Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ρόζυ Καρύδη: Το Ηλιοβασίλεμα στα Ουράνια Παλάτια της Ιθώμης

      


                       Ένα όμορφο δειλινό στην Ιθώμη. Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη


Η καλαίσθητη και οξυδερκής κυρία Ρόζυ Καρύδη, η ανθισμένη τριανταφυλλιά του Μπιζανίου της Βαλύρας, με το διαισθητικό φακό της ψυχής της φωτογράφισε το ηλιοβασίλεμα στην Ιθώμη ένα δειλινό, όταν στον Παράδεισο τής όμορφης Βαλύρας περπατούσε καλυμμένη στο μαφόριό της η Παναγία Βουλκανιώτισσα, και η γη τήν προσκυνούσε στο θείο διάβα Της.

Ήλθε ο νους του Δημιουργού στο στερέωμα της μακαρίας Μεσσηνιακής γης, καθώς ο ήλιος έγειρε στην αρχαία Ιθώμη, και τα σύννεφα, καράβια που  αρμενίζουν στα παλάτια του ουρανού με χρυσοπόρφυρα πανιά, έριξαν άγκυρα επάνω στο διάσελο της Εύας και της Ιθώμης. Κατέβηκε ο Ήλιος από τον θρόνο του, κουρασμένος από την άθληση της ημέρας, για να αναπαυθεί ο μακάριος με ψαλμούς και θυμίαμα, υπό το φως των κεριών στο Καθολικό της Μεγαλόχαρης.


                           Η κα Ρόζυ Καρύδη. Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη στο facebook


Η όμορφη κόρη του Μπιζανίου διανύει την μετά τα πενήντα ώριμη ηλικία της, εργάζεται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Νομαρχία Καλαμάτας, είναι συνειδητοποιημένη χορτοφάγος ,  φιλόζωη,   φίλαθλος του Αστέρα Βαλύρας και χρημάτισε κατά το παρελθόν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλύρας "ο Θάμυρις". Διατηρεί επιμελώς ανοιχτές τις κεραίες της στο αιώνιο κάλεσμα του Θεού και ζει με όλη την ψυχή της την ανατολή και τη δύση, εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον στη γενέτειρά της Βαλύρα. Γεύεται, ευχαριστώντας τον Παντοδύναμο Πατέρα, τον πόνο και τη χαρά, τη θλίψη και την ευτυχία, το φως το άκρατο της οργισμένης νιότης και το ιλαρό της ωρίμανσης, εργαζόμενη με θέληση για τη βελτίωση του εαυτού, ασκώντας την αγάπη της  προς τον πλησίον με θετική σκέψη,  καθώς αλλάξει με τα δροσερά ρόδα του νου της όλο τον κόσμο.


                            Οδεύοντας προς την Ιθώμη. Φωτο: κα Ρόζυ Καρύδη

Ένα όμορφο απόγευμα, στις 16 Μαρτίου 2023, πήρε το μονοπάτι από τη Βαλύρα για το βουνό της Ιθώμης , την ώρα που   ο Αδάμ και η Εύα νοσταλγούν το χαμένο Παράδεισο και αναζητούν ο ένας το χέρι του άλλου για να συναντήσουν μετανιωμένοι τον Πλάστη τους. Λιπόθυμα τα άνθη του Μάρτη από τον δυνατό ήλιο της ημέρας , σήκωσαν ελαφρά τα κεφάλια τους χαμογελώντας στην ευλογημένη επισκέπτη τους, και απαθανατίστηκαν πλουμιστά στις κίτρινες αποχρώσεις του τριφυλλιού, στις ροζόλευκες των αγριολούλουδων και τις πορτοκαλόχροες των ήμερων κρίνων.


                           Η Βαλύρα από το όρος Ιθώμη. Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

 Την είδε  ο ουρανός και άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε ανάμεσα στα σύννεφα που λάμβαναν, δονούμενα θεϊκά, άπειρες μορφές στο   στερέωμα.

Όχι! Όχι! Δεν είναι μία ψευδαίσθηση, ένα παραμύθι του νου, μία οφθαλμαπάτη. Όταν το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου κεκαθαρμένα συνάδουν με  τον Δημιουργό τους, τα γεννήματα του ουρανού και της γης καθίστανται έκδηλα σε όλο τους το μεγαλείο,   και στα αισθητά πεδία αυτής της ζωής.


                              Τα γεννήματα του ουρανού. Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Γραφή ανεξίτηλη επάνω στις έδρες της ψυχής μας , άσβεστη στο πέρασμα του χρόνου, έχουν αφήσει τα όμορφα δειλινά στη Βαλύρα, στο βουνό της Ιθώμης , την ώρα που καλεί τους πιστούς η καμπάνα του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου για τον Εσπερινό, και το καντήλι της Παναΐτσας τρεμοπαίζει στο ασπρισμένο και ανθοστόλιστο εξωκκλήσι της .


                                   Τα άνθη του αγρού. Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Τούτη η αγάπη για τον όμορφο τόπο μας , σαν χείμαρρος αναβλύζει από τα σωθικά τού Βαλυραίου, όπου κι αν βρίσκεται, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Όλος ο κόσμος και κάθε τόπος καλός είναι, αλλά δεν είναι η όμορφη γενέτειρά του, εκεί που τα δειλινά ξυπνούν από το λήθαργο την καρδιά , όταν ο Οδυσσέας αντικρίζει δακρυσμένος,  στα βάθη του ορίζοντα του πλου του,   το παλάτι της Ιθάκης , και υποχωρεί ο νόστος εμπρός στην ανείπωτη χαρά της επιστροφής.


                   Ο ουρανός και η γη το δειλινό στην Ιθώμη  . Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Καμία λέξη δεν είναι αρκετή για να περιγράψει αυτή τη μοναδική αίσθηση του δειλινού στην Ιθώμη, όταν σύγκορμος ο αναζητητής της αγάπης και της ειρήνης υπερίπταται, καθώς ο άνεμος παιχνιδίζοντας ανασηκώνει το βάρος των καθημερινών ευθυνών από τους καταπονημένους ώμους του , ο ήλιος φωτίζει την κόμη τού νου του και η Παναγιά , μια ανοιχτή αγκαλιά αγάπης για όλο τον κόσμο, στηρίζει τα πνευματικά του βήματα  στο στενό ανήφορο.


                        Οι αιωνόβιες ελιές στο όρος Ιθώμη. Φωτό: κα Ρόζυ Καρύδη

Φως Ιλαρόν Αγίας Δόξης, Αθανάτου Πατρός, Ουρανίου, Αγίου, Μάκαρος, απαθανάτισε η κυρία Ρόζυ Καρύδη, και αναφώνησε η   θεϊκά παλλόμενη ψυχή της: Ιδού, ένα όμορφο απόγευμα στη Βαλύρα!


                          Ανθισμένος κρίνος στη Βαλύρα. Φωτό: Κα Ρόζυ Καρύδη

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφο Βαλύρας-Ιθώμης, για τις βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με την κα Ρόζυ Καρύδη.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

18/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου