Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Οι Μάχιμοι Γεωπόνοι της Βαλύρας και το Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών

         


Ο κύριος Νίκος Π. Καρύδης, γεωπόνος, δίνει τη μπάλα στον Δήμαρχο Μεσσήνης, κύριο Γιώργο Αθανασόπουλο, στο γήπεδο Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας.
Φωτο: asterasvaliras.gr


Στην όμορφη Βαλύρα γεννήθηκαν και ολοκλήρωσαν τις εγκύκλιες σπουδές τους αρκετοί αξιόλογοι γεωπόνοι, όπως η κυρία Ευρυδίκη Ε. Λινάρδου- Παπαλαμπίδου, η οποία ζει με την οικογένειά της και εργάζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, ο κύριος Ιωάννης Μ. Λιοντήρης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, Ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων Ε.Α.Π. από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής, ο οποίος εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος  στον Δήμο Καλαμάτας  και  διαμένει στη Βαλύρα. Γεωπόνος, με γεωπονικό κατάστημα, πού δραστηριοποιείται στη Μεσσήνη,  είναι ο κύριος Θωμάς Κ. Μελισσουργός,  γιος τού  αιδεσιμότατου πατρός Κωνσταντίνου Μελισσουργού, και εγγονός τού κυρίου Θωμά, λέγει ο κύριος Βασίλης Χαλικούρας.Το Γεωπονικό Κέντρο Μεσσήνης έχει ανοίξει τέσσερα και πλέον χρόνια, επί της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσήνης-Βαλύρας-Μελιγαλά, στο ύψος της Πανηγυρίστρας. 

Τα νέα φιντάνια της Βαλύρας είναι ο κύριος Ηλίας Α. Μακρής, απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης ο κύριος Νικόλαος Π. Καρύδης απόφοιτος του ΤΕΙ Φλώρινας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, επίσης απόφοιτος του ΤΕΙ Καλαμάτας, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Αν και δεν γεννήθηκαν στη Βαλύρα τα τέκνα του κυρίου Παναγιώτη Π. Κόνιαρη και της κυρίας Κατερίνας Μ. Λάγιου, είναι περισσότερο Βαλυραίοι από όλους στην ψυχή. Ο Περικλής και η κατά δυο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του Αρετή, καθώς και η Καλαματιανή σύζυγος τού Περικλή, κυρία Εύη Φλέσσα, τελείωσαν το ΤΕΙ Καλαμάτας το 2001, τμήμα γεωπονικών σπουδών , το οποίο τώρα είναι πανεπιστημιακή σχολή.

Σε αυτό το αφιέρωμα θα μας οδηγήσει ο κύριος Περικλής Π. Κόνιαρης, ιδιοκτήτης του Γεωπονικού Κέντρου Αθηνών, παράλληλα θα δούμε την ενδιαφέρουσα δράση των ιδιοκτητών των δύο γεωπονικών καταστημάτων της Βαλύρας, με την αμέριστη συμμετοχή, σε αυτή μας την προσπάθεια, του κύριου Χρήστου Π. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφου της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας.


                      O κύριος Ηλίας Α. Μακρής, γεωπόνος, στο γήπεδο ΜΑΡΑΚΑΝΑ.

                                           Φωτο: κος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου

Ο κύριος Ηλίας Α. Μακρής  είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η σύζυγός  του Πελαγία. Το γεωπονικό του κατάστημα στεγάζεται στο παλιό ελαιοτριβείο του παππού του, του οποίου φέρει το όνομα, κοντά στη γέφυρα του χωριού. Παράλληλα με τα γεωπονικά είδη, έχει εμπόριο γεωργικών ειδών, καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες τόσο των κατοίκων της Βαλύρας, όσο και των γειτονικών χωριών της Μεσσηνίας.  Η σύζυγός του Πελαγία κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης και εργάζεται ως καθηγήτρια στο  Λύκειο Μεσσήνης. Έχουν μία κόρη, τη Γαρυφαλλιά, η οποία φέρει το όνομα της δασκάλας γιαγιάς της, της αείμνηστης Λίτσας Καρύδη-Μακρή. Η Γαρυφαλλιά είναι μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας. Ο κύριος Ηλίας Α. Μακρής δραστηριοποιήθηκε για σειρά ετών στο σωματείο του Αστέρα Βαλύρας - μαζί με τον εξάδελφό του κύριο Νίκο Π. Καρύδη τοποθέτησαν στο παρελθόν τον χλωροτάπητα στο γήπεδο Μαρακά- και τώρα, ως γονιός, συμμετέχει ενεργά στον Σύλλογο Γονέων Βαλύρας. Δυστυχώς, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί σε αυτό το γεωπονικό κάλεσμα.


                   O κύριος Νίκος Π. Καρύδης, γεωπόνος, στο γήπεδο ΜΑΡΑΚΑΝΑ.

                                      Φωτο: κος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου

Ο κύριος Νίκος Π. Καρύδης, είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Φλώρινας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, επίσης απόφοιτος του ΤΕΙ Καλαμάτας, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το έτος 2003 , και λειτουργεί το γεωπονικό του κατάστημα στην πλατεία της Βαλύρας, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τα γεωπονικά προϊόντα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους και φυτώριο, επίσης γεωργικά είδη. Κατά τα άλλα, ο κύριος Νίκος Π. Καρύδης είναι η “χαρά” της Βαλύρας, αφού το ψυχικό του κρύσταλλο πάλλεται τόσο δυνατά, που συνεπαίρνει τους πάντες γύρω του. Συνάντησα για πρώτη φορά τον κύριο Νίκο Π. Καρύδη το έτος 2020, όταν χρειάστηκε να αγοράσω ένα σκαλιστήρι για τον κήπο του πατρικού μου σπιτιού, και δύο ανθισμένες γλάστρες για να τις προσφέρω στη μητέρα μου και στη θεία μου. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που εξυπηρετεί τους πελάτες του! Καλύτερα από ανθοπώλη στόλισε με χαρτί περιτυλίγματος τις γλάστρες με τις ανθισμένες μωβ διμορφοθήκες, τις μαργαριτούλες με τη διπλή στεφάνη που καλλιεργεί, όσο για το σκαλιστήρι, δεν με άφησε να το κουβαλήσω μόνη μου. Το μετέφερε το μεσημέρι με το αυτοκίνητό του και το παρέδωσε στους εργάτες που καθάριζαν τον κήπο στο πατρικό μου σπίτι στο Μπιζάνι. Όμως, δεν κατέχει αυτό το μοναδικό κρύσταλλο της προσφοράς αποκλειστικά ο κύριος Νίκος Π. Καρύδης, και η σύζυγός του, η κυρία Σοφία Μπούτση, είναι το ίδιο· το ζεύγος βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση. Είναι και δυο τους, εκ φύσεως, γενναιόδωρα άτομα, άνθρωποι της κοινωνικής προσφοράς. Παράλληλα με το γεωπονικό κατάστημα, δραστηριοποιούνται οι δυο τους, ως μέλη του Δ.Σ. του σωματείου του Αστέρα Βαλύρας. Η κυρία Μπούτση είναι γραμματέας του Δ.Σ. και ο κύριος Καρύδης υπεύθυνος του γηπέδου και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Μαρακανά του κάμπου του χωριού. Ο Θεός ευλόγησε τον γάμο τους με δύο χαριτωμένα αγόρια, τον Παναγιώτη, 10 ετών, και τον Θανάση, 4 ετών.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο κύριος Νίκος Π. Καρύδης θα εγκαινιάσει το νέο του ιδιόκτητο γεωπονικό κατάστημα στο οικόπεδο Παπασαραντόπουλου, επί της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσήνης-Βαλύρας, που εφάπτεται προς τα ανατολικά στο ρέμα Μπαλάνι.

         

                                                 Γεωπονικό Κέντρο Μεσσήνης

Ο κύριος Θωμάς Κ. Μελισσουργός είναι ο ιδιοκτήτης του Γεωπονικού Κέντρου Μεσσήνης. Το Γεωπονικό Κέντρο Μεσσήνης απευθύνεται στο σύγχρονο αγρότη, κτηνοτρόφο και παραγωγό καλύπτοντας τις ανάγκες του σε γεωργικά εφόδια, ζωοτροφές, φυτοφάρμακα, βιοκτόνα, λιπάσματα, λιπαντικά και φυτοπολλαπλασιαστικό υλικό. Το κατάστημα μπορεί να εξυπηρετήσει και τον οικιακό καταναλωτή που διαθέτει ή θέλει να αποκτήσει: κηπευτικά, καλλωπιστικά, αρωματικά, καρποφόρα και παραγωγικά φυτά, καθώς και γλάστρες, πλαστικά, εργαλεία και γενικώς εφόδια για το κτήμα, την αυλή και το μπαλκόνι.Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Σωτηρίου Πατατζή (θέση Πανηγυρίστρα) στη Μεσσήνη.




       
                       Το ζεύγος Περικλής και Εύη Κόνιαρη, γεωπόνοι

                                    Φωτο: κα Αρετή Π. Κόνιαρη-facebook

Ο κύριος Περικλής Π. Κόνιαρης και η σύζυγός του Εύη Φλέσσα, άνοιξαν το Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών, στην οδό Ευριπίδου 25, στο κέντρο της Αθήνας, το έτος 2011. Πρώτα έκλεισε το κατάστημα γεωργικών ειδών, λιπασμάτων, σπόρων και φυτωρίων ο Βαλυραίος πατέρας του Περικλή, κύριος Παναγιώτης Π. Κόνιαρης, στην οδό Ευριπίδου 50, το οποίο λειτουργούσε με την επίσης Βαλυραία σύζυγό του, κυρία Κατερίνα Μ. Λάγιου, από το έτος 1980. Τόσο ο Περικλής, όσο και η αδελφή του Αρετή, που φέρουν τα ονόματα των γονιών του πατέρα τους, μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν μέσα στο κατάστημα των γονιών τους και αγάπησαν πολύ το επάγγελμα της  γεωπονικής. Αυτό ήταν το κίνητρο που τους ώθησε στις πανεπιστημιακές σπουδές τους. Πρώτα φοίτησε η κυρία Αρετή Π. Κόνιαρη στο ΤΕΙ Καλαμάτας, στο Τμήμα Γεωπονικών Σπουδών, και στη συνέχεια, μετά από δύο χρόνια, ακολούθησε ο αδελφός της Περικλής, όπου και γνώρισε την Καλαματιανή συμφοιτήτριά του, κυρία Εύη Φλέσσα, και παντρεύτηκαν. Η μητέρα της κυρίας Φλέσσα κατάγεται από τον Μελιγαλά και ο πατέρας της από την Άνθεια. Ο Θεός ευλόγησε τον γάμο τους με δύο τέκνα, την Κατερίνα που είναι 13 ετών, και τον Παναγιώτη, 12 ετών.



                 Η κυρία Αρετή Π. Κόνιαρη, γεωπόνος. Φωτο: areti koniari-facebook

Στο γεωπονικό πολυκέντρο του κυρίου Περικλή Π. Κόνιαρη απασχολείται και η κυρία Αρετή Π. Κόνιαρη, ως γεωπόνος, συνολικά έξι γεωπόνοι προσφέρουν έγκυρες και αξιόπιστες υπηρεσίες σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.  Άλλο τόσο οργανωμένο γεωπονικό κέντρο δεν υπάρχει στην Αθήνα. Τηλεφωνικά, και μέσω του διαδικτύου, εντοπίζουν το Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών και προσέρχονται πολλοί πελάτες, από την Αττική και άλλα μέρη της Ελλάδας.  Φεύγοντας ευχαριστημένοι, προτείνουν και σε άλλους το συγκεκριμένο γεωπονικό  κατάστημα.

Ψυχή όμως όλης αυτής της υπερδραστηριότητας και υπερπροσπάθειας είναι η μητέρα των παιδιών, η κυρία Κατερίνα Μ. Λάγιου-Κόνιαρη, την οποία, όποιος γνωρίσει, ουδέποτε θα λησμονήσει. Αυτό έπαθα κι εγώ όταν πριν από δύο έτη συνάντησα την κυρία Κατερίνα, εντυπωσιάστηκα με τον χαρακτήρα της, ώστε μετά δεν θυμόμουν τι ακριβώς προϊόντα πωλούσε στο Γεωπονικό Κέντρο του ο Περικλής!

- Εκτός από τους γεωπόνους, προσφέρει σημαντικό έργο και η μητέρα σας, στο Γεωπονικό Κέντρο σας.


    
                Η κυρία  Αρετή Π. Κόνιαρη "ανθισμένη", δίπλα στον αδελφό της, κύριο
         Περικλή Π. Κόνιαρη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη του Γεωπονικού Κέντρου Αθηνών. 

                               Φωτο: κα Αρετή Π. Κόνιαρη, γεωπόνος-facebook

-Η μητέρα μου είναι η ψυχή του κέντρου και ο άνθρωπος πίσω από το ταμείο. Έχει 40 χρόνια πείρα στου πατέρα μου το κατάστημα και σχεδόν 12 χρόνια στο Γεωπονικό Κέντρο. Για παράδειγμα, ετοιμάζομαι να παραστώ στην έκθεση AGROTICA 2022 στη Θεσσαλονίκη, και γνωρίζω με σιγουριά ότι η μητέρα μου θα στηρίξει επαρκώς το κατάστημα.

                    Η κυρία Κατερίνα Μ. Λάγιου-Κόνιαρη με τον σύζυγό της, 

                         κύριο Παναγιώτη Π. Κόνιαρη. Φωτο: κα Αρετή Π. Κόνιαρη

-Τι περισσότερο από όλα σας ζητούν οι πελάτες;

-Ζητούν φάρμακα για τη μελίγκρα, την ψωρίαση, βιοκτόνα και φάρμακα για τα κουνούπια.

-Εκτός των διαφόρων φαρμάκων, για ποιον άλλο λόγο προσέρχονται οι πελάτες στο κατάστημα;


   
               Aπόθεμα  από συσκευασμένους σπόρους στο Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών.

                       Φωτο: κος Περικλής Π. Κόνιαρης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης

-Αγοράζουν λιπάσματα, σπόρους, φυτώρια λαχανικών και καλλωπιστικά φυτά.

-Σας τυχαίνουν και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου δεν επαρκεί η γεωπονική γνώση , αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχολογική σας προδιάθεση και ικανότητα;

-Σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες περιπτώσεις, μέσα από τις οποίες μαθαίνουμε και ωριμάζουμε περισσότερο.

-Ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως;

-Για παράδειγμα, ήλθε κάποτε ένας κύριος και αγόρασε ένα δραστικό φάρμακο για να το στείλει στο χωριό του, προκειμένου να κάψουν τα πουρνάρια στο κτήμα του.

-Δεν του πρότεινα κάτι τυχαίο, αλλά ένα ακριβό μεν αλλά αποτελεσματικό και δοκιμασμένο από εμένα τον ίδιο φάρμακο. Όταν λέγω δοκιμασμένο, εννοώ ότι και σε δικό μας κτήμα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία το συγκεκριμένο φάρμακο.


            
                    Μία από τις πτέρυγες με προϊόντα στο Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών.

                  Φωτο: κος Περικλής Π. Κόνιαρης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης

-Καλλιεργείτε κι εσείς γη;

-Βεβαίως! Έχουμε 7 στρέμματα στο Μαρκόπουλο με ελιές, αμπέλι με σαβατιανά κρασοστάφυλα, εκατοντάδων ετών, και μποστάνια.

-Και τι συνέβη με τον πελάτη σας;

-Έστειλε το φάρμακο στο χωριό του και μετά από καιρό του είπαν ότι δεν έδρασε στα πουρνάρια στο κτήμα του. Εκείνος επέστρεψε να ρωτήσει γιατί. Του συνέστησα να το ξαναγοράσει, αλλά αυτή τη φορά να είναι παρών όταν θα το ρίξουν στα πουρνάρια. Έτσι και έγινε. Ο πελάτης διαπίστωσε ότι κράτησαν στο χωριό το φάρμακο που ήταν ακριβό και χρησιμοποίησαν κάτι πιο φθηνό στο κτήμα του. Επέστρεψε και με ευχαρίστησε.


       
                   Μικρά καλλωπιστικά φυτά στο Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών. 

                  Φωτο: κος Περικλής Π. Κόνιαρης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης

-Έρχονται και ηλικιωμένοι στο κατάστημα;

-Βεβαίως!

-Ήλθε μία φορά ένας παππούς για να αγοράσει έναν ψεκαστήρα 20 κιλών. Γνωρίζοντας ο ίδιος, που ψεκάζω με ψεκαστήρα 15 κιλών, ότι τόσο βάρος δεν αντέχεται, χρειάστηκε να υποστηρίξω ψυχολογικά τον γέροντα. Να πάρετε έναν 8κιλών ψεκαστήρα, να ψεκάζετε άνετα , να έχετε καλή υγεία, για να αντέξετε περισσότερα χρόνια και να χαίρεστε τα κτήματά σας, του πρότεινα. Όντως, ο παππούς αγόρασε  έναν 8 κιλών ψεκαστήρα και ξαναπέρασε μία ημέρα για να με ευχαριστήσει.


            
             Λιπάσματα και άλλα γεωπονικά προϊόντα του Γεωπονικού Κέντρου Αθηνών.

                 Φωτο: κος Περικλής Π. Κόνιαρης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης

-Ο γιος σας τι λέει για τις δραστηριότητες του πατέρα του;

-Με ακολουθεί συχνά, γνωρίζει τα διάφορα λιπάσματα και με βοηθάει όταν φορτώνουμε τελάρα από τους παραγωγούς.

-Η κόρη σας;

-Η Κατερίνα λέει προς το παρόν ότι θέλει να σπουδάσει νηπιαγωγός ή παιδίατρος.

-Της αρέσουν τα παιδιά! Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας;


            
                              Η ανθισμένη είσοδος στο Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών. 

                                               Φωτο: areti koniari-facebook

-Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει αυτό που ονειρευόμασταν, να κάνουμε ένα κεντρικό γεωπονικό κατάστημα στην Αθήνα, το οποίο με την ενεργό συμμετοχή έξι γεωπόνων να προσφέρει ανώτερα προϊόντα, όχι αυτά που απλά βρίσκει κανείς στη γειτονιά, και να παρέχει ώριμες γεωπονικές συμβουλές προς όλους τους πελάτες. Οι ίδιοι παράλληλα, ως καλλιεργητές και χρήστες των προϊόντων που προτείνουμε, γνωρίζουμε τη χρήση και αποτελεσματικότητά τους και σε πρακτικό επίπεδο.

Ευχόμαστε, τόσο στους μάχιμους γεωπόνους της Βαλύρας, όσο και στο άρτια εξοπλισμένο Γεωπονικό Κέντρο Αθηνών, καλές δουλειές, με σύνεση να χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τα βιοκτόνα, για να μη μας εγκαταλείψουν ανεπιστρεπτί οι αρρητολεπτόπνευστες νύμφες, των μοναδικών αρωμάτων της όμορφης Ελληνικής γης.


Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Χρήστο Π. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφο της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας, που πρότεινε αυτό το αφιέρωμα και το εμπλούτισε με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τη Βαλύρα, και στον κύριο Περικλή Π. Κόνιαρη, γεωπόνο, που διάνθισε το κείμενό μας με σημαντικές γεωπονικής φύσεως πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

25/10/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου