Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Ο Ποιητής της Βαλύρας Αποθέωσε τη Μάνα και τη Μούσα του

            

                           Σε είδα Μάνα! Ο κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος


 

Η ποιητική, δημιουργική, και ρομαντική σκέψη του κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλου, εργολάβου και ποιητή της Βαλύρας, έφερε στο φως ύμνο προς τη μάνα, που είναι το μάννα της  ζωής. Την Παναγία, τη μητέρα Βαλύρα, τη φυσική μητέρα, αλλά και τη μούσα- μητέρα, τη σύντροφο της ζωής του , κα Ελένη Καπότη, ύμνησε ο ποιητής εκ βάθους καρδίας, με ακλόνητη αγάπη , αφοσίωση και ευγνωμοσύνη.


                     Μάνα, θεά της οικογενειακής εστίας, στην όμορφη Βαλύρα

Αφού  διήνυσε νοητικές αλλά και φυσικές αποστάσεις ο ποιητής, αγκαλιά με την ερωτική του καρδιά, στάθηκε και στράφηκε προς τη “ μάνα” ο δημιουργικός νους του, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας της εορτής της μητέρας, κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου 2023.


                                  Χαίρε μάνα,   ψυχή του κόσμου

Εικόνες του Μαγιού, συνδεδεμένες με τη γοητευτική πραγματικότητα της Βαλύρας, σαν αθάνατη βίβλος  ξεδιπλώθηκαν στο πέρασμά του, και επάνω  στο ειλητάριο της ψυχής τού ποιητή, με θεία έμπνευση,  χαράχτηκε ανεξίτηλη γραφή, δώρο προς τη ¨μάνα”, που όμοιά της άλλη δεν έχει δει η πλάση.


Μάνα αγνή, σαν τα νούφαρα του Παμίσου


Μάνα

Μάνα της καρδιάς,  της ορφάνιας, της περηφάνιας

Μάνα της αγάπης, των δακρύων, των σχολείων

Μάνα της χαράς, της λύπης, του γέλιου

Μάνα της προσευχής,  της ευχής

Μάνα της δουλειάς, της φαμελιάς, του πόνου, της φτώχειας

Μάνα της πίκρας, της γλύκας , των ονείρων

Μάνα του Θεού, του λαού, της ελπίδας, της φροντίδας

Μάνα του καημού, της ξενιτιάς, της σιωπής, της κραυγής, του ψιθύρου

Μάνα της κοίμησης, της θύμησης,   της συμπόνιας, της καταφρόνιας 

Μάνα, ο Θεός στο στόμα των μικρών παιδιών

Μάνα,  του Θεού  βοηθός  στο έργο Του.

Μάνα.. Μάνα...Μάνα....


Του Θεού βοηθός, και  επί γης άγγελος   είναι η γλυκιά  μάνα στον πόνο και στη χαρά των παιδιών της, και πανταχού παρούσα για να φροντίσει και να προστατεύσει τα τέκνα της. Από την ημέρα που αρθρώνει ο άνθρωπος λόγο, και μέχρι και την τελευταία του πνοή, επικαλείται την ανεπανάληπτη μητέρα του, εκείνη που τον έθρεψε με το  γάλα της και τον γαλούχησε με τα θεία νάματα της αγάπης και τής θυσίας της, κράζοντας από το βάθος της  καρδιάς του, "Μάνα".

Γλυκιά μανούλα είναι η Παναγία μας, που μάς κρατά ασφαλείς κάτω από την Αγία Σκέπη της, αλλά  και η όμορφη   η Βαλύρα μας, στην οποία είδαμε το φως της ζωής.   Άξιες είναι οι κόρες της Βαλύρας, που  ο Παντοδύναμος Θεός ευλόγησε να γίνουν μητέρες.


                                                   Η κα Ελένη Καπότη-Αδαμοπούλου

Ο ποιητής,  με ανακούφιση  καταθέτει εγγράφως την έμπνευσή του εμπρός στη Βαλυραία σύζυγο και μητέρα των παιδιών του, κα Ελένη Καπότη,   και αναφωνεί όχι μία, αλλά τρεις φορές: Μάνα...Μάνα...Μάνα....

 Μανούλες, να χαίρεστε τον ποιητή σας!

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλο, εργολάβο και ποιητή της Βαλύρας, για την  πλούσια του έμπνευση και το μοναδικό φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

17/5/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου