Στον Εσπερινό της Δευτέρας κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή , στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, η ωραία πύλη είναι κλειστή, τα φώτα χαμηλά, το θυμίαμα αναδύεται εμπρός στην αγία εικόνα Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεξιά και πίσω από τον αρχιερατικό θρόνο, και η θύρα της αγάπης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ είναι μισάνοιχτη. Η κατάνυξη διαπερνά τις καρδιές των παρευρισκoμένων πιστών, και σε δάκρυα αναλύεται από τη συγκίνηση το χριστεπώνυμο πλήθος.
Ο σεπτός πατήρ Παναγιώτης περιμένει τους ευλαβείς Χριστιανούς της περιοχής για την πνευματικά ωφέλιμη ομιλία της Δευτέρας, αφού πρωτίστως όλοι συμμετέχοντας μαζί του, καθένας με τη σειρά του, εκφωνήσουν ένα μέρος από το Μέγα Απόδειπνο, ψάλλουν όλοι μαζί και προσευχηθούν ως σώμα Χριστού , πριν την έναρξη της καθιερωμένης ομιλίας . Όταν ολοκληρωθεί το Μέγα Απόδειπνο με τις ευλογίες του Τριαδικού Θεού και του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, παρουσιάζεται και αναλύεται σε κάθε συνάντηση από ένα διαφορετικό θεολογικό θέμα.
" Έπρεπε να ξεπεράσω τον εαυτό μου για να αρθρώσω λόγο ψάλτη ενώπιον του ακροατηρίου και εντός του επιβλητικού, παλαιού ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου, που λειτουργεί από το έτος 1917, είπε μία κυρία που συμμετέχει στην Ομάδα Μελέτης τών Αγίων Γραφών, του πατρός Παναγιώτη".
Κι ενώ ο ιερός ναός είναι κατάμεστος κατά τις Κυριακές, μόνο λίγα και διαλεκτά άτομα, που δεν ξεπερνούν τα 30, είναι οι καθημερινοί αναζητητές τής οδού της σωτηρίας, καταφέρνουν κάθε Δευτέρα στις 19:00μ.μ. να δραπετεύσουν από τις οικογενειακές και εργασιακές τους υποχρεώσεις και να επενδύσουν χρόνο για τη σωτηρία της ψυχής τους.
Πήγα κι εγώ να παρακολουθήσω την ενδιαφέρουσα ομιλία τού πατρός Παναγιώτη, τού θεϊκά καταρτισμένου και πράου εκ φύσεως ιερέα, με την έκφραση του γλυκού, γεμάτου αγάπη προς το ποίμνιο Χριστού , που ψυχοθεραπεύει και αναδεικνύει τον καταπιεσμένο θείο λόγο του κοσμικού ανθρώπου , απιθωμένο στα τρίσβαθα της ψυχής του.
Κάθισα στη δεύτερη σειρά στα δεξιά στασίδια σιωπηλά , και καθώς το βλέμμα μου έπεσε επάνω στη μορφή του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ο οποίος φαινόταν να παρίσταται ζωντανός ενώπιον μας, ο πατήρ Παναγιώτης με προσγείωσε τάχιστα με το βλέμμα του, παραδίδοντάς μου το Μέγα Ωρολόγιον ανά χείρας, για να συνεχίσω το διάβασμα και να πω το "Κύριε Ελέησον" 12 φορές . Δεν πρόλαβα να διαμαρτυρηθώ, να ζητήσω μία δικαιολογία για παράταση χρόνου μέχρι την επόμενη εβδομάδα, έπρεπε να εκτελέσω άμεσα το ζητούμενο και με τον κατάλληλο τρόπο!
Τότε άκουσα τον κρυμμένο ψάλτη εντός μου, να ξεθαρρεύει και να ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα, εκφέροντας εξωτερικό λόγο . Κοκκίνισα- ξεκοκκίνισα, ξεροκατάπια- κατάπια, και τελικά ανταποκρίθηκα κατάλληλα, με δυνατούς παλμούς και συγκίνηση, ενώπιον της αγίας εικόνας τής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του σεπτού ιερέα και των αδελφών Χριστιανών, που με τη σειρά τους προσπαθούσαν, κάποιοι χαμηλόφωνα - για να μην ακούγονται τα λάθη στο διάβασμα και στην ψαλτική - να ολοκληρώσουμε με ευλάβεια τη λειτουργία του Μεγάλου Αποδείπνου.
Η εσωτερική χαρά και η ψυχική ανακούφιση, συνδυαστικά με τις ευχές του πατρός Παναγιώτη, ήταν μέγα βάλσαμο για την ψυχή όλων μας. Όπως χαρακτηριστικά είπαν ορισμένοι συμμετέχοντες, " γεμάτοι σκοτούρες ήρθαμε σήμερα στη συνάντηση και φεύγουμε μεταμορφωμένοι, επιστρέφουμε στα σπίτια μας άλλοι άνθρωποι".
Στην ομιλία του για τα Προηγιασμένα Θεία Δώρα, τη Θεία Κοινωνία η οποία φυλάσσεται από τη Λειτουργία του Σαββάτου ή της Κυριακής και μπορεί να προσφέρεται κατά τη Δευτέρα , Τρίτη ή Τετάρτη στην αντίστοιχη Λειτουργία των Προηγιασμένων Θείων Δώρων, που συνήθως εκτελείται ημέρα Τετάρτη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο πατήρ Παναγιώτης αναφέρθηκε στην εποχή του Μεγάλου Βασιλείου. Τότε οι Χριστιανοί λάμβαναν το Σώμα του Χριστού, τον άρτο ανά χείρας , ενώ παράλληλα κοινωνούσαν το Αίμα του Κυρίου μας από το Άγιο Ποτήριο. Κρατούσαν μέρος του Άρτου για καθημερινή Κοινωνία κατ΄ οίκον ή για τους ασθενείς τους. Βρίσκονταν διαρκώς σε ετοιμότητα για να δεχτούν τα Θεία Δώρα και θεωρούσαν ντροπή να τους καλέσει ο Δεσπότης Χριστός εμπρός στο Άγιο Βήμα να λάβουν το Τίμιο Αίμα και Σώμα Του και εκείνοι να μην είναι προετοιμασμένοι και άξιοι να το δεχτούν.
"Νόημα" στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή δίνει ο πατήρ Παναγιώτης, βοηθώντας τούς πιστούς να προσευχηθούν ενεργά, ενωμένοι εμπρός στην αγία εικόνα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εντός του ηγιασμένου, ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης. Είθε και άλλοι εφημέριοι στην ενορία τους να ακολουθήσουν το λαμπρό του παράδειγμα, προς όφελος του χριστεπώνυμου πλήθους στον Ελλαδικό χώρο.
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
21/3/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου