Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Η Βαλύρα τιμά την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

           

                                                            Φωτό: lyrasi.blogspot.com

Ο  σεπτός ιερέας της Ενορίας της Βαλύρας ,  κ. Ιωάννης Φωτεινός,  χοροστάτησε κατά τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Εσπερινό και  στη δοξαστική Θεία Λειτουργία,   21η Μαΐου 2024, στον ομώνυμο πέτρινο ιερό ναό, που εγκαινιάστηκε στις 4 -11-2007 από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο,  φέροντας μεγάλη ευλογία και προστασία στην όμορφη  Βαλύρα μας.

Πλήθος   πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία, άναψαν λαμπάδες  και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ζητώντας ταπεινά φώτιση και θεία προστασία από  τους  τιμωμένους  Αγίους.

 Ανάμεσα  σε όλους τους αγίους-προστάτες  που   εόρταζαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες κατά την Τουρκοκρατία και καταμαρτυρούν τα ερείπια των ιερών ναών  στη Βαλύρα, κάποια από τα οποία ανάγονται στον  11ο αιώνα,  τιμητική θέση είχαν και έχουν ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη. Κρατούν  απαρασάλευτα  τον Τίμιο Σταυρό  της εσταυρωμένης αγάπης  του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, και παραμένουν μεγάλη προστασία   για τους κατοίκους  του χωριού μας ανά τους αιώνες.

Ο πρώτος ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν κοντά στην είσοδο προς τη Βαλύρα, ερχόμενοι από τον Μελιγαλά. Ήταν ένα μικρό πέτρινο  εκκλησάκι, όπως διαπιστώνουμε από μία και μοναδική φωτογραφία, την οποία έχει συλλέξει ο  βιολόγος και ιστοριοδίφης κ. Ιωάννης Δ. Λύρας.

           

                                                            Φωτό: lyrasi.blogspot.com

  Γκρεμίστηκε σταδιακά και πλέον ούτε δείγμα λίθου δεν παραμένει σε εκείνον τον άγιο τόπο, όπου είχε εγκαθιδρυθεί θυσιαστήριο κατά το Ορθόδοξο τυπικό και ουδέποτε καταλύεται στον αιώνα τον άπαντα. Αυτό σημαίνει ότι το Άγιο Πνεύμα  εγκαθίσταται μονίμως στον συγκεκριμένο χώρο, δεν εγκαταλείπει την εστία του, και είναι κρίμα να μην ευλογείται τακτικά και να παραμένει καθαρός και κοσμημένος.  Το ίδιο ισχύει για όλα τα ερειπωμένα ξωκκλήσια.O νέος ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ορθώθηκε, προς δόξαν Θεού, σε δωρηθέν οικόπεδο στον δρόμο προς τη γέφυρα του χωριού. Η  Εφέστιος Εικόνα φέρει αγιογραφημένους, μαζί με τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, τον Άγιο  Νεκτάριο Αιγίνης και τον Όσιο Δαβίδ εν Ευβοία, διότι ο ναός είναι αφιερωμένος και σε αυτούς, τους μεγάλους της Ορθοδοξίας Αγίους μας.




                                                            Φωτό: lyrasi.blogspot.com

Ο  μακαριστός πατήρ Κωνσταντίνος Σφήκας, μου είπε  τηλεφωνικώς, πριν από 4 έτη, ότι μετά  τα εγκαίνια του νέου ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα , μειώθηκαν αισθητά τα  δυστυχήματα  στο χωριό μας . Είναι μεγάλη ευλογία ο νέος και καλαίσθητος πέτρινος ναός, είναι ένα μοναδικό στολίδι  στον θείο διάκοσμο  της μυθικής και ευλογημένης  γης μας.   Το Πνεύμα το Άγιον καθαρίζει και ευλογεί το έδαφος και τον αέρα, διώχνει μακριά τις πονηρές δυνάμεις και λαμπρύνει  με θαυμαστό τρόπο τους πιστούς, τις οικίες τους,  ευλογεί τη γη που καλλιεργούν και τα ύδατα.


                                     Eoρτασμός 2024. Φωτό: κ. Μάριος Κλειώτης στο Fb

Η Βαλύρα έχει την προστασία της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης και όλων των Αγίων που τιμά με ευλάβεια. Ας μη ξεχνάμε, ότι οι περισσότεροι  ιερωμένοι  που είδαν το φως της ζωής στη Βαλύρα και ευλόγησε η Παναγία Βουλκανιώτισσα , οι οποίοι υπηρετούν  επαξίως τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, με πρώτον τον σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο οποίος ανατράφηκε κατά Θεόν ως Κωνσταντίνος Σπηλιώτης, στη συνέχεια τον πατέρα Κωνσταντίνο Σφήκα, που εκδήμησε  προσφάτως, ιερέα στους Αγίους Ταξιάρχες στην Καλαμάτα, και τον πατέρα Κωνσταντίνο Μελισσουργό, ιερέα στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Μεσσήνη.


                                                              Φωτό: lyrasi.blogspot.com

 Οι γυναίκες  της Βαλύρας επιμελώς φροντίζουν με τα όμορφα και εύοσμα άνθη τους  και στολίζουν την αγία εικόνα των τιμώμενων αγίων κάθε χρόνο, ορισμένες ετοιμάζουν το παραδοσιακό   πρόσφορο, τη λειτουργιά όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας ,  και άρτους, καθώς και οι μοναδικοί φούρνοι της Βαλύρας, των κ.κ. Γιώργου Μπουρολιά και Ξενοφώντα Καρτερολιώτη συμμετέχουν δυναμικά  στον εορτασμό.

Ευλογημένο πρόσωπο είναι κάθε πιστός, ο οποίος   προσέρχεται για να ασπαστεί την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , να συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία, να κοινωνήσει και να ψάλλει εντός του ιερού ναού το Απολυτίκιο των Αγίων και να ζητήσει με κατάνυξη ψυχής θεία φώτιση.


                         Ο πατήρ Ιωάννης Φωτεινός ευλογεί την ομάδα του Αστέρα FC Βαλύρας.

Η χάρη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είθε να φωτίζει τους εορτάζοντες και αυτούς που με πίστη και ευλάβεια τιμούν τη μνήμη τους.


                                                             Φωτό: lyrasi.blogspot.com

 

Απολυτίκιον. Ήχος πλ.δ΄.

“Του Σταυρού σου τον τύπον εν ουρανώ θεασάμενος, και ως ο Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος, ο εν βασιλεύσιν, Απόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τη χειρί σου παρέθετο· ην περίσωζε δια παντός εν ειρήνη, πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε”.



Ο Θεός μεθ΄ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

21-5-2024

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου