Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η κυρία Τόνια Ηλιοπούλου, εκ Βαλύρας Ορμώμενη, Χορεύοντας

 

                                         Χορός στην Καλαμάτα.Φωτο:Morias News

Η πασπαρτού της χαράς, μέσα από τη γοητευτική παρουσίαση της χορευτικής πραγματικότητας, είναι η κυρία Τόνια Ηλιοπούλου, η οποία εμπειρικά μεν, αλλά με το δέος του επαγγελματία, προσεγγίζει τον παραδοσιακό Ελληνικό χορό. Εξελίσσει διαρκώς τις ικανότητές της, και μεταδίδει απλόχερα τις γνώσεις της στους αρχάριους ή προχωρημένους χορευτές παραδοσιακών χορών , στα μικρά και μεγάλα χρονολογικά μέλη της ομάδας της , ιδίως στο εργαστήρι χορού στην Καλαμάτα, το οποίο προς το παρόν παραμένει κλειστό.

Γέννημα και θρέμμα της Βαλύρας Μεσσηνίας, μοναχοκόρη της ευσεβέστατης κυρίας Μαρίας Ηλιοπούλου, νεωκόρου στη Βαλύρα, αδελφή ενός αντίστοιχα αξιόλογου καλλιτέχνη, του ηθοποιού και σκηνοθέτη Πάνου Ηλιόπουλου, και του επιχειρηματία Γιάννη Ηλιόπουλου, συνδυάζει αρμονικά τη γείωση με την απογείωση στη ζωή, και εξελίσσεται επαγγελματικά, εργαζόμενη στο Κ.Ε.Π., στον Δήμο Καλαμάτας, επιστημονικά , μέσω σπουδών τις οποίες πραγματοποίησε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στον Τομέα του Ελληνικού Πολιτισμού, και καλλιτεχνικά, προσφέροντας εντατικά μαθήματα παραδοσιακών χορών, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας.

Κατά το παρελθόν, εργαζόταν στον Δήμο στη Βαλύρα και δίδαξε πολλά άτομα χορό, παιδιά και ενήλικες , στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, στην πλατεία του χωριού.

Πλέον εργάζεται σταθερά στον Κ.Ε.Π. του Δήμου Καλαμάτας, προσφέροντας με χαμόγελο πολύτιμες υπηρεσίες στο κοινό. Ήταν και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Κ.Ε.Π. το έτος 2016. Ακούραστη συνεχίζει, μετά την εργασία της, το κοινωνικό της έργο, ως θεραπεύτρια του σώματος και της ψυχής, αφού ο Ελληνικός παραδοσιακός χορός είναι μία μοναδική μέθοδος για την απελευθέρωση από τα δεσμά της βασανισμένης ψυχής και του ταλαίπωρου σώματος ,και χαρίζει ψυχική ανάταση και σωματική ευφορία.

Ως δασκάλα χορού, προωθεί την ομαδική αρμονική συμπόρευση, την κοινωνική συμμετοχή και αποδοχή, την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ προσώπων, κάτω από έναν κοινωνικά αποδεκτό σκοπό. Δίνει νόημα στην άχρωμη και άοσμη ζωή, ξυπνά από τον λήθαργο τον νου και το σώμα, και καθιστά την πραγματικότητα μία ατέλειωτη γιορτή....χορεύοντας “παραδοσιακά”.



Η κυρία Τόνια Ηλιοπούλου βρίσκεται παντού, όπου καλείται να ενισχύσει τις τοπικές ομάδες παραδοσιακού χορού, να στήσει νέες, να υλοποιήσει χορευτικές εκδηλώσεις, εξαντλώντας το προσωπικό της απόθεμα αντοχής. Με χαρά διδάσκει και στήνει μοναδικές χορευτικές ομάδες, οι οποίες με υπευθυνότητα αποδίδουν θαυμάσια , με αξιέπαινο τρόπο, κάτω από το καθοδηγητικό βλέμμα της δασκάλας τους.

Επαίνους και ευγνωμοσύνη, εκ βάθους καρδίας, εισπράττει η ευπαρουσίαστη, έξυπνη, δραστήρια και ταλαντούχος δασκάλα χορού, η οποία , όσο περνάει ο χρόνος, όλο και περισσότερα άτομα , πόλεις και χωριά τη διεκδικούν στη Μεσσηνία και επιθυμούν να βρίσκεται συχνά κοντά τους, να τη βλέπουν και να ανθίζει το χαμόγελο στα χείλη τους.


Τόνια Ηλιοπούλου.Φωτο:Kalamatain.gr

Όπως η ίδια έχει δηλώσει σε σχετική ανάρτηση με τίτλο, “Ξέρεις ποια είμαι εγώ;” το έτος 2016 (1), η αγάπη της προς τα παιδιά την ώθησε αρχικά στη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών και στη συνέχεια δίδαξε ενήλικες. Αναλαμβάνει παιδιά από 5 ετών και άνω, καθώς και ενήλικες αρχάριους και προχωρημένους. Στενός συνεργάτης της είναι ο κύριος Νίκος Χιώτης, δάσκαλος χορού, και άλλα προχωρημένα στον Ελληνικό παραδοσιακό χορό άτομα.

Με ένα Ελληνικό μερακλίδικο καφεδάκι λέει καλημέρα στον ήλιο το πρωί, εργαζόμενη ακατάπαυστα ολημερίς, μέχρι να τη φωτίσει το φεγγαράκι το λαμπρό, αργά το βράδυ. Άνθρωπος ειλικρινής, βαθυστόχαστη, άκρως διαισθητική, διαβάζει τους πάντες, σαν ανοιχτό βιβλίο, και εκτιμά αφάνταστα την ειλικρίνεια, πίσω από τις αναστολές, τις ματαιώσεις και τα προσχήματα. Ως γυναίκα, διεκδικεί με τη συμπεριφορά της τον σεβασμό από τρίτους, αλλά πρωτίστως τον αυτοσεβασμό, ασκώντας εποικοδομητική κριτική στον ίδιο τον εαυτό της και εξελισσόμενη αδιάκοπα. Αν και οι ευθύνες την ωρίμασαν πριν από την ηλικία της, μόνο στα λαμπερά της μάτια διακρίνεται το βάθος της σοφίας της, κατά τα άλλα δεν παύει να είναι μία πολύ ελκυστική petite woman (μικρούλα), μία όμορφη κόρη της Βαλύρας, η οποία αναμένεται, κάποια στιγμή, να διαλέξει τον πρίγκιπα της ζωής της...αν βεβαίως βρει χρόνο να ασχοληθεί και με αυτό!

Συγχαρητήρια στη μητέρα της, κα Μαρία Ηλιοπούλου.Ο αείμνηστος πατέρας της Κώστας, ήταν πολύ υπερήφανος για την αγαπημένη κόρη του.

Τυχερή είναι η Βαλύρα , που έθρεψε και γαλούχησε αυτό το μοναδικό στολίδι της.



Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Βάσω και Μαρία Ηλιοπούλου, για την ενδιαφέρουσα πρότασή τους να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στην αξιόλογη κα Τόνια Ηλιοπούλου.


Παραπομπές

1.https://kalamatain.gr/new/xeris-pios-ime-ego-special-edition-2/


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/7/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου