Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Το Μπεζεστένι "ήθελε τον Γαλιάτσο του"!

                           


  Η έναρξη των εργασιών καθαρισμού στο Μπεζεστένι της Βαλύρας. 
                                            Φωτό: κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια

Το Μπεζεστένι ήθελε τον Γαλιάτσο του”, λέγουν ικανοποιημένοι οι παππούδες εντός και εκτός Βαλύρας, που είδαν αναστημένο τον ιστορικό χώρο, ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Η συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης, της Περιφέρειας, και της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας έκανε αυτό το μεγάλο θαύμα!

Συγκινήθηκαν οι υπερήλικες Βαλυραίοι που αναγεννήθηκε το λατρεμένο Μπεζεστένι τους, κατά την περίοδο της Μεσοπεντηκοστής, που η Εκκλησία μας εορτάζει τη “Θεού Σοφία". Με τη σοφία και οξυδέρκεια του κ. Δημήτρη Γαλιάτσου, Αντιδημάρχου Μεσσήνης, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας , κ. Σταύρο Μακρή, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Φωτεινό, και τη Σύμβουλο κα Αθανασία Μπατάλια, υπό την άγρυπνη παρακολούθηση  του άξιου Δημάρχου Μεσσήνης, κ. Γιώργου Αθανασόπουλου συνέβη αυτό το θαυμαστό γεγονός.

Μέσα από τις στάχτες του αναδύθηκε ο όμορφος 1,5 στρεμμάτων χώρος δίπλα στο γραφικό, πλούσιο σε βλάστηση ποτάμι της Μαυροζούμενας. Μόνο ο αείμνηστος Τάκης Νατσούλης, ο συγγραφέας του βιβλίου “Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις”,  ήταν απών, για να συμπεριλάβει τον δραστήριο και αγαπητό Αντιδήμαρχο Μεσσήνης, κ. Δημήτρη Γαλιάτσο, στα ιστορικά του δεδομένα. Όμως να το θυμάστε! Τούτη η φράση δεν πρόκειται να ξεχαστεί από τις επόμενες γενιές, αφού επιτέλους βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος για να αποκαταστήσει τα κακώς κείμενα στο Δήμο Μεσσήνης......κατ΄επέκταση, ό,τι δεν πάει καλά  λέγεται πλέον στην τοπική μας Μεσσηνιακή διάλεκτο “θέλει τον Γαλιάτσο του”!

                                   Το Μπεζεστένι αναγεννιέται!Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου


Η κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας αναφέρει τα εξής:

-"Το μεγάλο μου όνειρο αλλά και η επιθυμία πολλών άλλων συμπολιτών μου πού αφορά την ανάπλαση και αναβάθμιση τού ποταμού Πίρνακα ( Μαυροζούμενας) είναι γεγονός!

Συνεργεία τού Δήμου Μεσσήνης και της Περιφέρειας, με την ακούραστη συμμετοχή τους, ξεκίνησαν τη διαμόρφωση και οριοθέτηση τής περιοχής “Μπεζεστένι”, παρουσία τού Αντιδημάρχου Μεσσήνης κ. Δημήτρη Γαλιάτσου, τού προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας κ. Σταύρου Μακρή, τού Αντιπροέδρου κ. Γιώργου Φωτεινού , και τής Συμβούλου κα Αθανασίας Μπατάλια.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, η Βαλύρα με το ποτάμι της να αποκτήσει ένα δυναμικό παρόν και ένα ακόμα πιο ελπιδοφόρο μέλλον"!

Το Μπεζεστένι από τη δεκαετία του 1930 ήταν χώρος ανταλλαγής αγροτικών προϊόντων και προώθησης αγοραπωλησιών,μεταξύ των κτηνοτρόφων και των  κατασκευαστών μικροαντικειμένων και αγροτικών εργαλείων , κάτι αντίστοιχα που συνέβαινε στο πανηγύρι του Μελιγαλά, το οποίο συνεχίζει να λαμβάνει χώρο στην εορτή της μνήμης των Γενεθλίων της Θεοτόκου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 Κατά τα πρώτα έτη τής ίδρυσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλύρας “ο Θάμυρις”, τη δεκαετία του 1980, το Μπεζεστένι δέχτηκε  5.000 χιλ. πανηγυριστές   και διασκέδασε με τρεις ορχήστρες στην εορτή της μνήμης του Αγίου Πνεύματος, που στολίζεται νυφούλα η όμορφη Αγία Τριάδα. Έκτοτε άρχισε να υποβαθμίζεται η περιοχή, ώστε τελικά κατάντησε ένας απεχθής σκουπιδότοπος. Οι Βαλυραίοι άνοιξαν διάπλατα τα μάτια τους για να αντικρίσουν, μετά από 40 χρόνια, το Μπεζεστένι τους στην όχθη του ποταμού, κοντά στη γέφυρα του χωριού, που διασχίζει και ποτίζει τη γη της μοναδικής σε φυσική ομορφιά Βαλύρας.


              Τα μηχανήματα της Περιφέρειας και οι άξιοι χειριστές τους επί το έργον.

                                                 Φωτό: κ. Γιώργος Φωτεινός

Λέγει ο κ. Γιώργος Φωτεινός, ο αεικίνητος και αποτελεσματικός εργαζόμενος του Δήμου Μεσσήνης και Αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας:

-  "Σε γενικές γραμμές καθαρίσαμε το Μπεζεστένι, αλλά τώρα είναι τα δύσκολα, γιατί χρειαζόμαστε Μελέτη σχετικά με  το πώς θα αξιοποιηθεί. Ο καθαρισμός είναι το πρώτο στάδιο, η ουσία είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί  στην πορεία ο χώρος, για να συνεχίσει να διατηρείται καθαρός" .

Ευελπιστούμε ότι κι αυτό σύντομα.... "θα βρει  τον Γαλιάτσο του"!

 Τις ευχαριστίες τους αποστέλλουν στον κ. Δημήτρη Γαλιάτσο οι Βαλυραίοι εκτός Βαλύρας, και ζητούν όπως επιστατήσει και προωθήσει, με τον δικό του αποτελεσματικό τρόπο, και σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια και την Τοπική Κοινότητα Βαλύρας, την ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, καθώς και την προστασία του ποταμού της Μαυροζούμενας από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων , τα βιομηχανικά απόβλητα,  επίσης τα δραστικά, επικίνδυνα και απαγορευμένα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα που   μολύνουν  τα υπόγεια ύδατα.

Βαλύρα να χαίρεσαι το Μπεζεστένι σου!

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου , Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας,  στον κ. Γιώργο Φωτεινό, Αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, και στην κα Αθανασία Μπατάλια, Σύμβουλο, που μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους  και  τις ενδιαφέρουσες φωτογραφίες  τους  με  το Μπεζεστένι. 


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

16/5/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου