Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Η εθελοντική προσφορά της κας Τίνας Πετρουλάκη στη Βαλύρα

                           

  
                 Η κα Τίνα Πετρουλάκη (δεύτερη από αριστερά) με τις κυρίες Ξανθή και Διονυσία Κολλάτου 
                                      από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άμμου και τον κ.Παντελή Καράμπελα, 
                                                       σύμβουλο της τοπικής κοινότητας Αριοχωρίου.


Άνεμος εθελοντικής προσφοράς πνέει αυτή την εποχή  στη Μεσσηνία, που αναβαθμίζει τόσο την ανθρώπινη αντίληψη και το συναίσθημα, αναδομεί το κοινωνικό γίγνεσθαι, παράλληλα αποκαθιστά  και καλλωπίζει τον περιβάλλοντα-ζωτικό χώρο των τοπικών κοινοτήτων. Ανάμεσα στα  μέλη της εθελοντικής  ομάδας Αριοχωρίου ,  εξέχουσα  είναι η γελαστή, γεμάτη σιγουριά μορφή της κας Αυγουστίνας (Τίνας)  Πετρουλάκη, καθηγήτριας Ορθοφωνίας, Γλωσσολογίας, και ειδικευμένης στο θέατρο,  με καταγωγή από την Κρήτη και την Ολλανδία, πατρίδα της μητέρας της.

Η κα Αυγουστίνα Πετρουλάκη εγκαταστάθηκε με τον σύζυγό της, κ.  Ηλία Κοΐνη,  στη γενέτειρά του, στο Αριοχώρι Μεσσηνίας , πριν από 12   χρόνια,  και ενίσχυσε δραστικά τον εθελοντισμό, ως εθελόντρια η ίδια κατά τα τελευταία 40 έτη, συνεργαζόμενη με τον κ. Παντελή Καράμπελα, σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας του Αριοχωρίου, και μία σεβαστή ομάδα ανθρώπων.



Ο εθελοντισμός ψυχολογικά,  συσχετίζεται θετικά με την ανάπτυξη   της  νοητικής και συναισθηματικής νοημοσύνης του ανθρώπου, καθώς   εξελίσσεται σταδιακά. Κυρίαρχο στοιχείο του είναι η χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πλησίον,  στηρίζεται στην κατά  Θεόν   αγάπη που φωτίζει τον νου και την καρδιά, και εκδηλώνεται θεάρεστα σε κοινωνικό και φυσικό επίπεδο , στο περιβάλλον που ζει και κινείται το κάθε μέλος του κοινωνικού συνόλου.  Βοηθά τον ψυχισμό του ανθρώπου να καλλιεργηθεί και να αναδομηθεί η προσωπικότητα επάνω σε σταθερά θεμέλια, με νέες και υγιείς μορφές ισορροπίας, μακριά από τη συνεχή κριτική προς τρίτους και το κράτος, καθώς και την κοινωνική απομόνωση λόγω καχυποψίας , που τελικά οδηγεί στη μισανθρωπία και παράνοια. Λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση, για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και την  εκδήλωση της εθελοντικής προσφοράς, απετέλεσε για την κα Τίνα Πετρουλάκη, σε νεαρή ηλικία, η δράση των εθελοντών στην πόλη    Γκράντγκεν της Ολλανδίας, μία πόλη στο μέγεθος της Καλαμάτας. Σε αυτή την όμορφη πόλη   3.000 πολίτες είναι   εθελοντές,  που κατά τον πρωϊνό  τους περίπατο δεν παραλείπουν να  μαζεύουν στους  δημόσιους χώρους γόπες και  σκουπίδια!


Όπως  αναφέρει η  κα Τίνα Πετρουλάκη σε συνέντευξή της, στη Μεσσήνια δημοσιογράφο κα Χριστίνα Ελευθεράκη της εφημερίδας "Θάρρος",    « αντί να κατακρίνουμε το κράτος πρέπει κι εμείς να αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα. Το να κρίνεις κάποιον συνέχεια δεν βοηθάει σε κάτι, και υποβαθμίζεις την οντότητά σου. Όταν όμως έχεις τη διάθεση να βοηθήσεις, να κάνεις κάτι καλύτερο, τότε αναβαθμίζεις τον εαυτόν σου και το περιβάλλον γύρω σου. Η δημιουργία μίας άλλης νοοτροπίας είναι το ζητούμενο. Στον εθελοντισμό υπάρχει απόσταση από τη θεωρία στην πράξη…από την ενημέρωση μέχρι να μαζεύεις σκουπίδια και στη συνέχεια να διδάσκεις εθελοντικά».

 Μέρος των στόχων της εθελοντικής ομάδας του Αριοχωρίου, η οποία δραστηριοποιήθηκε πρόσφατα, μετά τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού , είναι και  η εδραίωση της δημιουργικής απασχόλησης  παιδιών και νέων ατόμων μέσα από θεατρικά εργαστήρια. Προς το παρόν λειτουργούν δύο θεατρικά εργαστήρια στα γραφικά χωριά Πλατύ και Βαλύρα , ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το θεατρικό εργαστήριο στο Αριοχώρι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Λέγει με ενθουσιασμό η κα Πετρουλάκη,  που σαφώς  τον ενισχύει η μεγάλη αποδοχή των παιδιών, εφήβων , αλλά και ενηλίκων αυτής της τόσο σημαντικής της  προσπάθειας, προσφάτως και στη Βαλύρα:

« θα ήθελα να εστιάσω στα παιδιά και εφήβους , προσφέροντας δημιουργική απασχόληση στην τοπική τους κοινότητα, ως κίνητρο για να έχουν ενδιαφέροντα και να μείνουν στο χωριό τους, να μην χρειάζεται να μετακινούνται συνέχεια, καθώς είναι και οι εποχές δύσκολες οικονομικά για όλους».

Για την  υλοποίηση  των μαθημάτων  Ορθοφωνίας και Θεάτρου στη Βαλύρα  φροντίζει ο   Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου,   με πρόεδρο την δραστήρια κα Σοφία Λάτση.

Η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, η δραστήρια εθελόντρια της Βαλύρας, μπορεί να υπηρέτησε με εντιμότητα και γενναιοδωρία ψυχής στη μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος, αλλά δεν  λησμόνησε τα μαθητικά της χρόνια…με ευχαρίστηση κάθισε και απόλαυσε τα τρία  πρώτα μαθήματα  ορθοφωνίας και θεατρικών ασκήσεων της κας Τίνας Πετρουλάκη, που λαμβάνουν χώρο κάθε Δευτέρα στο παλιό δημαρχείο  του χωριού μας.

Σημαντικό στοιχείο της εθελοντικής προσφοράς είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της κοινότητας, το λαμβάνειν και διδόναι παράλληλα. Μπορεί η κα Πετρουλάκη να προσφέρει δωρεάν αυτό που επιστημονικά κατέχει, αλλά παράλληλα και τα άλλα μέλη καλούνται με τη σειρά τους   να προσφέρουν    ό,τι καλό δύνανται.

 Σημαντικό είναι όλοι να βρίσκονται σε ίσο επίπεδο, το οποίο επιτυγχάνεται από την παράλληλη προσφορά του καθενός, όπως και όσο δύναται.  Μόνο υπό αυτό το πρίσμα   μπορεί η κοινωνία να εξελιχθεί με υγιή και ασφαλή τρόπο. Αυτό ήταν το λαμπρό παράδειγμα των επτά διακόνων των πρωτοχριστιανικών χρόνων, που δεν έκριναν για να μην κριθούν και ακολουθούσαν αυτό που είπε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όποιος θέλει να είναι πρώτος πρέπει πρωτίστως να είναι διάκονος των άλλων και να αγαπά τον πλησίον  του όπως τον εαυτό του. Γιατί η αγάπη  είναι η μόνη που ουδέποτε εκπίπτει κατά τον Απόστολο Παύλο. Κοινωνίες, χωρίς την αγάπη και φυσική έλξη μεταξύ των μελών τους, είναι  καταδικασμένες ιστορικά στην απώλεια.  

 Η κα Τίνα Πετρουλάκη, πέρα από τη χαρά της προσφοράς,  σίγουρα θα λάβει μεγάλη στήριξη στο έργο της από τη φιλόξενη Βαλύρα μας. Λέγει η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη:

« Χρειάζονται εθελοντικές δράσεις χειρωνακτικού και πνευματικού χαρακτήρα στη Βαλύρα. Για παράδειγμα, κάθε Δευτέρα  προσφέρει   μαθήματα ορθοφωνίας και θεατρικών ασκήσεων για μικρούς και μεγάλους στο χωριό μας η κα Τίνα Πετρουλάκη , καθηγήτρια Ορθοφωνίας και Γλωσσολογίας, ειδικός στο θέατρο, η οποία είναι εθελόντρια του Αριοχωρίου. Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βαλύρας , που προώθησε και στηρίζει την υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής εθελοντικής δραστηριότητας, είναι η κα Σοφία Λάτση, Πρόεδρος,  ένα αγαπητό και δραστήριο άτομο. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι από τα τρία πρώτα μαθήματα που μάς παρείχε δωρεάν η κα Τίνα Πετρουλάκη».

Με γόνιμες σκέψεις που  περιλαμβάνουν και τις μειονότητες του πληθυσμού, ιδίως τα παιδιά των Ρομά, η κα Πετρουλάκη τόνισε ότι χρειάζεται να ενισχύονται   ώστε να ολοκληρώνουν τις εγκύκλιες σπουδές τους,  να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους τούς Έλληνες πολίτες, ώστε να συνυπάρξουμε  αρμονικά και  σε τοπικό επίπεδο.

Η παραβατικότητα είναι ένα μείζον πρόβλημα, που δεν απασχολεί μόνο την τοπική κοινότητα στο Αριοχώρι, αλλά ολόκληρη τη Μεσσηνία. Η  αγαπητή εθελόντρια καθηγήτρια θεωρεί ότι ο πολίτης με την κατάλληλη παιδεία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση,  δύναται να συνεργαστεί αποτελεσματικά με το κράτος, λαμβάνοντας τη σωστή καθοδήγηση για την προστασία του.

Ευχόμενοι μεγάλη άνθιση του εθελοντισμού σε ολόκληρη τη  μητέρα  Μεσσηνία μας, ευχαριστούμε θερμώς την  κα Τίνα Πετρουλάκη για την ανιδιοτελή προσφορά της   στη γενέτειρα Βαλύρα μας, καθώς και την φιλόλογό μας, κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, που κινεί  αποτελεσματικά τα νήματα της ενημέρωσής μας  και όχι μόνο!

 

Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

20-5-2024

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου