Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Εκαστος δε Βλεπέτω πώς Εποικοδομεί

            

                   Η Εμφάνιση του Χριστού (Λόγου Θεού), λάδι σε μουσαμά, 1857, του 
                       Alexander Andreyevich Ivanov. Φωτο: gr. painting-planet.com

   

 


Κυριακή της Ορθοδοξίας, 5 Μαρτίου 2023 σήμερα, και τον τίτλο αυτής της ανάρτησης μάς τον έδωσε ένα πιστός ηλικιωμένος κύριος, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, στην Αθήνα. Το χριστεπώνυμο πλήθος με τις αγίες εικόνες ορθές εμπρός στο στέρνο ακολούθησε με ψυχική ανάταση την περιφορά γύρω από τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος λειτουργεί από το έτος 1917. Μετά την απόλυση με πλησίασε και μοιράστηκε μαζί μου τη θεάρεστη εμπειρία του  ένας συμπαθέστατος κύριος, γέννημα και θρέμμα της περιοχής, περιγράφοντας συγκλονισμένος τα ακόλουθα:

-Όταν προσήλθα ενωρίς το πρωί στην εκκλησία, είδα επάνω στον πάγκο πολλές μικρές εικόνες αγίων. Α! Αναφώνησα. Να πάρω κι αυτή και την άλλη γιατί δεν τις έχω και τις θέλω, τελικά συγκέντρωσα στα χέρια μου συνολικά 7 εικόνες. Μόλις προσκύνησα και κάθισα, τότε αναλογίστηκα ότι ενδεχομένως στέρησα τις εικόνες αυτές από άλλους πιστούς και σκέφτηκα να κρατήσω μόνο μία για μένα και να επιστρέψω τις υπόλοιπες στο παγκάρι. Καθώς περίμενα μέσα στο πλήθος να ξεκινήσει η περιφορά  εκτός εκκλησίας,

παρατήρησα ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι δεν κρατούσαν εικόνες στα χέρια τους. Μία εσωτερική δύναμη με ώθησε , πλησίασα μερικούς διακριτικά με χαμόγελο, και τους προσέφερα από μία εικόνα στον καθένα, από αυτές που συγκέντρωσα προς "ιδίαν χρήσιν"  απερίσκεπτα. Χάρηκαν οι αδελφοί Χριστιανοί και με ευχαρίστησαν. Μετά τη λήξη της περιφοράς των εικόνων ,  καθώς ανέβαινα στα σκαλιά για να εισέλθω στον Ιερό Ναό, συνειδητοποίησα ότι κρατούσα στα χέρια μου την τελευταία μικρή εικόνα που μού είχε απομείνει, αυτή εδώ με τον Απόστολο Παύλο που λέγει, “ έκαστος βλεπέτω πώς εποικοδομεί”. Δεν πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό από μόνο του είναι μία θεία επέμβαση; Δεν είναι οφθαλμοφανές ότι θέλει ο Κύριος να μελετήσω το συγκεκριμένο εδάφιο από την Α΄προς Κορινθίους Επιστολή; με ρώτησε δυο φορές ο ηλικιωμένος Κύριος συγκινημένος, με μάτια ορθάνοιχτα και βλέμμα εκστατικό.

- Σαφέστατα! απάντησα  έκπληκτη και συνέχισα: Αφού μοιραστήκατε απλόχερα την εμπειρία σας μαζί μου, μάλλον είναι και για μένα ένας θεόσταλτος στόχος , δοσμένος από τον Απόστολο Παύλο για πνευματική άθληση,  ανταποκρίθηκα ολόκαρδα , ευχαρίστησα και αποχαιρέτησα με τις ευχές μου για Καλή Τεσσαρακοστή.

Στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή (3,10-15) λέγει ο Απόστολος “έκαστος δε βλεπέτω πώς εποικοδομεί”, διδάσκοντας περί ζωής και πολιτείας κατά τον  Όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη (1). “Εποικοδομή” ονομάζει τις πράξεις και τα έργα του κάθε ανθρώπου που κτίζονται επάνω στο θεμέλιο, δηλαδή επάνω στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, στον Υιό και Λόγο του Θεού και  με πίστη στο Χριστό. Αφού το θεμέλιον είναι ο Χριστός, χρωστάμε ως πιστοί να  στηρίζουμε επάνω σε αυτό έργα ομονοίας και αρετής και όχι έργα φθόνου και φιλονεικίας, λέγει ο  Όσιος Νικόδημος: Επάνω στο θεμέλιο της πίστης στο Χριστό καθένας κτίζει μικρά ή μεγάλα έργα, τα οποία είναι καλά. Τίμιο χρυσάφι είναι η αγαμία και παρθενία, ασήμι ο τίμιος γάμος, λίθος πολύτιμος είναι η ακτημοσύνη και πλούσια σε τιμιότητα η ελεημοσύνη. Υπάρχουν και κακά έργα τα οποία καταρρέουν   και αυτά είναι η ακαθαρσία των σαρκικών παθών σαν το χορτάρι , και η φιλαργυρία με την πλεονεξία σαν τα καλάμια στην πυρά, μετά από ένα καθαρισμένο χωράφι (1). Κάποιοι πατέρες λέγουν ότι ξύλα είναι οι σαρκικές αμαρτίες και η φιλαργυρία, χορτάρι και καλάμια η μέθη, η πολυφαγία και τα χορατεύματα. Μισθό θα λάβει στην Ουράνια Βασιλεία ο πιστός για τα καλά έργα και τις αρετές του, αλλά τα κακά θα πέσουν στο αιώνιο πυρ, θα κατακαούν και θα φανερωθούν ότι είναι πονηρά (1). Η πίστη δεν ωφελεί από μόνη της εάν τα έργα δεν είναι σύμφωνα με αυτή. Πίστη στο Χριστό και έργα αγαθά παράλληλα, είναι η πάγια θέση της Ορθοδόξου λατρείας μας.

Καλή και ευλογημένη πνευματική άθληση.

Βιβλιογραφία

1.Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (1989). Ερμηνεία εις τας ΙΔ΄επιστολάς του Αποστόλου Παύλου, Α΄ τόμος. Θεσσαλονίκη.Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη".


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

5/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου