Λαμπροστολισμένος ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου στη Βαλύρα, καλοφροντισμένες οι αυλές των σπιτιών από τις δημιουργικές και εργατικές κυρίες του χωριού μας, αλλά και οι οίκοι της ψυχής των πιστών, με ζυμωμένα πρόσφορα, άρτους και πεντανόστιμα γλυκίσματα, παρατεταγμένα προς βρώσιν σε περιστόλιστα πανέρια, προσήλθε ανήμερα σύσσωμη η Βαλύρα για να ανάψει, με ταπείνωση ψυχής και ευλάβεια, το κεράκι της και να εκπληρώσει το τάμα της στον Άγιο Αθανάσιο, που την σώζει από ασθένειες, ανομβρίες, πλημμύρες , σεισμούς και πυρκαγιές για σχεδόν 200 χρόνια, και εκπληρώνει τους δίκαιους πόθους και τις επιθυμίες της.
Ο πανηγυρικός εορτασμός
Προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον Αρχιμανδρίτη κ. Νεόφυτο Σαχλά, τον διάκονο κ. Θεόφιλο Κυριάκου και τους δύο σεπτούς Βαλυραίους ιερείς μας, τον πρωτοπρεσβύτερο και εφημέριο της Βαλύρας, κ. Ιωάννη Φωτεινό, και τον πρωτοπρεσβύτερο κ. Ξενοφώντα Γαλανόπουλο. Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Μεσσήνης και πλήθος επισήμων.
Σχετικά με τους επισήμους μάς ενημέρωσε ο κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου:
Στον εορτασμό του πολιούχου της Βαλύρας Αγίου Αθανασίου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος με τους στενούς συνεργάτες του αντιδημάρχους Ιθωμίτη κ. Δημήτρη Αθανασακόπουλο, Ηλία Γεωργόπουλο, Μπάμπη Μακρή (Αθλητισμού ξέχασες... κύριε. επιτελικέ (!) την περίφραξη στο γηπεδάκι μπάσκετ στο "μαρακανά κάμπου" του ΑΣΤΕΡΑ Βαλύρας F.C ΙΘΩΜΗΣ)), και Παναγιώτη Μπεσή.
Επίσης, τίμησαν τη γιορτή με τη παρουσία τους αρκετοί αιρετοί, όπως οι κυβερνητικοί βουλευτές Μεσσηνίας, ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, κ. Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Αγιοφλωρίτης αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, η ομόλογός του κα Μαρία Οικονομάκου, ο Βαλυραίος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας κ. Τάσος Ηλιόπουλος, ο Βαλυραίος αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μεσσήνης κ. Κώστας Γεωργακόπουλος, η δήμαρχος Μελιγαλα –Οιχαλίας κ. Παναγιώτα Γεωργακοπούλου με τον αντιδημαρχό της κ. Αντώνη Χιώτη , οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Βαλύρας κ. Δημήτρης Τσιλίκας, ο "ΑΣΤΕΡΙΚΟΣ" σύμβουλος κ. Κώστας Θ. Καυκούλας, Κοινότητας Αριστοδημείου κ. Δημήτρης Φιλιόπουλος, οι πρόεδροι των συλλόγων της Βαλύρας Αστέρα F.C Ιθώμης Χρήστος (Patrick) Καίσαρης (σ.σ δεξιώθηκε τους δεκάδες προσκεκλημένους στο κέντρο "Χαγιάτι" που διατηρεί στην πλατεία της Βαλύρας), Πολιτιστικού Συλλόγου ο Θάμυρις ο πρόεδρος κ. Σωτήρης Νικ. Καρτερολιώτης, Συλλόγου Γυναικών κα Ελένη Τσιλίκα, Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου κ. Σοφια Λάτση καθώς και πλήθος πιστών όπου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία αλλά και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου στους δρόμους της Βαλύρας, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Μεσσήνης.
Το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, οι γονείς των παιδιών και οι κάτοικοι του χωριού, καθώς και οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και τοπικών φορέων, μαζί με τα ιερατικά στελέχη της Εκκλησίας μας, τιμούν κάθε χρόνο, όπως και σήμερα, την εορτή της μνήμης του Αγίου Αθανασίου. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου καθώς και του Δημοτικού Σχολείου, στοιχισμένα μετέλαβαν των αχράντων μυστηρίων. Ένας πεντάχρονος μαθητής απήγγειλε το Πάτερ ημών φαρσί και συγκίνησε το χριστεπώνυμο πλήθος.
Οι κυρίες Ελένη Καπότη- Αδαμοπούλου, Γωγώ Κοντοδήμου, Βούλα Καπότη, Αγγελική Μαρινοπούλου, η νεωκόρος κα Μαρία Ηλιοπούλου και άλλες κυρίες, προσέφεραν άρτο, γλυκίσματα και λαχταριστές δίπλες από το αρτοποιείο Ιθώμη, φτιαγμένες δια χειρός της ζαχαροπλάστου κας Ευθυμίας Καρτερολιώτη.
Στο εστιατόριο του κ. Χρήστου Καίσαρη, δεξιώθηκε ο Πρόεδρος της Βαλύρας τους επίσημους καλεσμένους. Προσφέρθηκαν εδέσματα που ευγενώς ετοίμασαν η κα Αγάπη Συκιωτάκη-Μπουρολιά, αρτοποιός και ζαχαροπλάστης, και ο Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας.
Μετά φόβου Θεού...
Μέγα θεολογικό εργαστήριο , ένα σπάνιο Πανεπιστήμιο του Θεού είναι ο Άγιος Αθανάσιος, γι΄ αυτούς που έχουν ανοιχτούς τους οφθαλμούς για να το αντιληφθούν, και να αντικρίσει ο νους τους τον Κύριο της Δόξης, επικαθήμενο στον ιερατικό θρόνο Του.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Βαλυραίους πανταχόθεν, είναι η θαυματουργή δράση του Αγίου Αθανασίου και η ολοζώντανη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Θεοτόκου, εντός και εκτός του ομώνυμου ιερού ναού, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Βαλύρας. Κάθε Βαλυραίος έχει να διηγηθεί ένα ή περισσότερα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν στον ίδιο , σε κάποιο μέλος τής οικογενείας του ή σε συγχωριανούς του.
Έλεγε ο μακαριστός πατήρ Κωνσταντίνος Σφήκας, ο οποίος ιερουργούσε στους Αγίους Ταξιάρχες Καλαμάτας: “Όλο τον κόσμο φροντίζει η Παναγία μας στον Άγιο Αθανάσιο και η Βαλύρα έφερε πολλά χρηστά τέκνα στη ζωή, γι΄ αυτό ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος Θέμελης, την αποκαλούσε “Βασιλομάνα Βαλύρα”.
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, καθώς και οι σεπτοί ιερείς του χωριού μας, οι οποίοι ιερουργούν στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη , οι κ.κ. Κώστας Μελισσουργός, πατήρ Χατζής, Ξενοφών Γαλανόπουλος και ο εφημέριος της Ενορίας μας, ο άξιος και αγαπητός κ. Ιωάννης Φωτεινός, καθιστούν αισθητή και αντιληπτή τη θεολογική φύση των τέκνων τής Μεγαλόχαρης και του διδασκάλου μας Αγίου Αθανασίου διαχρονικά.
Ο θείος σπόρος , ευλογημένος από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ουδέποτε έπαψε να φυτρώνει και να καρποφορεί στο χωριό μας. Όμως και στις επιστήμες καθώς και στις τέχνες η Βαλύρα απέδωσε και αποδίδει καλό καρπό, και χαίρουν εκτίμησης τα βαπτισθέντα στην Ιερά Κολυμβήθρα του Αγίου Αθανασίου τέκνα της. Χώμα πιάνουν στα χέρια τους οι αγρότες της Βαλύρας, και με τις πρεσβείες του Αγίου Αθανασίου χρυσή σοδειά γίνεται και στολίζει τα ευλογημένα χέρια τους.
Η σημασία του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου για την Κοινότητα της Βαλύρας
Η Βαλύρα είναι υπερήφανη για τον περικαλλή ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος έχει ένα από τα σπουδαιότερα ξύλινα τέμπλα που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο 1829-1850 από Αρκάδες ξυλογλύπτες .
Η εικονογράφηση του τέμπλου παραπέμπει στην επτανησιακή τεχνοτροπία και φέρει την γραφή Ιωάννης Ταμπάκης και χρονολογία 1874, Ζάκυνθος, για την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας στο τέμπλο, και 1875 για την εικόνα του Αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας, η οποία ομολογουμένως είναι τόσο ζωντανή, λες και ο Άγιος παρίσταται με σάρκα και οστά, ψυχολογώντας και θεραπεύοντας με τους θείους οφθαλμούς του το χριστεπώνυμο πλήθος.
Αξιέπαινη είναι η παρέμβαση του καθηγητή κ. Ιωάννη Λύρα Βιολόγου και Ιστοριοδίφη, ο οποίος περιέσωσε, μετά τον σεισμό στην Καλαμάτα, το έτος 1986, και τη μερική επιβάρυνση τού ναού του Αγίου Αθανασίου, την πλάκα θεμελίωσης του και τη συντήρησε κατάλληλα. Στην ιστορικής σημασίας πλάκα αναγράφονται οι εκκλησιαστικοί επίτροποι καθώς και το 1829 ως έτος θεμελίωσης.
Απορίας άξιον...
Άξιον απορίας είναι πώς μέσα σε τόσα θαυμαστά δρώμενα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, μετά την αφαίρεση της δεσποτικής μίτρας του, ανήμερα του Αγίου Αθανασίου, 18-1-2025, ανησυχούσε για την εμφάνιση της κόμης του! Γι΄αυτό φρόντισε διακριτικά, δυστυχώς εντός του Αγίου Θυσιαστηρίου, να την στρώσει με την χτένα του που φέρει στη δεξιά του τσέπη, και να περιποιηθεί δεόντως τα γένια του. Μία γιαγιά σκανδαλίστηκε, φοβήθηκε μην πέσουν τρίχες επάνω και γύρω από την Αγία Τράπεζα και φώναξε α α α α, αλλά την σκούντησε δυνατά η συνοδός της και την επέπληξε: "Σιγά το πράγμα! Κι εγώ έχω μέσα στην τσάντα μου το κραγιόν μου, και αφού κοινωνήσω το φορώ κρυφά, όταν πάμε στην καφετέρια... "
Ελπίζοντας ότι ο Άγιος Αθανάσιος κατανόησε τον ψυχαναγκασμό του Δεσπότου μας, ευελπιστούμε του χρόνου, στη μνήμη του Αγίου μας, η κόμη του να βρίσκεται αλώβητη στη θέση της.... Μας χρωστά κι έναν πανηγυρικό λόγο, προς οικοδόμηση των πιστών, ευχαριστούμε για τις εξ έδρας σύντομες ευχές του, είναι ευπρόσδεκτες.
Δι΄ευχών...
Ο δαμαστής τον παθών μας και επιστάτης του λογικού νου των Βαλυραίων Άγιος Αθανάσιος, ο πατήρ της παρθενίας της ψυχής, που τρεφόταν με βρασμένα αγριόχορτα και ένα κομμάτι ψωμί, θαυμάζοντας την ακόμη πιο αυστηρή δέσμευση του Αγίου Αντωνίου, είθε να φωτίζει την οδό της σωτηρίας όλων όσων τιμούν με ευλάβεια τη μνήμη του.
Χρόνια Πολλά Βαλύρα!
Απολυτίκιον Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου.Ήχος γ΄.
Έργοις λάμψαντες, Ορθοδοξίας, πάσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τη ευσεβεία τα πάντα πλουτήσαντες, την Εκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, αξίως εύρατε, Χριστόν τον Θεόν ημών, δωρούμενον πάσι το μέγα έλεος (3).
Βιβλιογραφία
1.Αγιολόγιον-Ημερολόγιον 2018. Αθήνα.Εκδόσεις Σαΐτης.
2.Λύρας Ι.Δ. (2018). Αθήνα. Βαλύρα Ονομάτων Επίσκεψις, σελ.12.
3.Ημερολόγιον 2023. Αθήνα. Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης.
Ο Θεός μεθ΄ημών,
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
18-1-2025
ΚΑΛΗΜΕΡΑ , Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΤΟ ΕΤΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ 1829.ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2 ΦΟΡΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘερμές ευχαριστίες!
ΑπάντησηΔιαγραφή