Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ο Εορτασμός της Μνήμης Κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου

 

   Η κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στον Ι.Ν.tων Βλαχερνών. Φωτο: Romfea

 Η Εκκλησία μας, στις 2 Ιουλίου τιμά τη μνήμη της κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό των Βλαχερνών, στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου, αφορά το άγιο ιμάτιο ή φόρεμα της Παναγίας, το οποίο η ίδια χάρισε σε μία από τις θεραπαινίδες που τη φρόντιζαν, πριν από τη μετάστασή της στον Ουρανό. Ουσιαστικά, η Παναγία χάρισε δύο φορέματα, γιατί δύο ήταν οι γυναίκες που τη φρόντιζαν, αλλά το ένα εξ αυτών μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά σε Εβραίες Χριστιανές γυναίκες , και εντοπίστηκε σε ένα χωριό στην Γαλιλαία, κοντά στις πόλεις Ναζαρέτ και Καπερναούμ (1).


Στα χρόνια του βασιλιά του Βυζαντίου Λέοντος του Μεγάλου, δύο πατρίκιοι στρατοπεδάρχες αυτάδελφοι, οι Γάλβιος και Κάνδιδος επισκέφθηκαν τα Ιεροσόλυμα, με τις ευλογίες του Βασιλιά Λέοντα και της βασίλισσας Βερίνας, για να προσκυνήσουν και να βρουν την Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου και να τη μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν έφθασαν στα μέρη της Παλαιστίνης, πέρασαν από τη Γαλιλαία για να επισκεφτούν τη Ναζαρέτ και την Καπερναούμ. Διανυκτέρευσαν εκεί κοντά σ΄ ένα χωριό, στο σπίτι μίας Εβραίας γερόντισσας, Χριστιανής στην πίστη, που την έλεγαν Άννα. Καθώς οι υπηρέτες ετοίμαζαν το δείπνο, είδαν οι δύο αδελφοί ένα μικρό σπίτι κλεισμένο, μέσα από το οποίο έβγαινε πολύ φως και ευωδία, και εξέρχονταν θεραπευμένοι ασθενείς. Αφού πίεσαν πολύ τη γερόντισσα Άννα, τελικά τους ομολόγησε ότι στον οικίσκο ήταν φυλαγμένη μέσα σε μικρό κιβώτιο η Τιμία Εσθήτα της Παναγίας , της Αειπαρθένου Μαρίας.

Εκείνοι προσκύνησαν μετά δακρύων και παρακάλεσαν τη Θεοτόκο να τους επιτρέψει τη μεταφορά της Εσθήτος στην Πόλη της, στη Βασιλεύουσα του Χριστιανισμού. Επειδή κατανόησαν ότι αυτό δεν επρόκειτο να το επιτρέψει η γερόντισσα, πήραν κρυφά τα μέτρα του κιβωτίου μαζί τους ,για να κατασκευάσουν ένα άλλο ίδιο, και να το αφήσουν στη θέση του κανονικού. Η γερόντισσα σίγουρα δεν θα απαρνιόταν την ευλογία της Εσθήτος της Παναγίας, της οποίας ήταν φύλακας από γενιά σε γενιά, στους Αγίους Τόπους, και θα θεωρούσε μία τέτοια ενέργεια ως ιερή βεβήλωση.

Αφού προσκύνησαν τους Αγίους Τόπους, βρήκαν ξυλουργό, κατασκεύασαν ένα ίδιο κιβώτιο, και επιστρέφοντας αντικατέστησαν το κανονικό, χωρίς να το καταλάβει η γερόντισσα Άννα.

Θα μπορούσε κάλλιστα να τους περιπαίξει ο ίδιος ο Θεός και να τους τιμωρήσει ανεπανόρθωτα, κόβοντας τα ίδια τους τα χέρια και τυφλώνοντάς τους, αλλά , κατ΄ οικονομία του Παντοδύναμου Θεού, ήταν θέλημα να έλθει η Χάρη της Εσθήτος στη Βασιλεύουσα και να θαυματουργήσει, υπέρ της σωτηρίας των πανταχόθεν Χριστιανών, σε πολύ δύσκολους καιρούς για την Ορθοδοξία. Αυτό δεν σημαίνει ότι λιγόστεψε η θεία Χάρη στην Παλαιστίνη και ότι μετά από αυτό δεν μπορούσε η γερόντισσα να φροντίσει τους πάσχοντες και ότι ο οικίσκος δεν έλαμπε πλέον, διότι το φως της Θεοτόκου μεταλαμπαδεύεται και δεν λιγοστεύει, αντίθετα πληθύνεται με τη Χάρη και τη Δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Γι΄ αυτό η γερόντισσα τίποτα δεν κατάλαβε, ως επιλεγμένη κόρη της Παναγίας, διότι ο Θεός τίποτα δεν της στέρησε.

Οι δύο αδελφοί στην Πόλη δεν ομολόγησαν στον Βασιλιά και στον Αρχιεπίσκοπο ότι επέστρεψαν με την Εσθήτα της Θεοτόκου, μέχρι να γίνει άλλος βασιλιάς και αρχιεπίσκοπος, για να μη πάρουν την Εσθήτα εκείνοι, όταν φύγουν για τα δικά τους μέρη και τους τη στερήσουν. Κοντά στον Κεράτιο κόλπο, ο οποίος Βλαχέρναι ονομαζόταν, έκτισαν την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Μάρκου για να μη καταλάβουν οι άνθρωποι την υπόθεση για την Τιμία Εσθήτα και την έκρυψαν για λίγο καιρό, υπηρετώντας οι δυο τους το μέγα μυστήριο.

Η Χάρη όμως της Θεοτόκου δεν άφησε τους δύο αδελφούς να κρατήσουν το μυστικό για πολύ καιρό, και τελικά αποκάλυψαν το χαρμόσυνο γεγονός στον βασιλιά Λέοντα και στη βασίλισσα Βερίνα, που προσκύνησαν με δάκρυα και έκτισαν λαμπρό ναό προς τιμήν της Θεομήτορος. Στον Ιερό Ναό των Βλαχερνών ήταν τοποθετημένη η σορός, η οποία περιλάμβανε την Τιμία Εσθήτα και το Παλλίον, δηλαδή το Επανωφόριο της Θεοτόκου. Ο βασιλιάς Λέοντας περιτύλιξε μόνη της την Εσθήτα με βασιλική πορφύρα και τη σφράγισε μέσα σε άλλο μικρό κιβώτιο , κατασκευασμένο από κεχριμπάρι, το οποίο τοποθέτησε εντός του μεγάλου χρυσού κιβωτίου, δηλαδή της σορού. Η Θεοτόκος προστάτευε την Πόλη από πολλούς κινδύνους, πολέμους , λιμούς, λοιμούς, και άλλα πολλά λυπηρά γεγονότα.

Όταν πολιορκήθηκε εκείνη την περίοδο η Πόλη και οι πολέμιοι περικύκλωσαν τα τείχη, οι Χριστιανοί αφαίρεσαν από τον Ιερό Ναό των Βλαχερνών τα χρυσά και τα αργυρά, όλο τον στολισμό του, για να μη τα πάρουν οι φιλοχρήματοι και άπιστοι βάρβαροι. Άνοιξαν στην ανάγκη τη χρυσή σορό και μέσα βρήκαν το μικρό κιβώτιο από το ήλεκτρο , με την τυλιγμένη Εσθήτα με βασιλική αλουργίδα.

Η Τιμία Εσθήτα της Θεοτόκου , που είναι μάλλινη και το μαλλί το τρώει ο σκόρος συνήθως, ήταν ανέπαφη, ενώ το μεταξωτό τεμάχιο της βασιλικής αλουργίδας , με το οποίο ήταν τυλιγμένη η Εσθήτα, είχε φθαρεί. Το ιμάτιο της Θεοτόκου παραμένει αδιάφθορο, όπως η ψυχή, το σώμα, ο λογισμός, το ήθος, ο λόγος, ο τρόπος και όλα στην Αειπαρθένο Μαρία παραμένουν καθαρά και θεία, λουσμένα στο άγιο φως.

Ο Πατριάρχης με δάκρυα και γονυπετής ασπάστηκε την Τιμία Εσθήτα και υποσχέθηκε στον λαό ότι θα την ασπαστούν όλοι, μόλις ελευθερωθούν από τον εχθρό, το οποίο συνέβη μετά από μερικές ημέρες, ευχαριστούντες άπαντες την Παντάνασσα για την προστασία της Βασιλεύουσας και του χριστεπώνυμου λαού της.

Είθε η Χάρη και Προστασία της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου των Βλαχερνών, να σκεπάζει όλα τα τέκνα της.

Παναγία εν Βλαχέρναις:

Απολυτίκιον.Ήχος πλ.δ΄

Θεοτόκε αειπαρθένε, των ανθρώπων η σκέπη. Εσθήτα και ζώνη του αχράντου σου σώματος,

κραταιάν τη Πόλει σου περιβολήν εδωρήσω, τω ασπόρω τόκω σου άφθαρτα διαμείνοντα· επί σοι γαρ και φύσις, καινοτομείται και χρόνος. Διο δυσωπούμεν σε, ειρήνη, τη πολιτεία σου δώρησαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Βιβλιογραφία

1. Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας (1973). Μήν. Ιούλιος, σελ. 19-28.

Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

2/6/2022





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου