Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Ροδοπέταλα στη Χάρη Της

 



Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου

     
Η Παναγία Πορταΐτισσα. Φωτό: monasteriaka.gr



Το θεόπνευστο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου κ. Ευσταθίου, Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τίτλο “Ροδοπέταλα στη Χάρης της”, το οποίο εξέδωσε η αντίστοιχη Μητρόπολις το έτος 2012, είναι ένα εκ βάθους καρδίας εγκώμιο προς την Υπεραγία Θεοτόκο , με τη θεία συμμετοχή του κεκαθαρμένου πνεύματος και της ψυχής του θεοπροβλήτου Πατρός και Ποιμενάρχου .Αλλά και τις μητέρες που μάς έφεραν στη ζωή και μάς εξέθρεψαν με το γάλα της αγάπης, της αφοσίωσης και των θυσιών τους τιμά ευλαβώς ο άγιος Βαλυραίος Μητροπολίτης, ο οποίος αφιέρωσε το βιβλίο του στην αείμνηστη, σεβαστή και ανεπανάληπτη, όπως γράφει , μητέρα του Παναγιώτα Σπηλιώτη.

Τον ευχαριστώ θερμά και δημοσίως που μου έστειλε ταχυδρομικώς, ως δώρο ζωής, πριν από μερικά χρόνια αυτό το ανεκτίμητο  έργο του, κεφάλαιο του οποίου με μεγάλη ευχαρίστηση μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.

Από δύο μέρη αποτελείται το 301 σελίδων εξαιρετικό προς πνευματική οικοδόμηση  βιβλίο του κ. Ευσταθίου. Η Α΄ ενότητα περιλαμβάνει 43 σύντομα κεφάλαια και η Β΄ ενότητα 18.Το εξώφυλλο είναι κοσμημένο με μία όμορφη εικόνα, αντίστοιχη της Παναγίας Πορταΐτισσας.

Όσον αφορά τον γραπτό λόγο, ο σεπτός Πατέρας δεν χρησιμοποιεί δυσνόητους όρους προς εντυπωσιασμό ούτε κουράζει τον αναγνώστη με μακροσκελείς παραγράφους. Ο αγαπητός εντός και εκτός Ελλάδας Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, αφήνει τον Λόγο να ρέει αυθόρμητα, όπως τον συλλαμβάνει από το Άγιο Πνεύμα που κατοικοεδρεύει και τον στολίζει εντός και εκτός του. Ο Κύριος άλλωστε χρησιμοποιεί γλώσσα απλή, κατανοητή  σε όλους, στην οποία εμπεριέχεται η αμέριστη αγάπη και φροντίδα τού Τριαδικού Θεού προς τα τέκνα Του ανά τον κόσμο.

Εν όψει της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παραθέτω ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου του κ. Ευσταθίου, ως ευλογία στους πανταχόθεν Βαλυραίους και φίλους της ιστοσελίδας μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.



                           Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος. Φωτό: Πεμπτουσία

Κεφάλαιο 10: Ημέρα Χαράς ο Ευαγγελισμός Της (σελ. 59- 61).

Η γιορτή του Ευαγγελισμού, είναι ημέρα και γιορτή χαράς.

α) Χαίρει πρώτα η ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ, γιατί ένας αστραπόμορφος άγγελος, ο Γαβριήλ, απεσταλμένος του Θεού, μπαίνει στο δικό της φτωχικό σπίτι, στέκεται μπροστά της με ευλάβεια και σεβασμό και της μεταφέρει του Θεού το μήνυμα. Αυτή η χωματένια ύπαρξη θα γίνει η μάνα του Θεού. Στα σπλάχνα της θα κατασκηνώσει το πυρ της θεότητος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, και εκείνη θα του δανείσει το σώμα και το αίμα της.

Χαίρεται για την τιμή, ότι ένας άγγελος τη χαιρετάει. Χαίρεται γι΄ αυτά που ακούει, γι΄ αυτά που θα γίνουν, προ πάντων γιατί τη διαλέγει ο Θεός, για να παίξει το σπουδαιότερο ρόλο στη σωτηρία του κόσμου.

Χαίρεται ακόμη, γιατί βεβαιώνεται, ότι η Παρθένος, για την οποία μίλησε ο Θεός στους πρωτόπλαστους χιλιάδες χρόνια πριν και ο προφήτης Ησαΐας οκτακόσια χρόνια, λέγοντας “ ιδού η Παρθένος...”, δεν είναι άλλη παρά η ίδια.

β) Χαίρονται οι άγγελοι. Παρακολουθούσαν τη ζωή και αγωνιούσαν για την πορεία του ανθρώπου και γιατί είναι τέλεια όντα με όλες τις αρετές στολισμένα και μάλιστα με την αγάπη. Τον έβλεπαν να πηγαίνει στο χειρότερο. Η κάθε ημέρα και καινούργια

να είναι πιο κακή από την περασμένη. Να βαδίζει στο πουθενά και να έχει για στόχο του το χάος. Ακούγοντας την είδηση και βλέποντας πως το σχέδιο του Θεού παίρνει πλέον σάρκα και οστά, χαίρονται όλα τα αγγελικά τάγματα, γιατί μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της σωτηρίας του κόσμου.

γ) Χαίρουν οι άνδρες και οι γυναίκες, γιατί ο Θεός τους τιμά τη φύση. Παίρνει ανθρώπινη ύπαρξη, προσλαμβάνει τη φύση μας και έτσι την τιμά και τη σώζει. Ξεχνάει το κακό που έκανε η Εύα και διαλέγει από τους απογόνους της γυναίκα και έτσι τη βεβαιώνει ότι δεν κρατάει τίποτα από εκείνη την αμαρτία που διέπραξε τελείως αδικαιολόγητα μέσα στον Παράδεισο. Και οι άνδρες χαίρουν, γιατί γυναίκες και άνδρες είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Αφού και η γυναίκα είναι “οστούν εκ των οστών” του ανδρός.

δ) Χαίρονται οι εν Άδη. Γι΄ αυτό βιάζεται ο Συμεών λέγοντας “νυν απολύεις”, γι΄ αυτό και ο Πρόδρομος κατεβαίνει στον Άδη, για να προετοιμάσουν τους εκεί ευρισκομένους.

ε) Χαίρει και η άλογη φύση. Ο άνθρωπος, ο πλεονέκτης, ο διεστραμμένος, ο εκμεταλλευτής δημιουργεί το οικολογικό πρόβλημα. Καταστρέφει και μολύνει τη φύση. Ο ερχομός του Χριστού θα διορθώσει τον άνθρωπο και στη συνέχεια εκείνος θα σεβαστεί τη φύση. Είδατε η γη έβγαλε αγκάθια και εσαλεύθη η ισορροπία της αμέσως μετά την παρακοή. Τα ζώα αγρίεψαν και έγιναν η απειλή των ανθρώπων.

Να για ποιους λόγους χαρακτήρισα την ημέρα του Ευαγγελισμού ως ημέρα και γιορτή χαράς. Ας χαρούμε, ας οικειοποιηθούμε τα δωρήματα, ας εμβαθύνουμε στο πνεύμα της μεγάλης γιορτής και ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Θεάνθρωπο και τη Θεοτόκο με την ενάρετη και συνετή ζωή μας.

Χαίρε Μαρία Θεοτόκε, ο ναός ο ακατάλυτος, μάλλον δε ο άγιος, καθώς βοά ο Προφήτης. Άγιος ο ναός σου, θαυμαστός εν δικαιοσύνη”.


                                                             Φωτό: Zinapost.gr

Χρόνια σας Πολλά, Ροδοπέταλα στη χάρη Της, η Μεγαλόχαρη είθε να προστατεύει όλους όσους τιμούν με ευλάβεια την εορτή του Ευαγγελισμού Της.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

25/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου