Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, την 24η Μαρτίου 2023

 Φωτορεπορτάζ: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου




Είναι διαλεχτοί και πολύ καλοί έως άριστοι μαθητές, τιμώντας την “παράδοση” στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, που τόσοι επιστήμονες φοίτησαν, χρήσιμοι στην κοινωνία μας επαγγελματίες,  πρωτίστως αρκετοί καλοί άνθρωποι του Θεού έως Άγιοι Άνθρωποι! Μάγεψαν κυριολεκτικά τους γονείς τους και όλους τους παρευρισκόμενους τα όμορφα Βαλυρόπουλα με τα ποιήματα και το θεατρικό τους δρώμενο στη σχολική εορτή του δραστήριου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαλύρας, σήμερα 24 Μαρτίου, 2023. Αύριο αναμένεται να απογειώσουν το πατριωτικό συναίσθημα όλων των Βαλυραίων και των επισκεπτών του χωριού μας, στην πλακόστρωτη πλατεία της Βαλύρας, μετά τον πανηγυρικό λόγο του δασκάλου τους κυρίου Πελεκάση Νικήτα.

Έκθαμβοι οι γονείς παρατηρούσαν τα λατρεμένα τους παιδιά που στέκονταν με ωριμότητα και μέγιστη υπευθυνότητα επάνω στα μαρμάρινα σκαλιά της κεντρικής εισόδου του Δημοτικού Σχολείου, εκεί που πρωτίστως ανέβηκαν οι ίδιοι ως μαθητές για να διδαχθούν τη θεία Ελληνική Γλώσσα και να εκπαιδευτούν ως μελλοντικοί ώριμοι Έλληνες πολίτες. Πολλά χειροκροτήματα απέσπασε η νέα γενιά μας!



Όσες εθνικές φορεσιές των παππούδων ή των γονιών φυλάχτηκαν ως ανεκτίμητο κειμήλιο και άντεξαν στο χρόνο  θα φορεθούν αύριο στην παρέλαση, αλλά και οι νέες φορεσιές δεν θα λείψουν, ώστε οι περισσότεροι μαθητές να αναβιώσουν με σθένος , χάρη και πατριωτισμό το δίκαιο αγώνα των ενδόξων προγόνων μας, καλλιεργώντας την ιστορική τους συνείδηση.



Οι γιαγιάδες και μητέρες από ενωρίς σήμερα το απόγευμα σιδερώνουν επιμελώς τις φουστανέλες των εγγονιών τους στη Βαλύρα, ώστε να προλάβουν οι ίδιες στη συνέχεια τους Χαιρετισμούς στη Θεοτόκο , στον ιερό ναό του πολιούχου μας Αγίου Αθανασίου. Αλλά και οι μικρές μαθήτριες κάνουν εντατικές επαναλήψεις ,απαγγέλοντας τα ποιήματά τους αρκετές φορές εμπρός στον υπερήφανο πατέρα τους, παράλληλα επιλέγουν διακριτικά το στολισμό που θα ταιριάξει με την παραδοσιακή φορεσιά τους, ανακατεύοντας τα μπιζού της μητέρας τους! Οι όμορφες Αμαλίες θα παρελάσουν από το Δημοτικό Σχολείο στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου για τη δοξολογία και τη κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, στον αυλόγυρο της εκκλησίας, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην πλατεία για τον πανηγυρικό εορτασμό. Αναμένουμε και τον/την σημαιοφόρο της Βαλύρας για την 25η Μαρτίου 2023, που θα χειροκροτήσουμε και θα απαθανατίσουμε για το πολύτιμο ιστορικό αρχείο του χωριού μας, αλλά και για να τον δουν και να τον συγχαρούν οι απανταχού Βαλυραίοι και φίλοι της ιστοσελίδας μας.



Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Πρόεδρο κα Ζωή Γκερέκου-Λιοντήρη, που στέκονται ενεργά και ουσιαστικά δίπλα στα παιδιά και τους δασκάλους τους. Ο Σύλλογος Γονέων καλύπτει, όσο είναι εφικτό, και βασικές ανάγκες που αφορούν τη λειτουργικότητα του Δημοτικού Σχολείου, όπως τις τέντες που οικονόμησε για να μη κτυπά ο ήλιος και ζαλίζει τα παιδιά κατά την ώρα του μαθήματος, όπως μάς πληροφόρησε ο κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου, ο Αθλητικογράφος της Βαλύρας-Ιθώμης.


                                      H κα Ζωή Γκερέκου-Λιοντήρη στο facebook

Να μη παραλείψουμε ότι οι μαθητές μας εκπαιδεύονται στους παραδοσιακούς χορούς όχι μόνο στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και από τη δασκάλα χορού κα Τόνια Ηλιοπούλου. Μία σημαντική δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλύρας “ο Θάμυρις” είναι τα μαθήματα παραδοσιακού χορού  στο χωριό μας.

Με τα μαντήλια τα Καλαματιανά οι μικροί λεβέντες και οι όμορφες κοπελιές   θα ξεσηκώσουν αύριο το πλήθος στην πλατεία της Βαλύρας. 

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας,  για     τις παραστατικές φωτογραφίες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου  μας.

Χρόνια σας Πολλά!


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου