Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Στα ευδαίμονα πεδία των κερασώνων της Τεγέας με άρωμα φιλίας και πολλή αγάπη!

            

                      Φωτό: κα Χριστίνα Καλέκα, και οι αδελφές  κα Έφη και κα Ντίνα Δαρδαβέση, επί το έργον.

 

Ευλογημένος είναι ο άνθρωπος που εναρμονίζεται με τα ξυπνήματα της φύσης και γεύεται τους καρπούς των δένδρων, όπως τους φέρνουν πλουσιοπάροχα, με τις ευλογίες του Θεού,  οι εποχές. Τρεις αγαπημένες φίλες μοιράστηκαν μαζί μας μία  πρόσφατη και μοναδική εμπειρία τους, στους  καταστόλιστους κερασώνες της περιοχής της Τεγέας στην Αρκαδία, που απέχουν 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

 Η κα Χριστίνα Καλέκα κατάγεται από  τον Άρι Μεσσηνίας   και εργάζεται στην Καλαμάτα, ως υπάλληλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Επίσης, υποστηρίζει  κάποιες  ημέρες τον μήνα το αντίστοιχο   γραφείο στην Τρίπολη.

-Εκεί ήμουν  πριν τρεις ημέρες, μάς είπε ευτυχής και ανανεωμένη.  Μου  τηλεφώνησε  η πολύ καλή φίλη μου και πρώην συνάδελφος -έχει πάρει σύνταξη- η κα  Έφη Δαρδαβέση, με την αδερφή της, κα Ντίνα Δαρδαβέση, και με προσκάλεσαν να επισκεφθούμε το καρποφόρο  κτήμα τους με τις πλουμιστές κερασιές, στην περιοχή της Τεγέας, μετά την εργασία μου. Υπέροχη ήταν  και  αναπάντεχη η εμπειρία… μαζέψαμε περιχαρείς και χορτάσαμε γλυκά κεράσια….  δυστυχώς δεν είχα μαζί μου  τα σωστά παπούτσια !

                                                    Και..με τα παπούτσια της εργασίας μου μπορώ!!!

Τι να τα κάνει τα σωστά παπούτσια η επιμελής και πολύ οργανωμένη κα  Χριστίνα Καλέκα, αφού στο όμορφο κάλεσμα των αγγελόμορφων  φιλενάδων της, έβγαλαν τα πόδια της φτερά, και απογειώθηκαν τάχιστα, μαζί με το θετικό συναίσθημά της;


                                              Με τέτοιο χαμόγελο πώς να μην καρποφορίσουν οι κερασιές;

 Αρμονικά συνδεδεμένες οι τρεις Χάριτες, με το  γλυκό τους χαμόγελο και τα αβρά τους  χέρια, ξεσήκωσαν ευχάριστα τις καρποφόρες κερασιές! Εκείνες, οι φιλενάδες οι λαμπροντυμένες της μάνας γης, ανασήκωσαν ψηλά τα εντυπωσιακά πράσινα φύλλα τους για να προβάλλει κατακόκκινος και δροσερός ο στόλος  τους, νέκταρ και αμβροσία στα διψασμένα χείλη, των πλουσίων πνευματικά και σωματικά,   θυγατέρων των θεοστόλιστων αγρών.


                                           Λύγισαν οι κερασιές τα κλαδιά τους στης κας Ντίνας το κάλεσμα.

Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με ώριμα κεράσια φορούσαμε στο δεξί αυτί, μαθήτριες του   Γυμνασίου Μελιγαλά, κατά τη δεκαετία του 1970…ήταν για καλή τύχη, να ακούσουμε ευχάριστα μαντάτα. Και οι παμπόνηροι συμμαθητές μας, ένα δεύτερο καρφίτσωναν σαν αστραπή στης αγαπημένης τους τα μακριά μαλλιά, μαζί με ένα ραβασάκι, γραμμένο μυστικά με χυμό λεμονιού, που αλίμονο στο αναμμένο σπίρτο που θα το κατάκαιγε ολόκληρο! Φευγαλέα, πριν  κλέψουν τον ερωτικό παλμό των αγνών  αγοριών οι στάχτες, διαβάζαμε:

Τα κόκκινα κερά..α…α..σια

που έχεις στα μαλλιά..α…α σου

με κάνανε τρισά…α…α..θλιο

για να βρω την καρδιά..α…α σου!


                                                                 Τα κερά...α...α...σια!

Το μοτίβο των κερασιών σε πολλές παραλλαγές ήταν αποτυπωμένο επάνω στα φορέματα των κοριτσιών καθώς κι ένα τσαμπί κεράσια, με πλούσιο φύλλωμα, κοσμούσε τις ψάθινες τσαντούλες του Καλοκαιριού. Μέχρι και μία πρεσβυτέρα είχε ντυθεί μια Κυριακή  στην Αθήνα, κατά τη δεκαετία του 1970, κερασιά, και κόντεψε να φύγει από το χέρι το  Ευαγγέλιο του νεαρού τότε  ιερέα και συζύγου της. Όταν τη συνάντησα  κατά την περίοδο της  ενηλικίωσής μου και τη ρώτησα τι συμβόλιζαν τα κεράσια στο ανεπανάληπτο φόρεμά της, μου απάντησε «τη χαρά στα στήθη των κοριτσιών  , θυσία  εμπρός  στον Εσταυρωμένο Χριστό»!


                                                   Όλα τα σύνεργα για σωστή και ταχεία συγκομιδή.

Η αίσθηση της αφθονίας κατέκλεισε την ψυχή των τριών φιλενάδων, αναζωογονήθηκαν και βίωσαν την ευημερία, με θεία ευλογία, σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας και χρόνια πνευματικά και ψυχικά  δύσκολα.


                                                      Πλούσια τα ελέη της αδελφικής υποστήριξης.

Πολλά και ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα της κατανάλωσης κερασιών, εφ΄ όσον τηρείται , λογικά,  ένα μέτρο. Η αποτοξίνωση του οργανισμού, ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης που επιτρέπει την κατανάλωση σε διαβητικούς, η αποθεραπεία των καρκινοπαθών, επίσης αυτών που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα λιπίδια στον οργανισμό τους, κάνει  τα κεράσια περιζήτητα. Ιδίως  στις Ελληνικές λαϊκές  αγορές...πόσο μάλλον στο εξωτερικό που οι τιμές υπερβαίνουν τα αναμενόμενα ύψη, πάραυτα το βλέμμα των καταναλωτών  στα ώριμα κεράσια  πέφτει πρωτίστως, όπως θυμάται η κα Έφη Δαρδαβέση, σε ένα ταξίδι της στην Ιρλανδία, το έτος 2017.Αυτόν τον μήνα ωριμάζουν τα πετροκέρασα, ενώ αρχές Ιουλίου την τιμητική τους έχουν τα βύσσινα. Πλούσιο είναι το ευλογημένο περιβόλι των αδελφών Δαρδαβέση.


                                                           Άριστος και ευλογημένος καρπός.

Αντίστοιχα  με την Τεγέα,  η πλούσια Μεσσηνία μας έχει τα δικά της καρποφόρα κερασόδενδρα  για εξαγωγή και τοπική κατανάλωση.

Όσο  οι «άγγελοι» θα επιβραβεύουν με  χαμόγελο και  αμέριστη φροντίδα  τις εργατικές κερασιές, ο Παντοδύναμος Θεός θα τις ευλογεί, και εκείνες δεν θα πάψουν να ανθίζουν και να καρποφορούν στη μακαρία Ελληνική γη!


                                                Με αισιοδοξία και παράστημα για συνεχή καρποφορία!

Θερμές ευχαριστίες στην συμπατριώτισσά μας, κα Χριστίνα Καλέκα, στέλεχος του Τεχνικού Επιμελητηρίου  στην Καλαμάτα, για την ενδελεχή επικοινωνία και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

 

Ο Θεός μεθ΄ ημών

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

31-5-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου