Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Η Δύναμη του Σταυρού και το Δύσοσμο Ψυγείο της κυρίας Ευαγγελίας

 


                                                         Φωτό: Rodica Vranou




-Αισθάνομαι ότι επάνω στο κεφάλι μου επιστατεί ένας άγγελος, μπορεί και ένας δαίμονας και με παρακολουθούν διαρκώς, είπε η πενηντάχρονη κυρία Ευαγγελία από το Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Αν και Χριστιανή Ορθόδοξη, ξεχνούσε να εκκλησιαστεί και να κοινωνήσει συχνά, επίσης να κάνει τον σταυρό της πριν και μετά το γεύμα της, παρασυρμένη από τις συνήθειες που έχουν κοινωνικά καθιερωθεί σε αυτή τη σύγχρονη εποχή που διανύουμε. Επίσης, όταν παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της ενορίας της, δεν συνήθιζε να κάνει κανονικά το σταυρό της . Με την τριποδική κίνηση, τα τρία δάκτυλα του δεξιού της χεριού, διέγραφε ένα μικρό σταυρουλάκι εμπρός στο στέρνο της γρήγορα και βιαστικά, με βασικό της μέλημα να μη   θεωρήσει το πλήθος των πιστών ότι διακατέχεται από Φαρισαϊσμό, γι΄ αυτό κάνει μεγάλους σταυρούς προς επίδειξη. Φοβόταν επίσης μην αμαρτήσει η πολύ όμορφη κυρία Ευαγγελία, μαγνητίζοντας τα βλέμματα τών “όχι και τόσο πιστών έως ανήσυχων ανδρών”. Δεν ήθελε να τούς κολάσει ομαδικά, αποσπώντας τους από την προσευχή, και αντί να κοιτάζουν τις αγίες εικόνες και να παρακολουθούν με κατάνυξη το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας, να ξεχαστούν από τη θελκτική παρουσία μίας θνητής γυναίκας.

 Βέβαια, είχε διαισθητικά   συλλάβει ότι ο Κύριος τα πάντα βλέπει. Το μόνο που είναι σίγουρο, στον αιώνα των αιώνων, είναι ότι ο Τριαδικός Θεός κατοικεί εντός και εκτός μας, δίνει ζωή και συντονίζει όλες τις εκδηλώσεις της ύπαρξής μας, παρέχοντάς μας  την επιλογή να διαλέξουμε ανάμεσα στα πάθη της απώλειας του θανάτου και στην οδό της σωτηρίας μας.

Ο Πάνσοφος Θεός οικονόμησε το ακόλουθο θαυμαστό για την κυρία Ευαγγελία, που υποστήριζε ότι είναι πιστή και βαθιά θρησκευόμενη, αλλά ξεχνούσε να κάνει το σταυρό της σωστά και συνειδητά, όταν έτρωγε και εκκλησιαζόταν:

Μόλις η απαράδεχτη συμπεριφορά της έφθασε στο απροχώρητο, το πεντακάθαρο ψυγείο της άρχισε να αναδύει μία ανυπόφορη οσμή, κάτι ανάμεσα σε σαπίλα και ψοφίμι. Αν και το έπλενε καθημερινά, είχε χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους καθαρισμού, η αποτρεπτική και άκρως αηδιαστική οσμή δεν έλεγε να υποχωρήσει, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που έπρεπε να καλύπτει τη μύτη της για να μην τής κοπεί η ανάσα και λιποθυμήσει, καθώς άνοιγε το ψυγείο για να πάρει κάτι.

Κάλεσε τεχνικό να το εξετάσει και εκείνος σήκωσε τα χέρια ψηλά, λέγοντας ότι ένα τέτοιο ψυγείο, προχωρημένης τεχνολογίας, με άριστη λειτουργία και υψηλές προδιαγραφές, είναι αδύνατον να παρουσιάζει τέτοια “δυσοσμία”!

Είχε πληρώσει σχεδόν 1000 ευρώ για να το αγοράσει , της άρεσε και δεν ήθελε να το αποχωριστεί. Όμως βρισκόταν σε αδιέξοδο καθημερινά, και δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει.

Γι΄ αυτό κάλεσε τον πατέρα Σπυρίδωνα, το σεπτό εφημέριο στην ενορία της, και   έκανε   ευχέλαιο στο σπίτι της.

Μετά το ευχέλαιο άνοιξε ο σεβάσμιος ιερέας το ψυγείο και   είχε μία ουδέτερη οσμή, γι΄ αυτό την κοίταξε συγκινημένος και τής είπε:

-Πάντως τώρα δεν μυρίζει. Ο Κύριος το καθάρισε!

Η κυρία Ευαγγελία χάρηκε και επαναπαύθηκε, χωρίς βέβαια να αλλάξει κάποια από τις συνήθειές της, όσον αφορούσε τη Χριστιανική   πίστη της. Πέρασαν περίπου δέκα ημέρες και η δυσοσμία του ψυγείου άρχισε να γίνεται   έκδηλη έντονα και χειρότερα από πριν! Η ταλαιπωρημένη γυναίκα αναστατώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε ήθελε να εγκαταλείψει το σπίτι της· άρχισε να έχει αρνητικές σκέψεις, νόμιζε  ότι “τής έχουν κάνει μάγια”. Πήγε στην εκκλησία και την εξομολόγησε ο πατήρ Σπυρίδων, ο οποίος τής είπε να κάνει κανονικά το σταυρό της, ακουμπώντας τα σημεία του σώματος της όπως πρέπει, πριν και μετά από τη λήψη τροφής, ώστε να ευλογούνται τα εδέσματα που λαμβάνει. Επίσης να νηστεύει, με βάση το πρόγραμμα τής Ορθοδοξίας, για να την εισακούσει ο Κύριος. Συγκεκριμένα,  τη συμβούλεψε ο πατήρ Σπυρίδων να μη βάζει μπουκιά στο στόμα της χωρίς πρωτίστως να κάνει τον σταυρό της κανονικά και να λέγει το Πάτερ ημών. Το ίδιο να πράττει και για το νερό που πίνει, να το σταυρώνει πρώτα.

Άλλη λύση δεν είχε η κυρία Ευαγγελία, γι΄ αυτό εφάρμοσε  σταθερά την εντολή του πνευματικού της πατέρα και μάς είπε το  ακόλουθο:

- “ Ο Θεός με παρακολουθούσε! Όσο έκανα τον σταυρό μου, τόσο η δυσοσμία στο ψυγείο υποχωρούσε, μέχρι που καθάρισε εντελώς, μετά από ένα μήνα.

Γονατιστή, με δάκρυα και αναφιλητά, προσευχήθηκα μπροστά στο ψυγείο και είπα:

Κύριε, ξεπαγώνεις για χάρη μου κλεισμένος μέσα στο ψυγείο για να με σώσεις. Τότε ήρθε στη σκέψη μου το ακόλουθο φρικτό και ταράχθηκα αφάνταστα:

Συνειδητοποίησα ότι όλη μου τη ζωή δεν λάμβανα ευλογημένη τροφή, αλλά ακάθαρτη , ψοφίμια καταβρόχθιζα, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι. Συγκλονίστηκα και άρχισα συστηματικά τη νηστεία κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, συντετριμμένη ψυχικά, επίσης λιγόστεψα την κατανάλωση κρέατος, μέχρι που επήλθε η απεξάρτηση από αυτό , μετά από λίγα χρόνια. Μία ημέρα πεινούσα πολύ, αλλά δεν ήθελα παράλληλα να διακόψω το πρόγραμμα τής Τεσσαρακοστής, γι΄ αυτό έψησα στο φούρνο κοκκινιστό κριθαράκι με μανιτάρια. Αφού έκανα το σταυρό μου και προσευχήθηκα, έβαλα την πρώτη μπουκιά στο στόμα μου. Προς έκπληξή μου, το φαγητό ήταν τόσο νόστιμο, σαν να είχα φτιάξει γιουβέτσι με τρυφερό αρνάκι στο φούρνο! Τότε, σήκωσα ψηλά τους οφθαλμούς μου ευχαριστώντας τον Κύριο και αναφώνησα:

Τόσα σημάδια μάς δίνεις καθημερινά Κύριε και δεν το αντιλαμβανόμαστε! Εσύ γλυκαίνεις τη μπουκιά στο στόμα μας! Όταν μάς συμβουλεύουν οι πνευματικοί να ευλογούμε καθημερινά τη τροφή μας, επειδή δεν βλέπουμε με τους γυμνούς μας οφθαλμούς τι ακριβώς συμβαίνει με τη δύναμη του Σταυρού σου, υποτιμούμε τη σημαντικότητα τής θεάρεστης εντολής που λάβαμε, ξεχνάμε και παραλείπουμε να την εφαρμόσουμε, σε βάρος τής σωματικής και ψυχικής μας υγείας”.


-  Ορθώς κυρία Ευαγγελία! Και κατά τη λήψη της Θείας Κοινωνίας συμβαίνει το ίδιο. Όταν δεν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι, η Θεία Κοινωνία δεν κατέρχεται σαν νέκταρ στον ουρανίσκο μας, αλλά γευστικά είναι σαν χαλασμένο κρασί, όπως έχει διαπιστωθεί από κάποια ευαίσθητα άτομα, με ανεπτυγμένη διαίσθηση στα θεία σημάδια, οι οποίοι κάποτε δεν πήγαν σωστά προετοιμασμένοι για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και γεύτηκαν τις επιπτώσεις των πράξεών τους.

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως ήταν χθες, Κυριακή , 19 Μαρτίου 2023. Ας μην υποτιμούμε τις ζωτικές για την πνευματική μας πορεία, για την άρση της αγνοίας και του νοητικού λήθαργου συμβουλές των πνευματικών μας πατέρων , επίσης το σημείο το Σταυρού ας μη λείπει από τις καθημερινές εκδηλώσεις μας, για να μάς χαρίζει υγεία και προστασία.


Κυριακή Γ΄ Νηστειών

Τής Σταυροπροσκυνήσεως

Σώσον , Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος, και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

20/3/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου