Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Γεύση Πασχαλιάς στη Μαγεύτρα Βαλύρα

         

                                               Φωτό: κ.Stasinos Bovis στο Fb

 

Με κατάνυξη ψυχής, σύσσωμο το χριστεπώνυμο πλήθος της Βαλύρας και ο καθένας ιδιαίτερα, με κρυφή επιθυμία στην καρδιά για πραγματική Ανάσταση του εαυτού και της όμορφης γενέτειράς μας,  προσήλθαν το Μ. Σάββατο, 4 Μαϊου 2024 και ώρα 11:00 μ.μ., στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, του Πολιούχου του χωριού μας.   Παρακολούθησαν τη  συγκινητική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, από τον σεπτό ιερέα της ενορίας μας, κ. Ιωάννη Φωτεινό, που πλαισίωσαν επάξια οι δύο ιεροψάλτες της Βαλύρας, καθώς και το πλήθος των  πιστών.  Ευχές αγάπης και   αδελφοσύνης αντάλλαξαν οι Βαλυραίοι και οι επισκέπτες τους,  καθώς μετέφεραν το ελπιδοφόρο φως της Αναστάσεως στις οικίες τους, φωτίζοντας τους στολισμένους δρόμους της Βαλύρας. Ένα  μοναδικό στιγμιότυπο ανάρτησε ο κ. Στασινός Αθαν. Μπόβης με τα μέλη της οικογενείας του, και άλλους συγχωριανούς μας, κρατώντας τις αναμμένες λαμπάδες τους στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου.

                                     Φωτό: κα Γεωργία Μπουρίκα-Μαρινοπούλου

Η μαγειρίτσα τούς περίμενε ζεστή, τα κόκκινα αυγά , τα κουλούρια της Πασχαλιάς, τα τσουρέκια και άλλα πολλά εδέσματα, που οι αρχόντισσες της Βαλύρας, όπως η παιδική μου φίλη κα Γεωργία Παν. Μπουρίκα- Μαρινοπούλου, παρασκευάζουν κάθε χρόνο, συνήθως κατά τη Μ. Πέμπτη, για το  δείπνο της Ανάστασης.


                                           Φωτό:κ. Βασίλης Παν. Μπουρίκας

Τα αρνιά πρωτίστως έκαναν Ανάσταση, κατά το μέσον της Μ. Εβδομάδας, στα κρεοπωλεία της Βαλύρας, εξήλθαν βίαια του φτωχού  τους σώματος, σαν τον Χριστό επάνω στον Σταυρό.

                                                    Φωτό: κ. Panos Maniatis
Θυσιάστηκαν για τους ανθρώπους, αλλά και για μια καλύτερη θέση στον Παράδεισο του Θεού, μέσα σε  εκείνους που θα τους γευτούν με άπλετη όρεξη! O κ. Πάνος Μανιάτης κλέβει τα πρωτεία στην οργάνωση! 

Οι φούρνοι της Βαλύρας δεν άφησαν κανέναν ανικανοποίητο, ιδίως εκείνους που δεν θυμούνται πλέον πώς να ζυμώσουν, αλλά και τα μικρά παιδιά που λαχταρούν κάτι το διαφορετικό!


                                            Φωτό: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη

Η κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη, εκτός από τη ζαχαροπλαστική, δημιούργησε και υπέροχες λαμπάδες , ικανοποιώντας τις επιθυμίες των μικρών και μεγάλων παιδιών.


                                          Φωτό: κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου

Τα  ανεκτίμητα  μέλη της εθελοντικής ομάδας της  Βαλύρας, με την καθοδήγηση του Συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, κ. Κώστα Θ. Καυκούλα, εργάστηκαν σκληρά και έλαμψε φρεσκοβαμμένη η γέφυρα του χωριού, καθώς και το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, προηγούνται να γευτούν διπλή μερίδα, να τους βγάλουν το καπέλο οι συγχωριανοί  μας που λούφαραν, και να τους φιλέψουν γενναιόδωρα όλοι στο πέρασμά τους….  Δυναμική είναι η εθελοντική όμάδα της Βαλύρας,  με «σφραγίδα τυπώτην», από τη δραστήρια δικηγόρο και εθελόντρια του χωριού μας, κα Ευγενία Αριστ. Μακρή.


Το Δ.Σ. του Αστέρα έστειλε επισήμως τις Πασχαλινές ευχές του, μέσα από τη σελίδα του στο FB, και ο Αστέρας  προβάλλει δυναμικά τις διαθέσεις, δυνατότητες και προοπτικές του, για «Ανάσταση» στο γήπεδο Μαρακανά κάμπου Βαλύρας.

                                      Φωτό: Ο Αστέρας Βαλύρας με το αντίπαλον δέος!  


Ο κ. Θεόδωρος Σταυριανόπουλος, ο μαθηματικός  και λογοτέχνης της Βαλύρας, διπλή γιορτή είχε στο αρχοντικό του, αφού φέτος το Πάσχα έπεσε μαζί με την επέτειο του γάμου του, με  τη γλυκιά φιλόλογο και ιστοριοδίφη κα Γωγώ Μαγκλάρα. Μετά από 38 ολόκληρα χρόνια και με δύο κόρες επιστήμονες,  να μάς ζήσουν τα δυο τους, που παραμένουν αθεράπευτα μικρά   παιδιά...ονειροπόλοι ενός αψεγάδιαστου μέλλοντος.


                          

                                      Φωτό: κ. Θεόδωρος Χαρ.  Σταυριανόπουλος  

Ο κ. Βασίλης Χαλικούρας, ο άξιος νοικοκύρης του Μπιζανίου, ανέδειξε την ολόνθιστη βουκαμβίλια του  και τις τριανταφυλλιές του, που στολίζουν εντυπωσιακά την οικία του, και έκλεψε, από τους  λάτρεις των ανθέων και  συγχωριανούς  μας, την παράσταση….. 


                                                  Φωτό:  Bill Chalikouras στο Fb

....με εξαίρεση την κα Ρόζυ Καρύδη, που μοιράστηκε μαζί μας το ευωδιαστό φούλι της, και μάς άφησε ενεούς με την ανθοφορία του. Μοσχομύρισε η οθόνη μας!


                                                     Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Κυριακή του Πάσχα και  ο αέρας στη Βαλύρα μεταφέρει  οσμές από ζυμωτά και ψητά, αλλά δεν θα ξεχαστούν οι ενορίτες μας, γιατί ο φίλαθλος πατήρ Ιωάννης τούς περιμένει όλους, στον Εσπερινό της Αγάπης, στις 18:00μ.μ. .


                                                Φωτό: Αστέρας Βαλύρας στο Fb

Οι συμπατριώτες μας εκτός Ελλάδας, περισσότερο από εμάς, τιμούν την Αγία του Κυρίου μας Ανάσταση, στις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά την υφήλιο, και στέλνουν θερμές ευχές σε όλους μας. Τους αντοποδίδουμε, και τους ευχόμαστε να είναι καλά όπως τα ψηλά κυπαρίσσια στην ευλογημένη  Βαλύρα μας, και να ηχεί η  καρδιά τους όπως η καμπάνα της Αγίας Τριάδος μας.

                                                         Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

 Θερμές ευχαριστίες σε όλους για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Χριστός Ανέστη!

 

Ο Θεός μεθ΄ ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

5-5-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου