Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Η Ευχή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, για τους Αδελφούς μας εκτός Ελλάδας

 

                                        Άγιος Παϊσιος.Φωτο:phorum.com.gr

Στις 12 Ιουλίου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, από το έτος 2015 , που συναριθμήθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Από τα Φάρασα της Καππαδοκίας ήρθε προσφυγόπουλο ο Άγιος Παϊσιος στην Ελλάδα και ασκήτεψε στο Άγιον Όρος, στις Μονές Στομίου Κόνιτσας και Εσφιγμένου, στο Όρος Σινά και πάλι στο Άγιον Όρος, (Καλύβη Αρχαγγέλων, Μονή Σταυρονικήτα, Τίμιο Σταυρό, “Παναγούδα”). Υπήρξε διορατικός και προορατικός γέροντας, πνευματικός καθοδηγητής χιλιάδων προσκυνητών(1). Ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

Η ευχή του μακαριστού γέροντα, “Για να δώσει ο Θεός χαρά και παρηγοριά στους θλιμμένους αδελφούς μας που βρίσκονται στην ξενιτιά και στους πιο μακρινούς κεκοιμημένους αδελφούς μας που βρίσκονται στην ξενιτιά.Αμήν”, περιλαμβάνεται στο τέλος του βιβλίου με τίτλο, “Οι προσευχές του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκη”(2).

Ο Όσιος Αρσένιος ήταν πνευματικός πατέρας, με θαυματουργικό τρόπο, του γέροντα Παϊσίου, από τη νηπιακή του ηλικία. Ο Άγιος Παϊσιος έγραψε τον βίο του Οσίου Αρσενίου, τον οποίο εξέδωσε το γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο της Σουρωτής το έτος 1979 . Ο Άγιος Αρσένιος βάπτισε τον πατέρα Παϊσιο στα Φάρασα και απαίτησε από τους γονείς του να δοθεί το δικό του όνομα Αρσένιος και όχι Χρήστος του παππού του. Είπε χαρακτηριστικά, με προφητικό νόημα: “Εσείς καλά θέλετε να αφήσετε άνθρωπο στο πόδι του παππού, εγώ δεν θέλω να αφήσω καλόγηρο στο πόδι μου;”

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης διάβαζε ως ιερέας ευχές και ευχόταν για διάφορες περιπτώσεις. Οι ευχές όμως του Ευχολογίου δεν αρκούσαν , επειδή υπήρχαν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπήρχε ανάλογη ευχή. Γι΄ αυτό ο Όσιος Αρσένιος χρησιμοποιούσε όλους τους ψαλμούς του Ψαλτηρίου, ορίζοντας έναν ψαλμό για καθεμιά περίπτωση. Το Ψαλτήρι, με αυτή τη χρήση, το είχε και ο γέροντας Παϊσιος και το διάβαζε κάθε ημέρα ολόκληρο. Μερικές φορές χώριζε τη νύχτα σε ώρες από 21:00 ως τις 22:00 και διάβαζε την ευχή για όσους τελειώνουν αργά από τις δουλειές τους και γυρίζουν στα σπίτια τους να τους φυλάει ο Θεός. Από τις 23:00 ως τις 00:00 ευχόταν για όσους ταξιδεύουν νύχτα να μην παθαίνουν ατυχήματα, από τις 00:00 ως τις 01:00 για όσους ξενυχτούν μέσα σε κακόφημα κέντρα για να τους βοηθήσει ο Θεός να ξεφύγουν. Γενικά ευχόταν για όλα, όπως ο πνευματικός καθοδηγητής του, ο Όσιος Αρσένιος. Η ευχή του Αγίου Παϊσιου για τους ξενιτεμένους αφορά τον 150ο Ψαλμό και συγκεκριμένα τους ακόλουθους στίχους 1-6:

1.Αινείτε τον Θεόν εν τοις αγίοις αυτού· αινείτε αυτόν εν στερεώματι της δυνάμεως αυτού.

2.Αινείτε αυτόν επί ταις δυναστείαις αυτού· αινείτε αυτόν κατά το πλήθος της μεγαλοσύνης αυτού.

3.Αινείτε αυτόν εν ήχω σάλπιγγος· αινείτε αυτόν εν ψαλτηρίω και κιθάρα.

4.Αινείτε αυτόν εν τυμπάνω και χορώ· αινείτε αυτόν εν χορδαίς και οργάνω.

5.Αινείτε αυτόν εν κυμβάλοις ευήχοις· αινείτε αυτόν εν κυμβάλοις αλαλαγμού.

6.Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον.

Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.Αμήν.Αλληλούια.

Ερμηνεία του 150ου Ψαλμού:

1.Αινείτε τον Θεό στα άγια αυτού σκηνώματα και θυσιαστήρια, αινείτε αυτόν όσοι είστε στο στερέωμα του ουρανού , το οποίο έγινε από την ανυπέρβλητη δύναμη του Θεού.

2.Αινείτε αυτόν για τα μεγάλα και θαυμαστά έργα της αμέτρητης δύναμης του, αινείτε αυτόν όπως πρέπει στο άπειρο ύψος της μεγαλειότητας του.

3.Αινείτε αυτόν ιερείς, με ήχο σάλπιγγας, αινείτε αυτόν λευίτες, κρούοντας ψαλτήριο και κιθάρα.

4.Αινείτε αυτόν τυμπανίστριες γυναίκες, κρούοντας το τύμπανο και σεις άνδρες σύροντας σεμνοπρεπώς χορό. Αινείτε αυτόν με έγχορδα και πνευστά όργανα.

5.Αινείτε αυτόν με κύμβαλα λεπτότατα που ηχούν χαμηλά, αινείτε αυτόν με κύμβαλα που παράγουν δυνατούς κρότους, οι οποίοι θυμίζουν θριαμβευτικούς αλαλαγμούς.

6.Κάθε τι που έχει ζωή και αναπνέει, ας αινέσει τον Κύριο. Αλληλούια. Αινείτε τον Θεό (3).

Είθισται ,στην εορτή της μνήμης του κάθε Αγίου να ψάλλουμε το απολυτίκιον του. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη του και λαμβάνουμε τα δώρα της θείας Χάρης του.

Η αγιογράφηση του Αγίου Παϊσίου



     Άγιος Παϊσιος.Φωτο: Εικόνες αγίων- βυζαντινές- αγιογραφίες- ορθόδοξες εικόνες.   


Ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης απεικονίζεται στηθαίος, με το κουκούλιο στη κεφαλή και τον μανδύα του μεγαλόσχημου μοναχού. Φέρει πλούσια, μετρίου μήκους, διχαλωτή γενειάδα.  Στο περίφροντι βλέμμα του διαφαίνεται η μεγάλη του διορατικότητα, και η προορατικότητα υπέρ της αποφυγής των κινδύνων των πιστών,  οι οποίοι ζητούν, με κατάνυξη ψυχής, τη βοήθειά του. Στο ανυψωμένο δεξί χέρι του κρατεί σταυρό και στο αριστερό φέρει ανοιχτό ειλητάριο, στο οποίο αναγράφεται "αγάπη και ταπείνωση σε αυτή τη συχνότητα εργάζεται ο Θεός"Το φωτοστέφανο διαγράφεται με   μία γραμμή στη περιφέρεια του κύκλου, σε απόχρωση σιέννας ψημένης, πάνω σε χρυσό κάμπο, το ίδιο και  το όνομα  του Αγίου Παϊσίου. 

Απολυτίκιον Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου.Ήχος α΄.

Των Φαράσων τον γόνον, και του Άθωνος κλείσμα, και των πάλαι οσίων, μιμητήν και ισότιμον, Παϊσιον τιμήσωμεν πιστοί, το σκεύος χαρισμάτων το μεστόν, ως φυλάσσοντα εκ πάντων των λυπηρών, τους πίστει ανακράζοντας·Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα(4).

Είθε η Χάρη και η Ευλογία του Αγίου Παϊσίου να φωτίζει όλον τον κόσμο.


Βιβλιογραφία

1.Αγιολόγιον 2018.Εκδόσεις Σαϊτης.

2.Οι Προσευχές του Οσίου Αρσενίου.Αθήνα.Εκδόσεις Στίγμα ΕΠΕ.

3. Η Παλαιά Διαθήκη, τόμ. 10ος, σελ 605 (μετάφραση Π.Τρεμπέλα).Αθήνα. Εκδόσεις Σωτήρ.

4. Ημερολόγιον 2022.Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης, Αθήνα.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η.Κοντοπούλου

12/7/2022



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου