Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Διακοσμητικά άνθη για τις Πασχαλινές λαμπάδες και τα Ανοιξιάτικα φορέματα με το φουρό της γιαγιάς και τις παιδικές οργάντζες μας

             


Υφασμάτινα Άνθη. Φωτο: Pinterest


Κατά τις δεκαετίες του 1950-1970 οι αείμνηστες γιαγιάδες και στη συνέχεια οι μητέρες μας στη Βαλύρα αξιοποιούσαν ό,τι παλιό υπήρχε στο σπίτι, δίνοντάς του νέα ζωή και χρήση , σε τέτοιο βαθμό που η χαρά όλων γύρω, βλέποντας τη νέα κατασκευή , ήταν απερίγραπτη.

Μία επίσκεψη στο Pinterest, στο διαδίκτυο, ήταν η αφορμή να δω και να αναγνωρίσω τα υφασμάτινα άνθη που κατασκεύαζαν παλιά οι γυναίκες στη Βαλύρα, ανασύροντας στη μνήμη μου   έγχρωμες εικόνες από σημαντικά γεγονότα κατά την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι ζωντανά ότι με τις αδελφές, εξαδέλφες, φίλες και συμμαθήτριές μου συμμετείχαμε τόσο σε θρησκευτικά γεγονότα, όπως στο μυστήριο του γάμου και της βαπτίσεως, αλλά και σε κοσμικές εορτές, φορώντας εντυπωσιακά άνθη επάνω στα παιδικά μας φορέματα, αλλά και διακοσμητικά υφασμάτινα άνθη ήταν δεμένα με σατέν κορδέλες επάνω στις Πασχαλινές λαμπάδες μας, μοναδικές δημιουργίες ετοιμασμένες από τα ευλογημένα χέρια της αγαπημένης γιαγιάς, μητέρας, θείας ή νονάς μας.


                  Κατασκευή τριαντάφυλλου για γάμους και βαπτίσεις.Φωτο: Pinterest

Η αείμνηστη Καλλιόπη Γρίβα γεννήθηκε το 1935 και ζούσε, πριν μεταναστεύσει στη Ζυρίχη της Ελβετίας, προς το μέσον της δεκαετίας του 1960, στο πατρικό της σπίτι στο δημόσιο δρόμο προς τη γέφυρα της Μαυροζούμενας, απέναντι από το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στη Βαλύρα. Ήταν μία πολύ όμορφη Γριβοπούλα , που διακρινόταν για τις ιδιαίτερες δεξιότητες της στην κοπτική-ραπτική. Ένα παλιό μικρό προπολεμικό μπαούλο διατηρούσε γεμάτο με διάφορα κομματάκια υφάσματος, τούλι λευκό και έγχρωμο , κομμάτια από μουσελίνα, ταφτά, ρεγιόν, μετάξι και διάφορες δαντέλες. Μπλε λεπτά ανθάκια έφτιαχνε με δεξιοτεχνία και πολλή φαντασία για τις λαμπάδες στα αρσενικά βαφτιστήρια του πατέρα της, του αείμνηστου Γιώργου Γρίβα, και ροζ τριανταφυλλάκια για τα κορίτσια.


                  Όπως τα ανθάκια στα γιορτινά παιδικά μας φορέματα.Φωτο: Pinterest


Δεν θα ξεχάσω που φορούσαμε τις Κυριακές Ανοιξιάτικα φορέματα με ένα εντυπωσιακό άνθος , ανάλογο της ηλικίας μας, στερεωμένο επάνω στην πλατιά ζώνη μας. Μάς κακοφαινόταν αν των άλλων κοριτσιών το φορέματα είχαν ωραία λουλούδια και το δικό μας ήταν σκέτο, με μία απλή ζώνη ή αγκράφα. Η αγάπη μας για τα άνθη και η εναρμόνισή μας με την ομορφιά της φύσης ήταν αποτυπωμένη επάνω στα καλαίσθητα φορέματα που μάς ετοίμαζαν κάθε χρονιά οι προκομμένες μητέρες μας , με τη βοήθεια των αξίων μοδιστρών της Βαλύρας, που έντυναν με τα χρυσά χέρια τους όλο το χωριό.

Τι τριαντάφυλλα με τριάντα πέταλα και πέρλες στο κέντρο, τι λευκές ντάλιες για τις βαπτίσεις και τις λαμπάδες με εικοσιπέντε διπλωμένα υφασματάκια σαν μπουκετάκια, περασμένα στη σειρά με διπλή κλωστή , δεμένα πολύ σφιχτά μεταξύ τους και στερεωμένα με αθάνατες βελονιές σε σπείρα,   για να δώσουν το μοναδικό αποτέλεσμα ενός υπέροχου συνόλου δεν έφτιαχναν τα ταλέντα της Βαλύρας! Απογείωναν τα υφασμάτινα άνθη τη παιδική μας διάθεση κυριολεκτικά και τρέχαμε κρυφά στον ολόσωμο καθρέπτη του σπιτιού για να  θαυμάσουμε το λουλούδι μας, που φάνταζε μαγικό στα αγνά παιδικά μας μάτια.

Ουδέποτε οι γυναίκες της Βαλύρας παραμέρισαν τις δημιουργικές τους ικανότητες και δεξιότητες, ό,τι χάρισμα τους έδωσε ο Θεός με ευλάβεια το αξιοποιούσαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Σήμερα οι ενδιαφερόμενες κυρίες στη Βαλύρα αναζητούν ιδέες στο διαδίκτυο για να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες δικές τους , ή ως κίνητρο για προσωπική δημιουργία. Οι γιαγιάδες μας αποτύπωναν τις εμπειρίες του παρελθόντος και έστυβαν το μυαλό τους για να πάνε λίγο παρακάτω από το σημείο που άφησαν την τέχνη για πάντα  τα αγιασμένα χέρια των μανάδων τους.


        Χειροποίητο άνθος που δίνει αξία στην κουρτίνα του σαλονιού. Φωτο: Pinterest

Τι όμορφο θα ετοιμάσουμε για τα παιδιά μας, ανίψια , παιδιά των κουμπάρων και φίλων μας, για τα γειτονόπουλα, και ιδιαιτέρως για βαφτιστήρια μας αυτή τη δύσκολη εποχή που όλα είναι ακριβά και τα χρήματα δεν περισσεύουν; Με πολλή φαντασία και καλή διάθεση, με υπομονή, επιμονή και αγάπη, πάντα κάτι προς αξιοποίηση, εν όψει του Πάσχα, θα βρεθεί στο σπίτι μας.

Θυμάμαι την αείμνηστη Θεοδώρα Μπουρίκα που θυσίασε το φουρό της, το πήγε στην αλησμόνητη Αθανασία Μπούτου να της φτιάξει φόρεμα με άνθος για ένα φτωχό κοριτσάκι που είχε αναλάβει να βαπτίσει.


                                                       Φωτο: Hippo Kiddo

Αισθάνομαι ότι κρατώ στα χέρια μου κομματάκια από τις παιδικές οργάντζες που κατέληξαν να γίνουν άνθη για Πασχαλινές λαμπάδες, για καλοκαιρινές παιδικές τσάντες, για στέκες των μαλλιών , ανθάκια για τα γιορτινά καλτσάκια, διακοσμητικό για πλεκτά παιδικά τερλίκια, αλλά και  άνθη  σε βάζο που φάνταζαν ζωντανά στην παιδική κρεβατοκάμαρα.



                                              Yφασμάτινα άνθη. Φωτο: Tik Tok

Η Αγία Τεσσαρακοστή που διανύουμε   αφορά πρωτίστως την πνευματική προετοιμασία των πιστών Χριστιανών , αλλά και σε υλικό επίπεδο είναι μία περίοδος που τόσο εμείς όσο και  ο χώρος του σπιτιού  λαμβάνουν γιορτινή όψη, καθώς πλησιάζει η Ανάσταση του Κυρίου μας. Η δημιουργική απασχόληση καταπολεμά την ακηδία με την άσκηση των λεπτών κινήσεων των χεριών, με την υπομονή, επιμονή και συγκέντρωση της προσοχής φέρει στο φως μοναδικά έργα τα οποία αντανακλούν την ποιότητα της ψυχής του δημιουργού τους, και την εκδήλωση της αγάπης και φροντίδας του προς τρίτους.


                                 Όπως έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας τα τριαντάφυλλα.

Ένα όμορφο άνθος χωρίς κόστος, μόνο με την προσωπική συμμετοχή του καθενός ,που βλέπει και ανταμείβει ο Θεός, μπορεί να κάνει τελικά τη διαφορά....αρκεί να γνωρίζει κάποιος πώς να κόψει και να ράψει!


Καλές Πασχαλινές Δημιουργίες.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

4/3/2023



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου