναι σωστό, μού δημιουργεί αδιαθεσία και κόπωση. Μία νύχτα ξύπνησα με δάκρυα στα μάτια και πολλά αναφιλητά.

-Τι σάς είπε;

-Απ, ό,τι θυμάμαι είπε “ όταν ο Κύριος απέθανεν ως άνθρωπος , εχωρίσθη η ψυχή Του από το σώμα Του, αλλά από το σώμα Του δεν εχωρίσθη η θεότης του Κυρίου, ετέθη εις τάφον. Η δε ψυχή Του ηνωμένη και αυτή με την παντοδύναμον θεότητά Του κατήλθεν εις τον Άδην και νικήσασα αυτόν απηλευθέρωσε τάς εκεί κρατουμένας ψυχάς. Κατά την τρίτην δε ημέραν ηνώθη πάλιν η ψυχή μετά του σώματος και το σώμα ανέστη εκ νεκρών. Τοιουτοτρόπως ενικήθησαν ο Άδης και ο Θάνατος”.

-Αυτόν  τον λόγο είπε η μπούκλα πριν ή μετά  το ταξίδι του γιου σας; Θέλετε να μιλήσετε για τον γιο σας ;

- Ο γιος μου έφυγε πάνω σε μία στροφή σε σκοτεινό σημείο, ένα βράδυ στον Υμηττό. Καθώς οδηγούσε και κατέβαινε δεν είχε καλή ορατότητα και έπεσε στον γκρεμό. Χάθηκε ακαριαία. Η μπούκλα μού μίλησε και είπε για την Ανάσταση του Χριστού έναν χρόνο αργότερα.

-Πιστεύετε στην αθανασία της ψυχής;

-Πιστεύω και εγώ και η σύζυγός μου.

-Εύχομαι ο παντοδύναμος Θεός να απαλύνει τον πόνο σας.

Τι νιώθετε να σας λέει η μαύρη μπούκλα, που  έγινε με την πάροδο των ετών γκρίζα, σαν όρθιος δάκτυλος;

Αισθάνομαι σαν η μπούκλα να έχει μαθητές και να τους διδάσκει θεολογία κατά τη διάρκεια της νύχτας και ένας εξ αυτών είμαι και εγώ ολόκληρος.

-Πάντα θεολογικές πληροφορίες λαμβάνατε κατά το παρελθόν  ή αυτό συνέβη από τότε που επισκεφτήκατε το Άγιον Όρος;

-Είναι γεγονός, τώρα που το συνειδητοποιώ, ότι η μπούκλα πρότερα μού έδινε πολλές έγκυρες πληροφορίες και λύσεις σε ερευνητικά θέματα, τα οποία με απασχολούσαν κατά καιρούς, κατά τη διάρκεια του ύπνου μου.  Από τότε που διαβάζω  θρησκευτικά κείμενα, θεολογικά ανταποκρίνεται κι αυτή. Λες και θέλει να με εντυπωσιάσει με την παντογνωσία της.

-Και τι κάνετε όταν την ακούτε να σας μιλά;

-Κάνω τον σταυρό μου , προσεύχομαι και λέγω “Κύριε Ελέησον”, όπως μού  έδειξαν οι άγιοι πατέρες.

-Με τι άλλο σημαντικό σάς οικοδόμησαν οι φωτισμένοι ιερομόναχοι του Αγίου Όρους;

-Είπαν ότι δύο συνοδούς έχουμε, έναν άγγελο του Θεού και έναν του διαβόλου. Ο άγγελος του Θεού μάς συνοδεύει από την ημέρα της βαπτίσεώς μας.

-Άρα δεν είστε μόνος με τον εαυτό σας σε αυτή τη ζωή. Γιατί ένας ψυχίατρος θα έλεγε κάλλιστα ότι αφού ακούτε θόρυβο και φωνές, πάσχετε από ψυχική νόσο και χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή.

-Κανένας δεν είναι μόνος. Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τα τέκνα Του, ούτε και ο διάβολος βέβαια, αυτούς με τούς οποίους συνάδει και τον ελκύουν επάνω τους, μού εξήγησαν οι πατέρες στο Άγιον Όρος.

-Ο διάβολος πιστεύετε ότι έχει γνώσεις; Θέλει να εντυπωσιάσει και να τραβήξει τους ευάλωτους ανθρώπους προς το μέρος του, χρησιμοποιώντας επιστημονικές και θεολογικές μεθόδους;

-Ο διάβολος γνωρίζει πολλά και ξέπεσε ακριβώς γι΄ αυτό, που πίστεψε, ως άφρων, ότι οι γνώσεις του τόν καθιστούν παντοδύναμο και ότι μπορεί να αντικαταστήσει τον ίδιο τον Θεό.

-Άρα, η μπούκλα μπορεί κάλλιστα να είναι ένας μεγάλος πειρασμός, στα πλαίσια της μαθητείας σας σε αυτή τη ζωή, και πρέπει διαρκώς να προσέχετε και να επικαλείστε τη θεία διάκριση και επιστασία. Γιατί όποιος ζητά γνώση και παντοδυναμία ταπεινώνεται, ενώ όποιος ζητά ειρήνη και αγάπη ανυψώνεται.  

-Το έχω συνειδητοποιήσει. Χωρίς το έλεος και την αγάπη του Θεού τίποτα δεν είναι εφικτό.

-Για να δούμε εδώ στο βιβλίο σας, που το φέρατε μαζί σας, τις μαύρες μπούκλες του Πρίγκιπα των Κρίνων. Οι μπούκλες είναι όρθιες ή καταρρέουν τα “πάθη” προς τα κάτω και ο Πρίγκιπας είναι όρθιος; Συγκρατεί τα πάθη; Φορεί θείο, δεσμευτικό, και ένδοξο επί της κεφαλής του θα λέγαμε "πολυποίκιλτο κουκούλιο"; Ο Πρίγκιπας είναι ενδεδυμένος στη γεννητική περιοχή ή όχι;  Τρέφει με φως τα κρίνα, δηλαδή τις φωτισμένες ψυχές της οδού της αληθείας;

- Απεικονίζεται αναστημένος, σαν τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό , τον ενσαρκωμένο Θείο Λόγο, αλλά κατά την αρχαία εποχή! Παρουσιάζεται ως θεία προτύπωση του Ιησού Χριστού, ενδεδυμένος με σάρκα ανθρώπου. Είναι ο ίδιος ο Θεός.

-Και να γνωρίζετε, το αρχαίο του όνομα ήταν Κρις (330), Χριστός, ως πάναγνος Υιός και Θείος Λόγος του Ουρανίου Πατρός Του. Αλλά δεν ήταν Θεάνθρωπος. Δεν είχε κατέλθει στη γέννηση για να σταυρωθεί όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.  Άκουγαν τον Λόγο του Θεού οι κεκαθαρμένοι, οι μύστες και οι προφήτες, τα κρίνα του ουρανίου αγρού κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.

 Γιατί όμως ο δάκτυλος επί της κεφαλής σας χορεύει σαν μπαλαρίνα;

- Έχω επιβαρυνθεί ψυχικά και σωματικά, καθώς και με το επάγγελμά μου. Χρειάζομαι κάθαρση. Ο Θεός να υψώσει το κέρας των Χριστιανών Ορθοδόξων. Να φωτιστούμε όλοι μας!

Τη θεία επιστασία επικαλέστηκε και αναζήτησε επιμελώς ο θεοσεβής και λαμπρός Έλληνας επιστήμονας και έλαβε την ανάλογη καθοδήγηση σε αυτή την πρόσκαιρη ζωή.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28/11/2022



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου