Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η Εορτή της Μνήμης της Αγίας Παρασκευής στη Βαλύρα Μεσσηνίας

 


              Το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στη Βαλύρα. Φωτο: lyrasiblospot.com

Σ΄ ένα ηλιόλουστο ύψωμα, στο Γιοργόρεμα της Βαλύρας, στέκει σιωπηλό στον χρόνο το μικρό ερειπωμένο εκκλησάκι, που οι τρεις εναπομείναντες τοίχοι του καταμαρτυρούν ότι το έκτισαν οι θεοσεβείς πρόγονοί μας , κατά τον 13ο αιώνα, για να τιμούν ετησίως τη μνήμη της θαυματουργού Αγίας Παρασκευής .

Στις 26 Ιουλίου 2022, ανήμερα της εορτής της μνήμης της Αγίας Παρασκευής, θα  γίνει θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Βαλύρας , από τον σεπτό πατέρα Ιωάννη Φωτεινό.

Ο κύριος Γιώργος Φειδάς, επιχειρηματίας,  ο οποίος διαμένει στο Road Island των Ηνωμένων Πολιτειών, συντονίστηκε όμορφα με τον κύριο Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, ιδιοκτήτη ενός από τους δύο υπέροχους φούρνους στη Βαλύρα, για την αρτοκλασία. Η αρτοκλασία  αφορά τρεις κύριους  λόγους:

Πρώτον, είναι  υπέρ των κεκοιμημένων της οικογένειας Φειδά, δεύτερον υπέρ των ζώντων που φέρουν το όνομα των παππούδων τους και εορτάζουν, και τρίτον, υπέρ υγείας του φίλου και συμπατριώτη μας κυρίου Ιωάννη Ε. Λινάρδου, οικονομολόγου , δημοσιογράφου, και ιδρυτή των ιστοσελίδων “Η Βαλύρα της Ιθώμης” και “Η Ενορία μας, Άγιος Αθανάσιος Βαλύρας”.


Η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή έζησε κατά τον 2ο αιώνα, και καταγόταν από τα περίχωρα της Ρώμης, από χριστιανούς και πλούσιους γονείς. Τον πλούτο που κληρονόμησε τον μοίρασε στους φτωχούς και η ίδια αποσύρθηκε σε γυναικείο μοναστήρι, όπου έζησε ασκητικά για αρκετό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια βγήκε από το μοναστήρι και άρχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Όταν της ζητήθηκε να αρνηθεί την πίστη της, άρχισαν τα βασανιστήρια χωρίς τέλος. Επειδή παρέμενε αβλαβής, οδηγήθηκαν πολλοί στη χριστιανική πίστη, καθώς και ο αυτοκράτορας Αντωνίνος. Η Αγία τελειώθηκε με αποκεφαλισμό (1).


                                     Φωτο: agiospatrokosmas.gr

Μέχρι και τη δεκαετία του 1960, ο μακαριστός πατήρ Δημήτριος Ξυδόπουλος, με τη συνοδεία των πιστών ανθρώπων της Βαλύρας, ανήμερα της εορτής της μνήμης της Αγίας Παρασκευής, λειτουργούσε στον  ερειπωμένο ναϊσκο και έκανε κανονικά αρτοκλασία. Τιμούσε τον παππού Παρασκευά και τον πρωτοξάδελφό του Παρασκευά Φειδά, με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί, από τα δώδεκα χρόνια του, όταν απεβίωσε η μητέρα του. Η θεία του Ευγενία, η μητέρα του Παρασκευά,   στάθηκε  στον αγαπημένο ανεψιό της Δημήτρη , τον γιο της αδελφής της, όσο κανένας άλλος άνθρωπος στη ζωή, και ήταν εκείνη, η οποία με τη θεάρεστη συμπεριφορά της τον ώθησε προς το ιερατικό λειτούργημα.

Μπορεί ο αείμνηστος Παρασκευάς Φειδάς , καβάλα στον όμορφο "Αγιο” , το άλογο του, όπως το αποκαλούσαν κατά τη δεκαετία του 1940 στη Βαλύρα, να μας ευλογεί από τους ουρανούς , και κάθε χρόνο να λαμβάνει το δώρο της εορτής του από τα ευλογημένα, εν ζωεί τέκνα του, όμως όχι όπως παλιά, στο αγαπημένο του εξωκκλήσι, το οποίο παραμένει στην ίδια ερειπωμένη κατάσταση, ξεχασμένο για σειρά δεκαετιών . Γι΄ αυτόν τον λόγο, η αείμνηστη κόρη του Βάσω, αφιέρωσε μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία τοποθετήθηκε αριστερά στο τέμπλο του Ιερού Ναού  του Αγίου Δημητρίου Βαλύρας.


Η εικ. της Αγίας Παρασκευής, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Βαλύρας, δωρεά της αείμνηστης Βάσως Φειδά. Φωτο: Μαρία Φ. Ηλιοπούλου


Η αλησμόνητη Βάσω Φειδά, ως θεάρεστο πρότυπο Βαλυραίας γυναίκας , διέθετε τον μισθό της - εργαζόταν ως γραμματέας στα δικαστήρια στην Αθήνα -για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στη Βαλύρα. Στις διακοπές της αναλάμβανε η ίδια τον ρόλο του βιβλιοθηκάριου, ακόμη κι όταν οι σωματικές της δυνάμεις δεν το επέτρεπαν, λόγω χρόνιας πάθησης, παράλληλα έγραφε  ενδιαφέροντα άρθρα στην έντυπη παλιά εφημερίδα της Βαλύρας.

Όπως ο θεοσεβούμενος , αφιλοκερδής και φιλεύσπλαχνος πατέρας Παρασκευάς Φειδάς, παρομοίως και τα ευλογημένα τέκνα του στάθηκαν δίπλα στην Εκκλησία στη Βαλύρα, σε καιρούς μεγάλης ανάγκης.


            Το τέμπλο του Ι.Ν.  Αγίου Δημητρίου Βαλύρας. Φωτο: Μαρία Φ. Ηλιοπούλου

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Καλαμάτα, κατά τη δεκαετία του 1980, παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στη στέγη του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου της Βαλύρας. Ο κύριος Ανδρόνικος Φειδάς , ο οποίος μας χαιρετά σιωπηλά, διαβάζοντας καθημερινά τα θρησκευτικά του βιβλία στο μακρινό Road Island των Η.Π.Α., με γενναιοδωρία ψυχής  έστειλε το ποσό των 5.000 χιλ δολαρίων, για την κάλυψη μέρους των εξόδων επισκευής του ιερού ναού. Ο κος Γιώργος Φειδάς αντίστοιχα, είναι σταθερά κοντά μας , και απολαμβάνουμε τις διδακτικές ιστορίες του, από το όμορφο παρελθόν της Βαλύρας, τις οποίες μας διηγείται παραστατικά .Ο ίδιος προσέφερε 500 δολάρια πρόσφατα,  στον  Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας.


                     Ο Ι.Ν.  Αγίου Δημητρίου Βαλύρας.Φωτο: lyrasiblogspot.com

Κι άλλες εκπλήξεις μάς ετοιμάζει ο δημιουργικός κος Γιώργος Φειδάς, για το σύντομο μέλλον, όπως του Αγίου Φανουρίου που θα μοιραστούμε όλοι μαζί μία μεγάλη φανουρόπιτα, και θα προσευχηθούμε στον Άγιο Φανούριο, για να μας αποκαλύψει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, η οποία λείπει από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Είθε η Αγία Παρασκευή να χαρίζει το φως της παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στη ζωή όλων μας, να ανοίξει διάπλατα τους οφθαλμούς μας και να αντικρίσουμε το μεγαλείο της Ουράνιας Βασιλείας, του Θεού και Πατέρα μας.

Χρονιά Πολλά σε όλους  που εορτάζουν.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου για τις φωτογραφίες εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Βαλύρας και στις κυρίες Βάσω Φ. Ηλιοπούλου και Ελένη Ι. Καρανάνου, κοινωνιολόγο, για την αποστολή των φωτογραφιών στην ιστοσελίδα μας.

Βιβλιογραφία

1.Αγιολόγιον-Ημερολόγιον 2018. Αθήνα. Εκδόσεις Σαϊτης.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

25/7/2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου