Μπορεί στην ηλιόλουστη Βαλύρα μας το Φθινόπωρο να μη λέει να έλθει και η θερμοκρασία να παραμένει ακόμη υψηλή, αλλά στη Βοστόνη οι Βαλυραίοι φοιτητές, μόνιμοι κάτοικοι και Αμερικανοί Πολίτες, ήδη καλωσόρισαν το Φθινόπωρο με τα χρυσοπόρφυρα φύλλα στα κλαδιά των αιωνόβιων δένδρων, ξαπλωμένα στα γραφικά μονοπάτια στο πάρκο και στα ρομαντικά περίχωρα της πόλης.
Μπορεί επίσης να παραμένουν σταθεροί, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι , στις εορτές του Εκκλησιαστικού μας έτους, αλλά κατ΄ εξαίρεση έχουν υιοθετήσει την εορτή των Ευχαριστιών, το Thanksgiving των Καθολικών, το οποίο τιμούν με ευλάβεια κάθε Φθινόπωρο.
Όσοι διαθέτουν μεγάλους κήπους ή περιβόλι στις μονοκατοικίες τους, δεν παραλείπουν να καλλιεργούν τα πολύχρωμα λαχανικά τους κατά τους θερινούς μήνες, να στήνουν καλαμωτές στον κήπο τους για τα μακροφάσολα και τις αναρριχόμενες ντομάτες, και να μεγαλώνουν κίτρινες κολοκύθες για την εορτή των ευχαριστιών. Πολλά γλυκά και αλμυρά εδέσματα φτιάχνουν με την κίτρινη κολοκύθα, επίσης τις στολίζουν στα παράθυρα των σπιτιών με αναμμένα κεράκια (ρεσό) εντός τους, για να υποδεχτούν το Φθινόπωρο και το Thanksgiving με πίστη στον Θεό, αισιοδοξία και χαρά. Μασκαρεύονται όπως εμείς στις αποκριές και γυρίζουν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι, με τις άδειες κολοκύθες τους και τα αποκριάτικα σακουλάκια τους, για το trick and treat ( το αποκριάτικο πείραγμα και το φιλοδώρημα). Συνήθως λαμβάνουν από τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των σπιτιών πακεταρισμένα καραμελοειδή και/ή κανένα δολάριο. Βέβαια, τώρα με τον κορωνοϊό, πού καιρός για αποκριές!
Περισσότεροι από 150 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες ζουν στη Βοστόνη, παλιότερα υπήρχαν και πολλοί Βαλυραίοι της πρώτης γενιάς, οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Οι δεύτερης και τρίτης γενιάς απόγονοί τους μπορεί να μην εκκλησιάζονται συχνά, αλλά δεν παραλείπουν να τιμούν τις θρησκευτικές και εθνικές μας εορτές. Τονίζουν με τα σπαστά τους Ελληνικά ότι είναι Έλληνες, με καταγωγή από τη γενέτειρα των παππούδων τους, επίσης διηγούνται κατά γράμμα πώς έχει το γενεαλογικό τους δένδρο και ποιος παππούς ή γιαγιά τους μετανάστευσε πρώτα στη Βοστόνη.
Ελληνικοί πολιτιστικοί και επιστημονικοί σύλλογοι υπάρχουν στην πόλη της Βοστόνης, μέσα από τους οποίους δραστηριοποιούνται όλες οι γενιές των Ελλήνων μεταναστών, προσφέροντας χρήμα και εθελοντική εργασία για το κοινό καλό. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία, ως μητέρα, συγκεντρώνει όλα τα εν Κυρίω τέκνα της. Πολλοί μετανάστες, αντί για άλλο κέντρο διασκέδασης για τους γάμους και τις βαπτίσεις, καθώς και για παράθεση γεύματος μετά τις κηδείες , προτιμούν τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του κοντινού ιερού ναού τους. Επίσης, λειτουργεί δημοτικό σχολείο, στο οποίο τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών διδάσκονται την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα.
Το Φθινόπωρο είναι το προμήνυμα του ερχομένου βαρύ χειμώνα με τα κρύα και τα χιόνια, γι΄ αυτό οι κάτοικοι της Βοστόνης δεν παραλείπουν τα Σαββατοκύριακα να πραγματοποιούν κοντινές εκδρομές. Προσπαθούν να γεμίσουν από θετική ενέργεια, να χαρούν όσο προλάβουν ακόμη, ώστε να αντέξουν με υπομονή το δυνατό κρύο μέχρι το τέλος της ερχόμενης Άνοιξης. Μία αγαπημένη εκδρομή είναι ο περίπατος στα δάση του κοντινού Vermont, όπου διανυκτερεύουν σε ξύλινα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε γραφικά σημεία της περιοχής, και ανάβουν το πρώτο τζάκι της χρονιάς. Περπατούν σε ονειρικά δρομάκια, βουλιάζοντας πάνω σε φρεσκοπεσμένα πλατανόφυλλα, ή εντυπωσιακά φύλλα άλλων όμορφων δένδρων, σε όλες τις αποχρώσεις του κιτρινόχρυσου έως του βαθύ πορφυρού. Επίσης, αγοράζουν το διάσημο και εξαιρετικό maple syrup (σιρόπι σφενδάμου), που παράγεται και εξάγεται στο Βερμόντ. για τις βάφλες, τις λαλαγγίδες και τις τηγανίτες που φτιάχνουν κατά τις κρύες ημέρες του Χειμώνα.
Από την οικία του ζεύγους Εμμανουήλ και Κωνσταντίνας Μελαχροινούδη στη Βοστόνη λάβαμε τα φθινοπωρινά στιγμιότυπα, που δείχνουν τον ερχομό του Φθινοπώρου 2022, και τους ευχαριστούμε θερμά.
Ευχές από τη Βοστόνη για ένα ευλογημένο και όμορφο Φθινόπωρο.
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
23/10/2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου