Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ιπποκράτης Δάκογλου, ο Θεοσεβής 99χρονος Πολιτικός Μηχανικός που μάς Παρέδωσε την Αποκάλυψη του Μυστικού Κώδικα του Πυθαγόρα

 

                                          Ο Αείμνηστος Ιπποκράτης Δάκογλου



Αφιερωμένο στους Επιστήμονες Θετικών Επιστημών της Βαλύρας



Θα ήταν μεγάλη παράληψη για μένα προσωπικά, που γνώρισα από κοντά τον αείμνηστο Ιπποκράτη Δάκογλου, να μην αφιερώσω αυτά τα ελάχιστα και πτωχά λόγια στη μνήμη του, αν και ως ψυχολόγος δεν διεκδικώ τα πρωτεία στις θετικές επιστήμες.

Τον συνάντησα για πρώτη φορά σε ένα δείπνο σε φιλική οικία στο Παλαιό Φάληρο, το έτος 2011, όταν εκείνος ήταν 94 ετών κι εγώ 53 χρονών. Σχεδόν μισός αιώνας μάς χώριζε χρονολογικά, αλλά κατέστη τόσο ενδιαφέρουσα η επικοινωνία μας σε πνευματικό και νοητικό επίπεδο, που δεν παρέλειψα στη συνέχεια να παρακολουθήσω τις σημαντικές και αλησμόνητες διαλέξεις τού άξιου Έλληνα πολιτικού μηχανικού, με τον λαμπρό ψυχοπνευματικό φορέα, απαράλλακτο όπως των αγαθών και λογίων Ελλήνων της αρχαιότητας. Κρατώ ανά χείρας τα τέσσερα βιβλία του με τίτλο ο Μυστικός κώδικας του Πυθαγόρα, που μου χάρισε, και τον ευγνωμονώ γιατί υπήρξε ένας γνήσιος Έλληνας.

Ήταν ένας ηθικός, μετριόφρων και γλυκομίλητος άνθρωπος, λιτοδίαιτος και ευγνώμων για τον Θεό που τον κρατούσε στη ζωή υγιή,  χαιρόταν να φροντίζει την οικογένειά του, να σκάβει τον κήπο του και να καλλιεργεί τα λαχανικά του και να απολαμβάνει το κολύμπι το καλοκαίρι. Με άριστη πνευματική διαύγεια έγραψε διδακτορικές διατριβές υψίστου επιστημονικού και θρησκευτικού κύρους, μετά τα 70 χρόνια του, όταν είχε ωριμάσει η σοφία του Θεού εντός του και είχαν παγιωθεί οι αξίες της ζωής. Σαν ψηλό κυπαρίσσι, αήττητος στον χρόνο, συνέχιζε να δίνει διαλέξεις, ενώ σχεδόν κόντευε να πατήσει τα εκατό χρόνια του.

Το πρώτο από τα τέσσερα στη σειρά βιβλία του με γενικό τίτλο “Ο Μυστικός Κώδικας του Πυθαγόρα”, το εξέδωσε το 1988, σε ηλικία 71 ετών, και τον τέταρτο τόμο σχεδόν διαβαίνοντας τα 80 έτη του. Παράλληλα έδινε διαλέξεις και δίδασκε , ήταν ακμαιότατος, γεμάτος θετική ενέργεια, με μορφή εξηντάχρονου άνδρα εξωτερικά και εφήβου εσωτερικά, μέχρι τελευταίας πνοής.   Ταξίδεψε πλήρης ημερών και ευχαρίστησης, στις 4-1-2016 στο νοσοκομείο Γεννηματά στην Αθήνα, χωρίς ούτε μία στιγμή να χάσει την καλή του διάθεση και θετική ενέργεια. Ο Θεός τού χάρισε μία άριστη οικογένεια και τρία παιδιά, μεγάλη φήμη, αφού ανέλαβε σημαντικά έργα για τον Ελληνικό χώρο ως πολιτικός μηχανικός, και τρίτον μακροημέρευσε γράφοντας ανά τριετία τέσσερα βιβλία, κάτι περισσότερο από διδακτορικές διατριβές, που είναι η απόλαυση για όσους κατέχουν τα μαθηματικά και θέλουν να εντρυφήσουν στην ιερή μαθηματική και γεωμετρική γνώση των Πυθαγορείων. Δύναμη δεν ζητούσε ο Δάκογλου, φλέρταρε ταπεινά με τον Πλάστη του, μέσα από τη συμπαντική-θαυμαστή Σοφία του Παντοδύναμου και Πολυέλεου Δημιουργού, που ως φωτεινή πηγή τον ενέδυσε αξιοπρεπώς, με τις αρετές ενός πραγματικά θεοσεβούς επιστήμονα. Πλήθος συγγενών, φίλων και θαυμαστών θρήνησε τη φυγή του, για τον αιώνιο κόσμο του πανθέου των ουρανίων επιστημόνων.

Ας δούμε όμως το σύντομο βιογραφικό σημείωμα του αείμνηστου επιστήμονα και συγγραφέα.

Ο Ιπποκράτης Δάκογλου γεννήθηκε το έτος 1917 στην Κωνσταντινούπολη και αποφοίτησε το 1940 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών (Ε.Μ.Π.). Ο νεαρός επιστήμονας Ιπποκράτης Δάκογλου, μόλις έλαβε το πτυχίο του από το Ε.Μ.Π. το 1940 , επιστρατεύτηκε στον πόλεμο με τους Ιταλούς και αμέσως εξεπλήρωσε προς την πατρίδα το καθήκον του. Μετά τη λήξη του πολέμου εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής και κατασκευαστής Δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Παντρεύτηκε σε ηλικία 21 χρονών το 1938 με τη σύντροφο της ζωής του Ελευθερία, στην οποία αφιέρωσε τους τρεις πρώτους τόμους του σημαντικού έργου του, για τα πενήντα έτη τής επετείου  του γάμου τους, ενώ στον τέταρτο τόμο μούσα της έμπνευσής του είναι η αγαπημένη του δισεγγόνα Χριστιάνα Ζωγράφου. Απέκτησαν τρία παιδιά, ο γιος του Παναγιώτης είναι αρχιτέκτονας και πολύ καλός γνώσης των μελετών του πατέρα του. Είναι εκείνος που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο των τεσσάρων τόμων.

Ορισμένα από τα τεχνικά έργα του Ιπποκράτη Δάκογλου είναι τα ακόλουθα:

-Οι κερκίδες του γηπέδου του Παναθηναϊκού

-Οι Σχολές ταχύρρυθμης εκπαίδευσης του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης του Ο.Α.Ε.Δ.

-Οι Ναυπηγικές Σχολές του Σκαραμαγκά του Ο.Α.Ε.Δ.

-Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Βερροίας

-Το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης

Από το 1982 κατέστη ομότιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Παράλληλα με τις βιοποριστικές του δραστηριότητες συγκέντρωσε πλήθος στοιχείων από τα οποία συνέταξε ανέκδοτες μελέτες μεγάλου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν την αποκρυπτογράφηση της διδασκαλίας του Πυθαγόρα.


Μέρος του εξωφύλλου των τεσσάρων τόμων του Μυστικού Κώδικα του Πυθαγόρα, που φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Ιππ.Δάκογλου

Οι τέσσερεις τόμοι του έργου του Ιπποκράτη Δάκογλου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

1. Μέσα από τα κείμενα του πρώτου τόμου η διδασκαλία του Πυθαγόρα αποκαλύπτει άγνωστες εργασίες, απόλυτα τεκμηριωμένες, που άπτονται όλων των μέχρι σήμερα γνωστών επιστημών και πέραν από τα όρια γνώσης και πληροφόρησης της σημερινής επιστήμης ( Αστρονομία, Κοσμογονία, Ουράνια Μηχανική, Φυσική, Χαμένη Ενέργεια, Μαύρες Τρύπες, το Σχέδιο της αρμονίας των σφαιρών κ.α.). Με τη βοήθεια της αποκρυπτογραφημένης Πυθαγόρειας διδασκαλίας είναι δυνατόν να συνταχθεί το χαμένο Corpus Pythagorium.

2.Στον δεύτερο τόμο αποσυμβολίζονται οι άγνωστες συμβολικές έννοιες της Τετρακτύος του Πυθαγόρα και του Σφαίρου του Εμπεδοκλή, σε βασικούς παράγοντες τής κατά Πυθαγόρα κοσμογονικής και κοσμολογικής δημιουργίας τού Σύμπαντος. Αποκαλύπτεται το Πυθαγόρειο Πλανητικό Πρότυπο που δεν θέλησε ο Φιλόλαος, ως μαθητής του Πυθαγόρα, να παρουσιάσει ολοκληρωμένο. Προκύπτει η άγνωστη αλήθεια του Παλλόμενου Σύμπαντος και η αποκάλυψη της πραγματικής Μουσικής Μελωδίας τών Ουρανίων Σφαιρών.

3. Ο τρίτος τόμος αφορά τα ακόλουθα:

α. Τα συμπεράσματα του θεωρήματος της αρμονίας των σφαιρών, ως συνέχεια των δύο προηγουμένων τόμων.

β. Την Πυθαγόρεια λύση του θεωρήματος του Fermat.

γ. Τις Πυθαγόρειες Πολυγωνικές Σπείρες, απεικόνιση των συντεταγμένων του απλού χωροχρόνου (τέσσερες διαστάσεις), καθώς και του ενεργειακού τοιούτου, (πέντε διαστάσεις).

δ.Τη γενίκευση της υπ΄αριθμ. 10 πρότασης του Ευκλείδη (στοιχεία), που αποτελεί το κλειδί για την κατασκευή όλων των διαδοχικών πολυγώνων.

ε. Κατασκευή όλων των κανονικών πολυγώνων εγγεγραμμένων σε κύκλο.

στ.Την τριχοτόμηση ορισμένων απειροσυνόλων οξειών γωνιών με κανόνα και διαβήτη.

4. Ο τέταρτος τόμος περιλαμβάνει αναλυτικά το ποιος ακριβώς είναι ο Μυστικός Κώδικας του Πυθαγόρα. Περιέχει πολλά παραδείγματα εφαρμογής. Αποσυμβολίζονται ειδικοί χρησμοί του Μαντείου των Δελφών καθώς και γνήσια ακούσματα-σύμβολα του Πυθαγόρα. Ξεκαθαρίζονται οι πραγματικές μορφές της Πυθαγόρειας Διδασκαλίας, η οποία από την αρχαιότητα διαστρεβλώθηκε σε μέγιστο βαθμό.

Ο Ιπποκράτης Δάκογλου απέδειξε και ανέδειξε μέσα από το έργο του την παρουσία του ζωντανού και αιώνιου Θεού στο παλλόμενο σύμπαν, πέρα από τις σύγχρονες διαστρεβλώσεις της αθεΐας.

Ο σοφός επιστήμονας, ήταν πανευτυχής, γιατί πίσω από τις σύγχρονες θεωρίες περί δημιουργίας του σύμπαντος είδε την παρουσία και σοφία του Θεού και έφερε στο φως την αρχαία και παρανοημένη γνώση των ευλαβών προγόνων μας.

Ο Κύριος να   αναπαύει τον αείμνηστο Ιπποκράτη Δάκογλου στον Παράδεισο και ένα νέο κρίνο, αυτού του ηθικού ύψους, να ανθίσει ξανά στην πατρίδα μας.

Βιβλιογραφία

Δάκογλου Ι. (1988-1996). Ο Μυστικός Κώδικας του Πυθαγόρα. Αθήνα. Εκδόσεις Νέα θέσις.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

22/11/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου