Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Οι Βαλυραίοι των Η.Π.Α. οδεύοντας προς το Άγιο Πάσχα

                        


                           Η κυρά Σαρακοστή. Φωτό: Gastronomos.gr


Ο νους του Έλληνα, όταν η επιθυμία βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και οι ανάγκες επαγγελματικής εξέλιξης τον ωθούν εκτός Ελλάδας, ξυπνά από το γλυκό του λήθαργο, της επανάπαυσης εκ του ασφαλούς στη γενέτειρά του, και με νύχια και δόντια αγωνίζεται για να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που γεννήθηκε. Αγωνίζεται, προβάλλοντας μεγάλη αντίσταση νοητικά και συναισθηματικά, για να μη χάσει, με το παχύ νερό της λησμοσύνης και της ευμάρειας σε άλλη γη, τις πρότερες μνήμες του. Αναπολεί συχνά τις χαρές και τις λύπες κατά τα όμορφα παιδικά του χρόνια , καθώς ο χρόνος κυλά και η εξομοίωση με τον γενικό πληθυσμό της νέας πατρίδας είναι αναπόφευκτη. Γι΄ αυτό οι Έλληνες του εξωτερικού αποδεικνύονται πιο πιστοί από όλους στη διατήρηση και την τήρηση των θρησκευτικών τους παραδόσεων, βασικό μέρος των οποίων είναι η εγκράτεια των παθών και η νηστεία των τροφών. Δεν ξεχνούν ότι ο Κύριος είπε ότι με τη νηστεία και την προσευχή θα σωθεί το γένος των ανθρώπων.

Μπορεί στη σημερινή Ελλάδα κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή να καλύπτονται οι πλατείες από τη τσίκνα του κρέατος και όχι την ευωδία των ανθών της λεμονιάς, προκαλώντας αλόγιστα την οργή του Θεού και της μάνας γης, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Έλληνες της πρώτης γενιάς μετά φόβου Θεού νηστεύουν , προσεύχονται και εκκλησιάζονται σταθερά και αμετάκλητα. Συμμετέχουν ενεργά στις περιόδους νηστείας, τρεις φορές το χρόνο, και τηρούν κατά δύναμιν τη νηστεία της Τετάρτης και Παρασκευής αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά και κρέατα.

Η προώθηση της Μεσογειακής διατροφής και η ωφέλειά της είναι ένα αγαπητό θέμα για τους πολίτες των Η.Π.Α.. Όσο περνούν τα χρόνια και αυξάνονται παγκοσμίως οι έρευνες, τόσο περισσότερα πλεονεκτήματα ανακαλύπτονται στη Μεσογειακή διατροφή, την οποία ανεπιφύλακτα συνιστούν οι διαιτολόγοι παγκοσμίως. Παράλληλα έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί που αφορούν τη θετική συνάφεια της Μεσογειακής δίαιτας με το πρόγραμμα νηστείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πρόκειται για μία θεόπνευστη επέμβαση που σχετίζεται με την εγκράτεια και τόνωση της υγείας του ανθρώπου, βοηθώντας τον να καθαρίσει και να ενδυναμώσει τον οργανισμό του από τα περιττά λίπη και τις τοξίνες που είναι αιτία πολλών ασθενειών. Παράλληλα ενισχύει την πνευματική διαύγεια και τονώνει τη συναισθηματική διάθεση του ατόμου , κατευνάζοντας την εσωτερική οργή και το θυμό του.

                                                   Φωτό: Pandespani.gr



Best seller έγινε παγκοσμίως πριν από μερικά χρόνια το βιβλίο με τίτλο “Είσαι ό,τι τρως” και οι οικολόγοι παγκοσμίως έχουν αποφανθεί ότι δεν θα ήθελαν το στομάχι τους να είναι νεκροταφείο ζώων! Βέβαια, η διακοπή κατανάλωσης κρέατος είναι μία άλλη υπόθεση, διότι δεν είναι εφικτή για όλους τους ανθρώπους και παρατηρούνται σχετικές επιπτώσεις στην υγεία τους, όταν αυτή η αποχή είναι απότομη. Οι οδοιπόροι και οι ασθενείς εξαιρούνται από τη νηστεία με τις ευλογίες της Ορθοδόξου εκκλησίας, όπως άλλωστε και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός εξαίρεσε τους ένδοξους αγωνιστές του Ελληνικού γένους από τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τον Μάρτιο του 1821.

Ο κύριος Γιώργος Παρ. Φειδάς, ως επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στο μακρινό Road Island των Η.Π.Α., μάς περιέγραψε τις προσωπικές του εμπειρίες σχετικά με τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τόσο ο κ. Γιώργος, όσο και η σύζυγός του, κα Ελένη, τηρούν αυστηρά το πρόγραμμα νηστειών της Εκκλησίας μας. Περίπου 3.000 χιλ. συνδρομητές Ορθοδόξους έχει ο εντυπωσιακός ιερός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον οποίο εκκλησιάζονται, εκεί που λαμβάνουν χώρο τα μαθήματα του Ελληνικού Σχολείου και οι θρησκευτικές -πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής τους.

Μπορεί το εστιατόριο της οικογένειας Φειδά να παρέχει ένα σταθερό μενού στους πελάτες του καθημερινά, να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ό,τι ζητήσουν, όμως η οικογένεια του κ. Γιώργου Παρ. Φειδά νηστεύει κανονικά. Περισσότερο από όλους, η κα Ελένη Φειδά, ως μητέρα και γιαγιά, με ευλάβεια και μεγάλη εγκράτεια δεν αποκλίνει από τη θεάρεστη νηστεία, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα στη νεότερες γενιές, δεύτερη και τρίτη γενιά των Βαλυραίων στο μακρινό Road Island.

Ο κ. Γιώργος Παρ. Φειδάς μοιράστηκε μαζί μας το ακόλουθο, σχετικά με τους Έλληνες εστιάτορες στην πόλη της διαμονής του:

-Πριν από 40 χρόνια, κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, πήγα να επισκεφθώ τον αείμνηστο φίλο μου Παναγιώτη Παντελάκη από τη Μάνη, που ήταν ιδιοκτήτης ενός μεγάλου εστιατορίου εδώ στην περιοχή μας. Συνήθιζα πάντα να εισέρχομαι στον χώρο του εστιατορίου του από την πίσω πόρτα, όπου εκείνος παρίστατο συνήθως και συντόνιζε την παρασκευή των φαγητών. Προς έκπληξή μου είδα επάνω σ΄ ένα μεγάλο τραπέζι απλωμένους διάφορους ξηρούς καρπούς.

-Γιατί κάνουν παρέλαση οι ξηροί καρποί επάνω στο τραπέζι; τον ρώτησα χαμογελώντας.

-Σήμερα Γιώργο δεν αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή; με ρώτησε έκπληκτος που δεν το σκέφτηκα. Εκείνος, ο μεγάλος εστιάτορας, που δεν θα το πίστευε κανείς γιατί τα κοψίδια και οι τεράστιες μπριζόλες πήγαιναν και έρχονταν στολισμένες σε μεγάλα πιάτα, μετά φόβου Θεού νήστευε για να εισέλθει καθαρός στον ιερό ναό το βράδυ της Αναστάσεως. Έζησε υγιής μέχρι τα ενενήντα του χρόνια. Το ίδιο κάνουν και οι Ορθόδοξοι Ρώσοι, Αρμένιοι, Σύριοι και Αιγύπτιοι, που εκκλησιάζονται στον Άγιο Μηνά, τη δική τους εκκλησία, καθώς και οι καθολικοί της περιοχής μας.

-Τι έχετε να προτείνετε στη νέα γενιά των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας;

-Πιστεύω ότι η νέα γενιά οφείλει στον εαυτό της να ενημερωθεί κατάλληλα, προς όφελός της , όσον αφορά τη Μεσογειακή διατροφή και τη σχέση της με τη νηστεία της Εκκλησίας μας. Εύχομαι να τηρεί ανελλιπώς το πρόγραμμα νηστειών της Ορθοδοξίας, να κατανοήσει τη συνάφεια της σωστής δίαιτας με τη ασφαλή νηστεία και να διδαχθεί από τα παθήματά της, αλλάζοντας σύντομα πορεία πλεύσης.

- Κύριε Γιώργο, το Πάσχα ψήνετε αρνιά;

-Βεβαίως και ψήνουμε αρνιά στις αυλές μας, όπου διατηρούμε και ωραίους καλοκαιρινούς κήπους με τα λαχανικά της εποχής, όπως κάναμε στη Βαλύρα κατά τα παιδικά μας χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι όταν βλέπουμε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα να βγαίνει καπνός από κάποιο σπίτι, φωνάζουμε με χαρά “κι αυτός Έλληνας είναι”!

-Μεταφέρετε το Φως της Αναστάσεως από την εκκλησία στο σπίτι σας;

-Βεβαίως! Παραμένουμε στην εκκλησία μέχρι να ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως , όπως κάναμε κατά τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό μας,  ενώ στη συνέχεια μεταφέρουμε το Άγιο Φως στα σπίτια μας.

-Και δεν έχετε πρόβλημα με την αστυνομία;

-Μπορεί να μάς σταματήσουν απλά για να διαπιστώσουν αν είμαστε Έλληνες. Επιτρέπεται η μεταφορά του Αγίου Φωτός τη νύχτα της Αναστάσεως.

-Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στους συμπατριώτες μας Βαλυραίους αυτή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής;

-Καλή εγκράτεια και νηστεία των τροφών και των παθών και με το καλό να γιορτάσουμε όλοι, με υγεία και χαρά, το Άγιο Πάσχα.


Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Παρ. Φειδά, επιχειρηματία στο Road Island των Η.Π.Α. , που μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες του για τα οφέλη της θεάρεστης νηστείας.



Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/3/2023



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου