Φωτό: κα Αθανασία Μπατάλια στο fb.
Ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Βαλύρας κ. Γιώργος Φωτεινός, και η Σύμβουλος κα Αθανασία Μπατάλια, μετά από συστηματική εργασία παρακολούθησης των έργων διάνοιξης δρόμων στον κάμπο της Βαλύρας, έλαβαν εκ Θεού τούτη τη μαγευτική εικόνα, ως ηθική ανταμοιβή, ένα απέραντο ολάνθιστο λιβάδι με σινάπι, ντυμένο σε έντονες αποχρώσεις του κίτρινου, με άγριες ορχιδέες σε ροζ και μοβ αποχρώσεις σε πλήρη ανθοφορία, να κοσμούν την περίμετρό του. Στάθηκε εκστατικός ο νους του ανθρώπου και μετά τον πρώτο θαυμασμό άρχισε να αναρωτιέται τι συμβολίζει τούτη η υπέρμετρης ομορφιάς εικόνα, και γιατί η ψυχή του ανθρώπου έλκεται τόσο πολύ, ώστε ζητά επίμονα να την απαθανατίσει.
Το grader χρησιμοποιείται για να στρωθούν οι δρόμοι με στουρνάρι, δηλαδή χώμα συνδυαστικά με πέτρες από βράχους, για να μη μαζεύονται τα νερά και να περπατούν άνετα οι κυρίες της Βαλύρας, όταν κάνουν τις βόλτες τους στον κάμπο, αλλά και το σινάπι, τις βρούβες κοινώς και τις άγριες ορχιδέες ήθελε η όμορφη Αθανασία της Βαλύρας να απαθανατίσει μαζί με τον κ. Γιώργο Φωτεινό.
Ο κ. Γιώργος Φωτεινός, ο εργατικός άνθρωπος, που ακούραστα προσφέρει ως εργαζόμενος του Δήμου Μεσσήνης αλλά και εθελοντικά στη Βαλύρα για δεκαετίες, ο έμπειρος καλλιεργητής πάσης φύσεως κηπευτικών, εκείνος που μόνος του καλλιεργούσε στη Βαλτοκκλησιά 14 στρέμματα ντομάτα τα καλοκαίρια και ανελλιπώς φροντίζει τον 1,5 στρεμμάτων κήπο του, που είναι μέσα σε όλα, από τον Αστέρα FC Βαλύρας, την Κοινότητα Βαλύρας ως Αντιπρόεδρος, αλλά και ο καταπληκτικός μάγειρος, που ευφραίνει με κοκκινιστά κεφτεδάκια τον συμμαθητή και φίλο του κ. Χρήστο Παπαγεωργίου, και είναι ο μέντορας τής κα Αθανασίας Μπατάλια, ο χτυπημένος από τον θάνατο ( έχασε μητέρα, πατέρα, δύο αδελφούς και την 29χρονη κόρη του) , στάθηκε και είδε!
Είδε τη Βασιλεία του Θεού να αυξάνεται όπως ο σπόρος του σιναπιού, αλλά και την εσωτερική του ζύμη, τη θεάρεστη ζύμη, που αποδίδει άριστο άρτο, “λειτουργιά” για να κοινωνούν οι Βαλυραίοι, τρανό παράδειγμα προς μίμηση, προς εκείνους που ήρθαν και αυτούς που θα φέρουν οι καιροί του μέλλοντος.
Ακούστηκαν τα λόγια του Χριστού ( Ματθ. Ιγ 31,32,33 και Μάρκ. δ 30-32 ) Τίνι ὁμοία ἐστὶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ; Η τεράστια ανάπτυξη της βασιλείας του Θεού ,της ορατής εκκλησίας στη γη και του λόγου της πίστης , η μία από τα έξω και η άλλη από τα μέσα (1). Εξωτερικά η βασιλεία του Θεού επεκτείνεται σε όλα τα έθνη, όπως ο σπόρος του σιναπιού, ενώ εσωτερικά μεταμορφώνει όλη τη ζωή της ανθρωπότητας σε στάχυ πέπειρο .
“Εμείς είμαστε”, συμπέρανε ο ώριμος νους του κ. Γιώργου Φωτεινού, το ‘Εγώ ειμί” αφορά μόνο τον Χριστό, που είναι η κεφαλή μας, είναι ο ήλιος ο λαμπρός που φωτίζει το σινάπι και ανθίζει, που ωριμάζει τα στάχυα του αγρού, που καταρτίζει το σινάπι να μην είναι ζιζάνιο στα αναπτυσσόμενα στάχυα του πνεύματος.
-Το είπε και ο Μακρυγιάννης, εμείς και όχι το εγώ, η ενότητα, αγάπη, αλληλεγγύη, συμπόρευση, η ομάδα και όχι η ανάδειξη του ενός, η ειλικρινής φροντίδα προς τον άλλο, αυτό είναι η υπέρτατη αρετή της αγάπης προς τον πλησίον, που σώζει και οδηγεί σε έργα αγαστά, έργα ειρήνης στο Θεό και τους ανθρώπους αγαπητά, επεσήμανε ο κ. Γιώργος Φωτεινός.
Η μακαρία γη της Μεσσηνίας δεν υπολείπεται σε τίποτα, όλα τα έδωσε ο Θεός απλόχερα, και το σινάπι, με τους σπόρους του οποίου παράγεται η μουστάρδα, ενώ τα τρυφερά φύλλα στις ροζέτες του και οι βλαστοί του , πριν ανθίσει, μαγειρεύονται και είναι άριστα άγρια χόρτα προς χώνευση και θεραπεία του πεπτικού συστήματος.
“Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του σιναπιού για στομαχικές διαταραχές. Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C, β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης), ενώ είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Η βρώση τους θεωρείται χωνευτική, διουρητική, καθαρτική, αποτοξινωτική και τονωτική με ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφορικό και την καρδιά. Αν ανακατέψουμε το ζωμό τους με μέλι, γίνεται περίφημο σιρόπι και περνάει αμέσως η βραχνάδα και καθαρίζει η φωνή. Οι σπόροι του μαύρου σιναπιού χρησιμοποιούνται για παραγωγή φαρμάκων. Από την αρχαιότητα οι σπόροι του σιναπιού πιστεύεται ότι έχουν διεγερτικές ικανότητες.
Το άσπρο σινάπι της Βαλύρας έχει διεγερτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και δίνει μια αίσθηση ευεξίας, ενώ με το μαύρο, χτυπώντας σπόρους και τοποθετώντας τον πολτό εξωτερικά προκαλούμε τοπική υπεραιμία “(2).
-Γιώργο, πώς μαγειρεύονται οι βρούβες; ρώτησε η Αθανασία.
-Βράζουμε τα φύλλα τους, κυρίως τα βλαστάρια. Ταιριάζουν πολύ με κουκιά και αρακά και είναι άριστο συνοδευτικό με τα ψάρια. Τρώγονται και σαλάτα, όπως το μαρούλι, με κρεμμυδάκι, ή πράσο, λάδι και ξίδι, μαγειρεύονται και όπως το σπανακόρυζο , επίσης χρησιμοποιούνται στις χορτόπιτες.
-Κι αυτά τα μοβ ανθάκια, είναι πολύ εντυπωσιακά!
-Αυτά τα μοβ άνθη φύονται επάνω σε δύο λοβούς, έναν αρσενικό και έναν θηλυκό όρχι. Μάλλον ο φίλος μου ο Αχιλλέας, ο έμπειρος πατέρας σου, παρέλειψε να σου τα εξήγησε αυτά!
-Δηλαδή, τι να μου εξηγήσει;
Ανθισμένη άγρια ορχιδέα.
-Αυτό Αθανασία μου είναι το σερνικοβότανο!
-Αλήθεια; για μια στιγμή να το ψάξω στο διαδίκτυο! Άκου τι λέει Γιώργο:
“Το Σερνικοβότανο είναι ένα είδος Ορχιδέας. Το φυτό αυτό στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν Όρχις, όπως είναι και σήμερα η επιστημονική του ονομασία. Ο Διοσκουρίδης ο οποίος έζησε το 40-90μ.Χ., γράφει ότι το φυτό λεγόταν και Όρχις του Κυνός, δηλαδή ο όρχις του σκύλου και είναι φυτό που όπως είχαν παραδώσει οι πιο παλιοί από αυτόν, ήταν Σερνικοβότανο ή Θηλυκοβότανο, αναλόγως με τη χρήση του. Αν ο πατέρας έτρωγε φρέσκο τον μεγάλο κόνδυλο της Ορχιδέας αυτής το παιδί που θα γεννιόταν θα ήταν αρσενικό, ενώ αν η μητέρα έτρωγε τον μικρό κόνδυλο, θα γεννούσε θηλυκό παιδί. Οι μάγισσες το χρησιμοποιούσαν ως ερωτικό φίλτρο και ίσως να έχει σχέση με αυτό, ένα ακόμα λαϊκό του όνομα: «νεραϊδοβότανο». Τα ονόματα που έχει προσδώσει ο λαός μας στο φυτό αυτό, δεν είναι άσχετα με τις λαϊκές χρήσεις του. Το λένε και“μητροβότανο” αφού κάποτε έφτιαχναν χάπια από αυτό και τα τοποθετούσαν στη μήτρα για να βοηθήσει να γεννηθεί σερνικό. Οι ανθισμένοι βλαστοί του φυτού στην Κρήτη ονομάζονται Μάνες ή Μανόσταχα. Σε κάποιες περιοχές τους έτρωγαν τηγανιτούς. Η λαϊκή θεραπευτική και η βοτανοθεραπευτική χρησιμοποίησε το αφέψημα του Σερνικοβότανου σε δυσεντερία, σε κάθε είδος εντερικών παθήσεων, σε διάρροιες, σε κρυολόγημα, σε ερεθισμένο λαιμό, σε ξερόβηχα και κατά των φλογώσεων. Είναι επίσης μαλακτικό, διευκολύνει την πέψη και χρησιμοποιείται ως φάρμακο για όσους βρίσκονται σε ανάρρωση και γενικά σε όσους χρειάζονται τόνωση. Από το σερνικοβότανο γίνεται το σαλέπι.
Οι κόνδυλοι της άγριας ορχιδέας.Φωτό: Bambakia.gr
Το σαλέπι είναι θερμαντικό για το χειμώνα, αλλά έχει και φαρμακευτική δράση. Εκτός από γενικό τονωτικό, θρεπτικό και εύπεπτο ρόφημα για εξασθενημένους ή μη οργανισμούς, θεωρείται και αφροδισιακό. Κάποιοι όμως αποδίδουν την αφροδισιακή ικανότητα του σαλεπιού, στην κανέλλα και την ζιγγίβερη που προσθέτουν. Η ζιγγίβερη είναι το συστατικό της Τσιτσιμπύρας που ανέφερε σε ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου. Η Τζιτζιμπύρα είναι Κερκυραϊκό αναψυκτικό ποτό που εισήγαγαν οι Άγγλοι το 1860 στο νησί. Το όνομα Τζιτζιμπύρα προέρχεται από τις λέξεις ginger - beer. Δεν είναι μπύρα, αν και αφρίζει. Παρασκευάζεται από φρέσκο λεμόνι, νερό, ζάχαρη και ζιγγίβερη, η οποία στους νεοέλληνες είναι περισσότερο γνωστή με το ξενικό της όνομα: «τζίντζερ», παρά με το ελληνικό της: «πιπερόρριζα» (3).
Οι άγριες ορχιδέες της Βαλύρας που μαγνητίζουν τον οφθαλμό.
Φωτό: κα Αθανασία Μπατάλια
Πολλά διάβασε η κα Αθανασία Μπατάλια για το σερνικοβότανο και το σαλέπι, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας της αγάπησε εξ ίσου τα αρσενικά και τα θηλυκά παιδιά του, όσα του έδωσε απλόχερα ο Θεός, και δεν θεώρησε την ίδια σαν απλήρωτο γραμμάτιο στη ζωή του, όπως έβλεπαν κάποιοι παλιότερα τις κόρες τους, στα χρόνια της φτώχειας και αμάθειας. Η Αθανασία, η θυγατέρα του Αχιλλέα Μπατάλια, αξίας σαν δέκα άνδρες μαζί, όπως η αείμνηστη γιαγιά της Θανάσω, διατηρεί ψηλά τον πήχη της κοινωνικής προσφοράς , όπως η πατρική της οικογένεια, και συνάδει απόλυτα με το “εμείς” του κ. Γιώργου Φωτεινού. Γι΄αυτό εναρμονίζεται καλά με όσους προσφέρουν εθελοντική εργασία στο χωριό μας, και με όποιον θέλει να ενσωματωθεί στην ομάδα δράσης για μία καλύτερη Βαλύρα, δαμάζοντας και τον ίδιο, τον ηγετικό εκ φύσεως χαρακτήρα της.
Πέρα από τις κομματικές αντιλήψεις του καθενός, συνειδητοποιημένη και μάχιμη , αναζητά να συμπορευθεί και με άλλους νέους ανθρώπους, για να πάει μπροστά η γενέτειρά μας.
-Έχουμε σαφείς στόχους και προχωρούμε. Ενδεχομένως σε ορισμένα θέματα η προσέγγισή μας να μην είναι η πλέον αποδεκτή. Όμως, είμαστε ανοιχτοί στην εποικοδομητική κριτική και στην καλοπροαίρετη διάθεση των συγχωριανών μας, άλλωστε προς όφελός τους επενδύουμε σωματικά και ψυχικά. Ανασταλτικό όσον αφορά την πρόοδο θεωρώ όποιον θέτει πρώτα τα προσωπικά του συμφέροντα και ματαιώνει τις ομαδικές δράσεις μας.
-Στον κάμπο της Βαλύρας πώς προχωρούν τα έργα; ρώτησα την κα Μπατάλια.
To grader της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον άξιο χειριστή του, κ. Τζαβάρα,
επί το έργον. Φωτό: κ. Γιώργος Φωτεινός
-Σε τελικό στάδιο βρiσκεται ένα σημαντικό έργο, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, από τις αρχές του 1970, που περιλαμβάνει τη διάνοιξη , τον καθαρισμό και το στρώσιμο με στουρνάρι του κεντρικού δρόμου καθώς και των παραδρόμων στην περιοχή του κάμπου της Βαλύρας μας! Ευχαριστούμε θερμά τον περιφερειάρχη κ. Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τσουκαλά, καθώς και τον αξιόλογο συνεργάτη τους, χειριστή κ. Τζαβάρα. Καθαρίστηκαν με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο δρόμος που οδηγεί στο γήπεδο Μαρακανά , ο κεντρικός δρόμος προς το χωριό Πλατύ και αρκετοί παράδρομοι. Μία εβδομάδα ακόμη θα παραμείνει το grader στη Βαλύρα για την τελική φάση του έργου.
H κα Αθανασία Μπατάλια. Φωτό: κα Αθανασία Μπατάλια στο fb
-Έπεται και συνέχεια; ρώτησα τον κ. Φωτεινό.
-Χρειάζεται να καθαριστούν και να ασφαλτοστρωθούν τόσο ο δρόμος των 240 μέτρων που οδηγεί στο γήπεδο Μαρακανά, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης, όσο και κάποιοι δρόμοι εσωτερικά στο χωριό. Η αγροτική οδοποιΐα με πίσσα παραμένει εν δράσει στο Δήμο Μεσσήνης, έργα που συντονίζει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Αθανασόπουλος με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Γαλιάτσο σε συνδυασμό με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
-Είναι σε εξέλιξη κάποιο έργο, εντός του οικισμού της Βαλύρας, αυτή τη χρονική περίοδο;
-Τρεις καθρέπτες έχουν τοποθετηθεί στο Μπιζάνι για αποφυγή τρακαρισμάτων με σοβαρές συνέπειες, ουσιαστικά σε καίρια σημεία του δρόμου, ο οποίος είναι διπλής κατευθύνσεως .
-Υπάρχουν και άλλα έργα σε εξέλιξη;
-Βεβαίως!Πολλά και σοβαρά έργα, όπως το Μπεζεστένι, ο αγωγός ύδρευσης, ο καθαρισμός των καναλιών και του ποταμού της Μαυροζούμενας.
-Τότε να αναφερθούμε στο καθένα από αυτά αναλυτικά στις επόμενες αναρτήσεις μας.
-Ευχαρίστως.
Καθώς η κα Αθανασία Μπατάλια ανέλυε και κατέγραφε στην πλούσια μνήμη της τις πληροφορίες για την άγρια ορχιδέα, καθισμένη πάνω σε μια παλιά πέτρα στον κάμπο του χωριού, χτύπησε το τηλέφωνο του κ. Γιώργου Φωτεινού. Ήταν ο αθλητικογράφος της Βαλύρας, ο γνωστός κ. Χρήστος Παπαγεωργίου, περισσότερο απ΄ όλα ήταν ο “αδελφός” του κ. Φωτεινού και ο καλός φίλος της κα Αθανασίας Μπατάλια.
Ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου κάτω από την καρποφόρα μπανανιά του.
Φωτό: κ. Χρήστος Παπαγεωργίου στο fb
-Μαγείρεψα βλαστάρια από μαλλιάρια , είναι έτοιμα, να τα φάμε με ντόπιο ξιδάκι. Αν είναι να έρθεις απόψε, όταν επιστρέψω στο σπίτι, να φτιάξω στα γρήγορα και μία ωραία σκορδαλιά, πρότεινε ο κ. Φωτεινός.
-Μπα! Άστο Γιώργο μου για άλλη ημέρα, δεν πάμε καλύτερα οι τρεις μας να φάμε κανένα σουβλάκι στην πλατεία ; απάντησε το λιονταράκι του Μπιζανίου, το οποίο βέβαια λιοντάρι παραμένει ενεργό σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα της Βαλύρας, και θυσιάζει ακόμη και τα κεφτεδάκια του , όταν πρόκειται για κοινωφελή σκοπό.
Καθώς παρατηρούσε και θαύμαζε ο κ. Γιώργος την ανθισμένη φωτογραφία που τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο, και σύγκρινε τη δική του με την αντίστοιχη της κα Αθανασίας, θυμήθηκε το σαλέπι που έπινε παλιά, και έφερε στο φως η μνήμη του την αθάνατη συνταγή της γιαγιάς του:
Σαλέπι
Υλικά:
1 φλιτζ. Νερό
2 κεφαλάκια γαρίφαλα
Λίγη κανέλλα
Λίγη πιπερόριζα(τζίντζερ)
1κ.γλ. Ζάχαρη
1 κ.γλ. Σαλέπι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πάρει την παχύρρευστη υφή του. Αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε λίγο στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσοχή να μη βράσει πολύ, μέτρια να είναι η φωτιά.Προσθέτουμε κανέλλα και πιπερόριζα σε σκόνη και το πίνουμε ζεστό(4).
Σαλέπι κέρασμα από τη Βαλύρα. Φωτό:secret kitchen and travel
Μερικές φορές είναι εποικοδομητικό να πηγαίνουμε και για βρούβες...... Εις υγείαν σας!
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Φωτεινό, Αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας και στην κα Αθανασία Μπατάλια, Σύμβουλο της Κοινότητας, που μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις και δράσεις τους υπέρ του όμορφου χωριού μας, καθώς και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Βιβλιογραφία
1.https://www.sostis.gr/blog/item/4325-i-paravoli-tou-sporou-sinapiou-kai-tis-zumis
2.https://medlabgr.blogspot.com/2016/06/blog-post_5.html#ixzz80ibR5IUP
3. Νίκη Τσέκου. Το σερνικοβότανο το σαλέπι και η τσιτσιμπύρα στο holistic.gr.
4. Σαλέπι στο www. Bambakia.gr
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
4/5/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου