Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Η Εορτή της Μνήμης της Αγίας Ξενίας στην Καλαμάτα, το 2023

 


                               Το παρεκκλήσιον της Αγίας Ξενίας στην Καλαμάτα (3).


Ξενίας ὤφθης ἐργάτις ὦ Ξενία,
Ξενίαν σεμνή, οὐρανῶν σὺ ποθοῦσα.
Ξενία τρίτῃ καμίνῳ βλήθη τμηθείσα.

Στις 3 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Ξενίας της Καλαματιανής και η Καλαμάτα  εορτάζει σήμερα την προστάτιδα  Οσία της στο όμορφο παρεκκλήσιό της. Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ξενία, με τη χάρη του Θεού, επιτελεί πολλά θαύματα, και είναι ταχεία η ένδειξη της παρουσίας της σε σοβαρά προβλήματα που αφορούν σωματικές ασθένειες , όπως καρδιοπάθεια, αιμορραγίες και πολλές άλλες ασθένειες, καθώς και σε περιπτώσεις μαγείας.


                        Το τέμπλο του παρεκκλησίου Αγίας Ξενίας στην Καλαμάτα (3).


Ο βίος της Αγίας Ξενίας

Η Αγία Ξενία γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 291 μ.Χ. Οι γονείς της ονομάζονταν Νικόλαος και Δέσποινα, ήταν ευσεβείς χριστιανοί και κατάγονταν από την ανατολική Ιταλία. Εξ αιτίας όμως των συνεχών και σκληρών διωγμών κατά των Χριστιανών κατέφυγαν στην Καλαμάτα, και εγκαταστάθηκαν σε αγρόκτημα, έξω από την πόλη. .
Από μικρή η Ξενία στόλιζε την ψυχή της με νηστείες, εγκράτεια, σιωπή, προσευχή, 
ταπεινότητα , αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, δάκρυα και αγρυπνίες. Επίσης βοηθούσε τους πάσχοντες, τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά παιδιά.


        Η ανθοστόλιστη με ροζ τριαντάφυλλαεικόνα της Αγίας Ξενίας στην Καλαμάτα (3).


Ο έπαρχος της Καλαμάτας Δομετιανός, τη συνάντησε τυχαία, θαμπώθηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Αλλά η Ξενία αρνήθηκε σθεναρά ν' αλλάξει την πίστη της και να γίνει σύζυγος ειδωλολάτρη άρχοντα. Τότε ο Δομετιανός τη βασάνισε με τον πιο φρικτό τρόπο, και όταν είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το φρόνημα της, τελικά την αποκεφάλισε στις 3 Μαΐου του έτους 318 μ.Χ.


                        Θέα από το παρεκκλήσιον της Αγίας Ξενίας στην Καλαμάτα (3).


Το 1993 μ.Χ. ανεγέρθηκε 
ο ιερός ναός της Αγίας Ξενίας, που βρίσκεται δυτικά της Καλαμάτας, και υπάγεται, ως Παρεκκλήσιο, στον Ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος (1).

Η αγιογράφηση της εικόνας της Αγίας Ξενίας


                                                           Φωτό: aperges.gr

Η Αγία Ξενία απεικονίζεται ορθή , με στάση κατ΄ενώπιον , κλίση της κεφαλής προς τα αριστερά  , και σε νεαρή ηλικία. Είναι ενδεδυμένη άλλοτε με μακρύ γαλάζιο φόρεμα εσωτερικά και πορφυρό μαφόριο(εσθήτα) εξωτερικά ή το αντίθετο.Στην εικόνα της Καλαμάτας η Οσία φορεί ρορ φόρεμα (που συμβολίζει το άγιο αίμα του μαρτυρίου  της) και γαλάζιο μαφόριο εξωτερικά , σύμβολο της δόξης της Ανάστασής της. Τα χέρια της είναι υψωμένα σε μορφή δεήσεως. Στο αριστερό χέρι  κρατεί την θαυματουργή καρδιά της, ως μέρος του μαρτυρίου της,   και στο δεξί τον σταυρό  της συνδυαστικά με κλάδο Βαϊων, σε ορισμένες εικόνες.   Στο ουράνιο στερέωμα, ο Κύριος, εντός δόξης, την εμψυχώνει, όπως συνέβη κατά  τις στιγμές  του  αποκεφαλισμού της. Η Αγία φέρει   καστανή κόμη μακριά (όπως οι άγγελοι), καλλιγραφική με βοστρύχους ή άλλοτε η κεφαλή της  αγιογραφείται  σκεπασμένη με άσπρο μαντήλι ( χαρακτηριστικό των Αγίων με καταγωγή από την Ιταλία), που δηλώνει το δεσμευτικόν του Αγίου Πνεύματος και την παρθενία της. Επάνω από το φωτοστέφανό της  Οσίας Ξενίας, δύο στηθαίοι άγγελοι κρατούν τον αμάραντο στέφανο του μεγαλείου  της θέωσής της. Το περίφροντι βλέμμα της δηλώνει την εγρήγορση και ελεήμονα φύση της  προς τους σωματικά πάσχοντες ανθρώπους, αλλά και κατά της μαγείας, που η παρουσία και προστασία της είναι αισθητή.

Απολυτίκιον  (Κατέβασμα) (2)
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Βαφαῖς τῶν αἱμάτων σου φαιδρὰν στολὴν σε αυτῇ, Ξενία ἐπέχρωσας, παρισταμένη Χριστῷ ὡς νύμφη πανάσπιλος, εἴληφας δὲ τὴν χάριν, μαγγανείας τοῦ λύειν, δαίμονας ἐκδιώκειν, καὶ τὰς νόσους ἰᾶσθαι· διὸ ἱκέτευε ἐκτενῶς, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος β'. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Αἱμάτων ῥοαῖς τῶν σῶν ἐχθρὸν ἀπέπνιξας, Ξενία τὸ πῦρ, τῆς πλάνης ἐναπέσβεσας, καὶ Χριστῷ παρίστασαι· ὅθεν πόθῳ πάντες σοὶ κράζομεν· ἐκτενῶς μὴ παύσῃ ἀεί, πρεσβεύουσα Μάρτυς ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.

Η Χάρη της Αγίας Ξενίας να προστατεύει την υγεία όλων των  πιστών, που τιμούν με ευλάβεια τη μνήμη της.

Βιβλιογραφία

1. Η Αγία Ξενία στο saint.gr και ekklisiaonline.gr

2. Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας (1987), μήν. Μάΐος, σελ. 104.

3. Φωτογραφίες της Αγίας Ξενίας: Η Αγία Ξενία Καλαμάτας, facebook.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

3/5/2023 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου