Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Καλοκαιρινά Όνειρα, Ζωγραφισμένα πάνω σε Βότσαλα

 

     Η παραλία της Αγίας Φωτεινής στη Χίο.Φωτο: Tina E. Kondopoulou

Η Καλοκαιρινή περίοδος είναι για τα παιδιά μία μεγάλη ευκαιρία ανάπαυσης από τον φόρτο της εργασίας όλης της χρονιάς, αποδέσμευσης από τις σχολικές ευθύνες , και απόλαυσης της θάλασσας, η οποία προκαλεί με τις χρυσές παραλίες της και τα γαλήνια , λευκά και γοητευτικά της κύματα τους λουόμενους, ώστε να αναχαιτίσουν τη δυσάρεστη αίσθηση του καύσωνα, να δυναμώσουν το σώμα τους, μέσα από τη φυσική άθληση, και να  απογειώσουν τη θετική διάθεσή τους.

Πολλές όμως φορές τα παιδιά, τα οποία χαρακτηρίζονται από δημιουργικές διαθέσεις, θέλοντας να δώσουν νόημα στις διακοπές τους και να  εκδηλώσουν τα ταλέντα τους, επιδίδονται σε διάφορες δραστηριότητες στην αμμουδιά.

Μία από αυτές τις δραστηριότητες αφορά την αξιοποίηση των φυσικών υλικών , τα οποία υπάρχουν γύρω τους, όπως τα διαλεκτά βότσαλα, τα οποία τους εντυπωσιάζουν με την πρώτη ματιά.

Κάποτε ήταν άχαρες , χονδρές και ασχημάτιστες πέτρες. Το κύμα τις λάξευσε , έφυγε όλη η μαυρίλα τους, λευκάνθηκαν και αδυνάτισαν. Έγιναν λείες και κομψές, και σαν όμορφα στολίδια κοσμούν  τις παραλίες.

Όταν και όπου επιτρέπεται, τα πολύ μικρά παιδιά συλλέγουν όμορφα και αστραφτερά βότσαλα στο φως του ηλίου, και εναποθέτουν επάνω τους τα έγχρωμα όνειρά τους με κηρομπογιές , τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούν και άλλα υλικά, όπως ακρυλικά χρώματα και λαδομπογιές , ακόμη και ντεκουπάζ κάνουν πάνω στα βότσαλα, αν έχουν εξοικειωθεί με την τεχνική, λέγει η φίλη της ιστοσελίδας μας , κυρία Μαρία Μάντικα από τη Χίο.


                                         Φωτο:Trikalaview

Η κυρία Μαρία, ως μητέρα δύο πολύ δημιουργικών θυγατέρων, έχει βιώσει όμορφες εμπειρίες με τις δύο κόρες της, ζωγραφίζοντας πάνω σε βότσαλα, πριν από 20 χρόνια. Οι σημερινές γιατρίνες της, Αγγελική και Στεφανία, θυμούνται όταν στην τσιμεντένια αυλή, στο εξοχικό τους σπίτι, κολλούσαν βότσαλα με κόλλα για πλακάκια, και τα βοτσαλένια δημιουργήματά τους ακόμη παραμένουν άφθαρτα στον χρόνο, κοσμώντας όμορφα τον χώρο γύρω τους. 


            Η παραλία της Αγίας Φλόγας (Φωτιάς) στη Χίο. Φωτο: Tina E.Kondopoulou


 
  Ένα καλοσχεδιασμένο βότσαλο είναι αιώνιο δώρο για και από ένα αγαπημένο πρόσωπο, πολλοί τα κρατούν ως ενθύμιο από τους παιδικούς τους φίλους και αναπολούν μοναδικές στιγμές , όμορφα καλοκαίρια κατά την πρώιμη , αθώα περίοδο, γεμάτη γέλια και χαρές, της παιδικής τους ηλικίας.


                                        Φωτο:soulouposeto.gr

Τα παιδιά μπορεί κάλλιστα να αποφασίσουν να μη βάψουν τα βότσαλά τους, αλλά να τα διακοσμήσουν, δημιουργώντας τη δική τους σύνθεση και να τα συνδυάσουν με αναμμένα κεράκια, φωτίζοντας τα δροσερά βράδια το μπαλκόνι του σπιτιού, μεταφέροντας τη μαγεία και την ενέργεια της θάλασσας στο σπίτι.


                       
             Σύνθεση και φωτο: Eva T.Gennadis

Συλλέγουν όμορφα βότσαλα, σε σχήματα  και  χρωματικές αποχρώσεις της αρεσκείας τους, και στήνουν τη σύνθεσή τους, ταιριαστά με τον χώρο γύρω τους.  Και όμορφες γλάστρες, με τη βοήθεια των γονιών τους, μπορούν να κατασκευάσουν με μικρά βότσαλα, για τον ανθόκηπο του σπιτιού.


                                             
Φωτο:foumara.gr

-“ Ματαίωσα ν΄ αλλάξω την επίπλωση στα μπάνια του σπιτιού μια χρονιά, και είπα στην οικογένεια μου, έχουμε άλλες προτεραιότητες, να περιμένει αυτό για του χρόνου. Τα παιδιά μου διακόσμησαν με ωραία βότσαλα τις φθαρμένες επιφάνειες και ξεπέρασαν διεθνούς φήμης διακοσμητές, με την νέα αίσθηση που έδωσαν στον χώρο”, μας είπε ένας φίλος της ιστοσελίδας μας, "Η Βαλύρα της Ιθώμης", ο οποίος είναι ο ίδιος γνωστός διακοσμητής.


                                       Φωτο:enallaktikiagenda.gr

-“Πάνω σ΄ ένα βότσαλο, δεν είχα κάτι άλλο διαθέσιμο , ζωγράφισα σε μπλε κάμπο έναν χρυσό σταυρό και το ΙC ΧC ΝΙ ΚΑ και το χάρισα σε μία πονεμένη και χτυπημένη από την επάρατη νόσο κυρία”, μας εξήγησε ένας φίλος ζωγράφος, στον οποίο αρέσει να στήνει το καβαλέτο του στην παραλία και να απαθανατίζει με τα πινέλα του το ηλιοβασίλεμα, και τους άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς του δειλινού.

Και στα καλλωπιστικά φυτά αρέσουν τα βότσαλα, σαν στολίδια στις γλάστρες τους. Έχει παρατηρηθεί ότι φυτά τα οποία γειώνουν τις ρίζες τους πάνω σε βότσαλα, αναπτύσσονται και καρποφορούν καλύτερα.

Ένα βότσαλο από μία αξέχαστη παραλία στη Μεσσηνία, στη συνέχεια ζωγραφισμένο με ελαιοχρώματα από μία καλλιτέχνιδα στη Βαλύρα,  παραμένει πηγή έμπνευσης μου. Συγκρατεί τα χειρόγραφα κείμενα μου πάνω στο γραφείο, ενάντια στις ριπές του ανέμου.


                                           Φωτο: douleutaras.gr

Ένα όμορφο βότσαλο είναι και η ψυχή μας, περιμένοντας να λαξευτεί από τα κύματα του επίγειου βίου, να φωτιστεί, και να κοσμηθεί  με τις Χάρες του Αγίου Πνεύματος.

Καλές θερινές, δημιουργικές δραστηριότητες, με τα μικρά και μεγάλα παιδιά της οικογενείας σας.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/7/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου