Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Το κορίτσι του Μάη στην εμπατή των σπιτιών της Βαλύρας!

    

                                             Φωτό: κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου


Μπορεί η Πρωτομαγιά 2024 να μετατέθηκε λόγω του Πάσχα, αλλά δεν ξεχάστηκε  από τους λάτρεις της Βαλύρας.

Χθες την τίμησαν επισήμως, με περιπάτους στους αγρούς του όμορφου χωριού μας και έπιασαν τον Μάη αρκετοί συγχωριανοί μας.

 Ενθουσιασμένες οι δίδυμες κυρίες Βάσω και Μαρία  Φ. Ηλιοπούλου, μας έστειλαν το τριανταφυλλένιο στεφάνι τους, "το κορίτσι του Μάη", της αιώνιας νεότητας και χαράς, όπως το  αποκαλούν,  πρωτίστως της Αναστάσεως, αφού ανελλιπώς συμμετείχαν με ευλάβεια κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Ο ανθισμένος κάμπος και οι πρόποδες της Ιθώμης έχουν πλούσια τα λουλουδένια τους φορέματα, όπως και οι ολάνθιστοι κήποι της Βαλύρας....κανένας δεν μένει παραπονεμένος, όσον αφορά την ελεύθερη έκφραση και πλούσια σύνθεση του στεφάνου της Πρωτομαγιάς.

                                       Οι κυρίες Βάσω και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου

Κι όπως οι αρχόντισσες της Βαλύρας στόλισαν τον Επιτάφιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, έτσι και χθες τη σειρά τους  είχαν οι αυλόπορτες που δέχθηκαν  τα δώρα του Ανοιξιάτη, Λούλουδου, Πράσινου, Φουσκοδέντρη και Τριανταφυλλά Μάη, όπως τον αποκαλεί ο λαός και η λογοτέχνις της Βαλύρας κα Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη.

"Λουλούδια ας μαζέψουμε και ρόδα και κρίνα" έλεγαν οι κοπελούδες του 1950-1970 στη μεταπολεμική Βαλύρα. Τα σημερινά παιδιά γνωρίζουν τα τριαντάφυλλα αλλά δεν ξέρουν ποια είναι τα ρόδα, νομίζουν ότι είναι τα ρόδια, οι καρποί της ροδιάς. Χρειάζεται, επ΄ευκαρία της Πρωτομαγιάς, να τα μάθουμε ότι όλα είναι ρόδα που μοιάζουν με τριαντάφυλλα και  άλλα μεν έχουν 30 φύλλα, άλλα δε 100. Το Ρόδο το Αμάραντο είναι ο Χριστούλης μας.

Το στεφάνι θα παραμείνει όρθιο μέχρι την παραμονή της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Ριγανά, όπου παραδοσιακά καίγεται.

Πολλές εκπλήξεις φυλάει ο μήνας Μάιος με τις μεγάλες ημέρες και τις μικρές νύχτες. Ανοίγει την όρεξη και χρειάζεται προσοχή, αλλά και τους ερωτευμένους διεγείρει..."ας ήταν να σ΄αγκάλιαζα δύο μέρες και δυο νύχτες...νά ΄ταν οι μέρες του Μαγιού και οι νύχτες του Δεκέμβρη¨. Τα παλιά χρόνια αναστέναζαν τον Μάϊο οι αγρότες γιατί πεινούσε οι κοιλιά και οι σοδειές τους είχαν τελειώσει...έκαναν υπομονή μέχρι της Παναγιάς, τον Δεκαπενταύγουστο, για να χορτάσουν.


                                        Στον κήπο της κας Μαρίας Φ. Ηλιοπούλου

Γιορτή της φύσης αλλά και της εργατιάς είναι η Πρωτομαγιά. Ημέρα αγώνων και πάλης για τα εργασιακά δικαιώματα, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, είναι αυτή η   επίσημη αργία του Κράτους.

Οι γιαγιάδες μας κρεμούσαν στο στεφάνι του Μαγιού και κεφαλή σκόρδου για τη γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι, σε άλλες δε περιοχές  έβαζαν κι ένα κλαδί από ένα αγριόχορτο, με  πλατιά φύλλα και κίτρινα άνθη, που λέγεται δαιμοναριά, για να δαιμονίζονται οι γαμπροί!

 Πλέον δεν χρειάζεται η δαιμοναριά  , όλες τις υποψήφιες νύφες τις φλερτάρουν οι γαμπροί μέσα από το facebook.

Σήμερα, 8η Μαΐου, είναι εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που   παράλληλα με την Παναγίτσα μας  προστατεύει τη Βαλύρα. Μέχρι το 1930  στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο το βυζαντινό εξωκκλήσι μας. Όσοι είναι περαστικοί από τη γραφική Παναΐτσα μας, ας ανάψουν κι ένα κεράκι για την υγεία όλων  πανταχόθεν των Βαλυραίων και αναγνωστών μας.

Απολυτίκιον Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.Ήχος β΄.

Απόστολε Χριστώ τω Θεώ ηγαπημένε, επιτάχυνον ρύσαι λαόν αναπολόγητον, δέχεταί σε προσπίπτοντα, ο επιπεσόντα τω στήθει καταδεξάμενος. Όν ικέτευε Θεολόγε, και επίμονον νέφος εθνών διασκεδάσαι, αιτούμενος ημίν ειρήνην, και το μέγα έλεος.

Χιλιοτραγουδισμένη Πρωτομαγιά, έχεις το πρόσωπο της  μακαρίας Βαλύρας μας!

Θερμές ευχαριστίες στις  κυρίες Βάσω και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου που μοιράστηκαν μαζί μας τη μαγιάτικη χαρά τους.


Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

8-5-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου