Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Ευγενία Ντουραμάκου:Δεν Εγκαταλείπουμε!

 

                        Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας-facebook.com

Με μία δραστήρια κυρία , ευγενή στο γένος, όπως δηλώνει τ΄ όνομα της, την κυρία Ευγενία Ντουραμάκου,  από τον Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας Μεσσηνίας, είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε για τις δράσεις του Συλλόγου.

-Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια! Δήλωσε με αποφασιστικότητα η κα Ντουραμάκου.


 Μπορεί ο κορονοϊός να μας έκλεισε το στόμα, να μας στέρησε τον λόγο, να μας απομόνωσε και να αύξησε σημαντικά την καχυποψία και την αντικοινωνικότητα, καθηλώνοντάς μας άπρακτες στα σπίτια, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει περιθώριο και ευρύ πεδίο για δράση, μέσα από τον Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε, ενωμένες και συντονισμένες, με στόχο να επιτύχουμε αυτά που δικαιούμαστε , και δεν καταφέραμε κατά το παρελθόν.

-Έχετε βοήθεια στην προσπάθειά σας;

Με τη βοήθεια του Δήμου και του κυρίου Ιωάννη Δ. Λύρα, καθηγητή Βιολογίας και Ιστοριοδίφη, μπορούμε να προχωρήσουμε. Μπορεί να απορρίφθηκε η πρόταση μας στο ΕΣΠΑ για αξιοποίηση του Σταθμού της Βαλύρας, όμως η κατάλληλη ανάδειξη της Βαλύρας και η προβολή της τόσο σημαντικής ιστορικής αξίας του τόπου μας, μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία.

-Τι ετοιμάζετε για το άμεσο μέλλον;

-Ετοιμάζουμε έκθεση φωτογραφίας στον Σταθμό της Βαλύρας από το λαογραφικό αρχείο  του κυρίου Λύρα. Ο Δήμος ,   το δήλωσε εγγράφως, ότι θα αναλάβει το βάψιμο του σταθμού, αφού εμείς προμηθευτούμε τα χρώματα. Ο κύριος Λύρας διατίθεται να μας βοηθήσει.   Όποιος θέλει να συμβάλλει οικονομικά, αλλά και με προσωπική εργασία στην προσπάθεια αυτή, είναι ευπρόσδεκτος.

 


Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βαλύρας.Φωτο:Σύλογος Γυναικών Βαλύρας,f acebook.com

-Έχετε κυρίες στον Σύλλογο, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν στην συγγραφή των προτάσεων σας, εκτός από τον καθηγητή   Ιωάννη Δ. Λύρα, που η βοήθειά του είναι σημαντική και δεδομένη;

-Έχουμε την κυρία Ουρανία Μαυρίκη -Μπόβη, συνταξιούχο φιλόλογο , κι άλλα μέλη του συλλόγου, τα οποία διαθέτουν συγγραφικές ικανότητες.

-Τι να πω! Κυρία Ευγενία Ντουραμάκου,  είμαι άκρως εντυπωσιασμένη και συγκινημένη, στη διάθεσή σας για την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών, προς όφελος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας. 

Αδελφοποιτός δήλωσε, με πολλή αγάπη προς τις γυναίκες του χωριού μας, ο κύριος Γιώργος Π. Φειδάς, από το μακρινό Road Island των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λέγω, ότι στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης, να μας αξιώσει ο Θεός να την απολαύσουμε με υγεία, πρέπει απαραιτήτως να κόψουμε και κουλούρα γάμου. Τι λέτε κι εσείς; Μήπως φάνε τα παιδιά μας, και βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους ένα κομμάτι, για να ονειρευτούν κι αυτά πώς θα υπηρετήσουν θεάρεστα τη μάνα Βαλύρα μας. 

-Ποια κυρία, είπες Βασούλα Ηλιοπούλου, ότι κάνει ωραίες κουλούρες γάμου στο χωριό;

-Η κυρία Βάσω Σπηλιώτη. Η κυρία Βάσω έφτιαξε την κουλούρα του γάμου της κόρης μου Ασπασίας.


                 Οι άξιες γυναίκες της Βαλύρας, Βούλα και Ασπασία Καπότη.
                                              Φωτο: Βάσω Φ.Ηλιοπούλου



-Δεν μπορεί , θα έχουμε κι άλλα κρυφά ταλέντα στη Βαλύρα, που μόνο οι τέσσερεις τοίχοι του σπιτιού τους   γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές τους. Καιρός είναι να αναδείξουμε όλο το δυναμικό των γυναικών της Βαλύρας, μέσα από την ενεργό δράση του Συλλόγου .

Η Παναγιά η Βουλκανιώτισσα να φωτίζει αδελφές μου το τόσο σημαντικό έργο σας. Καλή επιτυχία!


Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Βάσω και Μαρία Ηλιοπούλου, για στο συνεχές ενδιαφέρον τους για την ιστοσελίδα μας, και τον συντονισμό της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την κα Ευγενία Ντουραμάκου.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

14/7/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου