Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, 2022, από τους Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας

     

         Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας απαγγέλουν ποιήματα στην πλατεία.                                                Φωτο: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη


Ρεπορτάζ: κος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφος της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα η 28η Οκτωβρίου από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας, τους δασκάλους, γονείς και όλο  τον πληθυσμό του χωριού. Μία ωραία φωτογραφία μάς έστειλε ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου,   την οποία τράβηξε στην πλατεία του χωριού η κυρία Σοφία Μπούτση -Καρύδη, η οποία προσήλθε για να καμαρώσει και  τον δεκάχρονο γιο της, τον άριστο μαθητή Παναγιώτη Ν. Καρύδη.

Οι λαμπροστολισμένοι μαθητές στάθηκαν  όρθιοι και συντονισμένοι, επάνω στην εξέδρα της πλατείας, στα μπλε και άσπρα, ως είθισται  για  τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, στα χρώματα της  Ελληνικής σημαίας μας.

Με τα μπλε τετράδια στο χέρι, με στεντόρεια φωνή και αυτοπεποίθηση, που πηγάζει από τον μοναδικό παιδικό πατριωτισμό, κρατώντας τις μικρές σημαίες τους ψηλά, απήγγειλαν τα διαλεκτά ποιήματά  τους.  Ξεσήκωσαν τον ευρύ κοινό, που τους καταχειροκρότησε. Παλιές καλές εποχές μάς θύμισαν οι μαθήτριες με τις πλισέ μπλε φούστες, μόνο που εμείς τότε τις φορούσαμε κάτω από το γόνατο. Οι  άρρενες φορούσαν  κατά τις δεκαετίες 1950-1970 κοντό μπλε παντελόνι, αλλά πιστεύω ότι η σημερινή ενδυμασία των μαθητών, με τα μακριά μπλε παντελόνια είναι πιο καλή και προσδίδει μεγαλύτερη σοβαρότητα στον εθνικό εορτασμό.

         

                    Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο, του Ι.Ν. Βαλύρας.

                                 Φωτο: κος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου


Το εορταστικό πρόγραμμα περιλάμβανε τα ακόλουθα:

Στις 10:00 π.μ. έγινε η απόλυση της  λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, στις 10:15 π.μ. έλαβε χώρο η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των ηρώων και η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων, καθώς και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στις 10:30 π. μ. οι μαθητές παρέλασαν στην πλατεία της Βαλύρας, όπου η άξια εκπαιδευτικός Γεωργία-Ευαγγελία Κουρή εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Με τελετάρχη τον καταξιωμένο  εκπαιδευτικό Βασίλη Καράμπελα, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας απήγγειλαν τα ποιήματά τους.

Εύγε στους μαθητές, στους δασκάλους και στους γονείς τους, οι οποίοι, με την συντονισμένη προσπάθειά τους και την υπευθυνότητα που τους διακρίνει, έδωσαν  μοναδικό χρώμα στη σημερινή εθνική μας εορτή.

Και του χρόνου με υγεία.


Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Χρήστο Π. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφο της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας, για την   ενημέρωση και την αποστολή της υπέροχης φωτογραφίας.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28/10/2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου